Metsäalan koulutukseen on hakeutunut etenkin aikuisopiskelijoita, jotka haluavat vaihtaa alaa. Aikuiskoulutustuen loppuminen voi karsia ammatinvaihtajia tulevaisuudessa.
Lapinlahtelainen Sakari Suonpää, 32, on yksi niistä, jotka ovat vaihtaneet aiemman ammattinsa metsänhoitotyöhön.
Suonpää valmistui Savon ammattiopistosta viime keväänä metsuri-metsäpalvelujen tuottajaksi ja toimii nyt yrittäjänä.
Kyseessä oli hyppy syvään päähän, sillä Suonpää on kauppatieteiden maisteri ja työskennellyt aiemmin muun muassa verohallinnossa.
– Tuli halu kokeilla ulkotöitä ja sitä, pärjääkö fyysisessä työssä. Metsäalasta en aiemmin tiennyt mitään, hän virnistää.
”Vähintäänkin sivutoimi”
Nyt Suonpää opastaa kahta raivaussahan kanssa liikkuvaa aikuisopiskelijaa tiheässä taimikossa Lapinlahden Varpaisjärvellä.
Matti Martikainen, 42, ja Enni Bondén, 32, opiskelevat parhaillaan metsäalan perustutkintoa Savon ammattiopistossa. Molemmat pohtivat ammatinvaihtoa.
BEV manager -nimikkeellä työskentelevällä Martikaisella on takanaan 18 vuoden ura iisalmelaisessa louhintalaitteita valmistavassa Normetissa.
– Vaikka tästä ei tulisi uraa, niin tästä koulutuksesta on hyötyä omaan metsänomistajuuteen.
Martikainen uskoo, että metsäalasta voisi tulla hänelle vähintäänkin sivutoimi.
Bondén puolestaan tähtää suoraan yrittäjäksi. Hän työskenteli ennen opintovapaalle jäämistään aktiivikaiuttimia valmistavan Genelecin tuotannossa.
– Ulkokoira tarvitsee seiniä ympäriltään ja erilaisia haasteita. Tämä on sopiva haaste omaan elämänvaiheeseeni, hän nauraa.
Aikuisopiskelijat alanvaihtajia
Aikuisopiskelu on Bondénin ja Martikaisen tavoin kiinnostanut vuosittain noin 30 000 ihmistä.
Työllisyysrahaston viime vuonna tekemän kyselyn mukaan suurin opiskelumotiivi on ollut alan vaihtoon liittyvä pohdinta. Uusi ura on ollut mielessä etenkin perusasteen ja toisen asteen koulutuksen saaneilla aikuisopiskelijoilla.
Savon ammattiopiston koulutuspäällikön Ari Puustisen mukaan alaa on Suomessa vaihtanut vuosittain noin 20 000 aikuisopiskelijaa. Heitä on runsaasti myös metsäalan koulutuksessa.
– Noin puolet opiskelijoista on aikuisia, ja aika moni heistä on ammatinvaihtaja.
Tulevaisuudessa aikuisopiskelijoiden määrä voi kuitenkin vähentyä. Syynä on syksyllä päättynyt aikuiskoulutustuki, mikä tuo haasteita niin opiskelijoille kuin oppilaitoksillekin.
Puustisen mukaan aikuisopiskelijan toimeentulon vaihtoehdoiksi jäävät esimerkiksi oppisopimus ja opiskelu työn ohessa tai työttömyysetuudella. Hän on silti tilanteesta huolestunut.
– Muutos voi näkyä työmarkkinoilla jo ensi kesänä.
Miehinen metsäala?
Metsätyötä on perinteisesti pidetty miehisenä alana, mutta Puustisen mielestä se ei enää pidä paikkaansa.
– Alalla tarvitaan tekijöitä. Tekemistä löytyy sukupuolesta riippumatta, hän vakuuttaa.
Metsuriksi kouluttautuva Enni Bondén on samaa mieltä.
– Nämä työt eivät lopu tekemälläkään.
Bondénin motivaatiota eivät vähennä edes raivaussahan mittasuhteet, jotka eivät suosi lyhyitä naisia.
– Kaikki on kiinni asenteesta eikä sukupuolesta, jotta näissä hommissa pärjää.