Yliopiston ravintoloiden hintakilpailutuksen pelätään laskevan ruoan laatua entisestään.
Pekka Säkkinen,
Nuutti Ruokangas
Lähes pari tuhatta opiskelijaa ja yliopiston työntekijää vaatii parempaa ruokaa Oulun yliopistolle. Adressi keräsi 1 700 allekirjoitusta reilun viikon aikana lokakuussa opiskelijoiden ja henkilöstön keskuudessa.
– Sekä opiskelijoiden että henkilöstön taholta kuulee kommentteja siitä, että laatu on heikkoa. Ruokaa kuvaillaan yksipuoliseksi, ja olen kuullut sitä sanottavan jopa huonoksi, sanoo adressin laatija Greta Mäntykangas.
Huolta opiskelijaruuan laadusta on aiheuttanut Oulun korkeakoulujen ravintolatoimintaa tänä vuonna piinannut kilpailutusten ja valitusten kierre. Tuorein käänne oli se, kun yliopisto valitsi lokakuussa opiskelijaruuan palveluntuottajiksi Juvenes Oy:n ja Sodexo Oy:n.
Nykyisistä palveluntarjoajista Uniresta jäi kilpailussa rannalle, mutta on valittanut päätöksestä.
Ravintotaso jättää kylmäksi
Kilpailutuksessa määräävimpänä kriteerinä on hinta, minkä pelätään pudottavan ruoan laatua. Mäntykankaan mukaan ruoan laatu ei opiskelijoiden mielestä ole nytkään häävi.
Suurin puute ruoassa on Mäntykankaan mielestä ravintopitoisuus. Proteiinia ruoassa ei ole tarpeeksi, ja varsinkaan urheilevat nuoret eivät saa vatsaansa täyteen.
– Nykytilanne on vielä siedettävä. Opiskelijat edelleen käyvät ravintoloissa syömässä, mutta tämäkin tilanne huolettaa ja yhä useampi valitsee koululounaan sijasta toisen vaihtoehdon.
Samaa mieltä ollaan opiskelijoiden parissa. Yliopistossa kuudetta vuotta opiskeleva Niklas Poikkimäki kertoo, ettei ruoan laadussa ole valittamista vielä, mutta jos hinta putoaa, laadun kohtalo mietityttää.
Nousevat hinnat koettelevat ravintoloitsijoita
Unirestan toimitusjohtaja Kaija-Liisa Silvennoinen kertoo, ettei opiskelijoilta ole tullut valtavasti kritiikkiä ruoan laadusta.
Silvennoisen mielestä opiskelija-aterioiden maksimihintoja pitäisi korottaa, jotta laatu pystyttäisiin takaamaan. Kustannusten noustessa opiskelijaruoan hinta on tähän mennessä pysynyt pitkälti samantasoisena.
– Hankintahinnat ovat nousseet, joten emme enää pysty samanhintaisia raaka-aineita tarjoamaan samoilla hinnoilla, kuin esimerkiksi viisi vuotta sitten.
Unirestan luottamusmies Piia Kauppila ei näe ruoan kunnossa valittamista, vaikka mainitseekin tiettyjen ruokien kadonneen listoilta kallistuneiden raaka-aineiden vuoksi.
– Esimerkiksi leivitettyä possunpihviä ei enää meillä ole kustannuksista johtuen.
Ylioppilaskunta omistaa Unirestan
Viimeisimmän valituksen päätöksestä markkinaoikeuteen teki Uniresta, jonka omistaa Oulun yliopiston ylioppilaskunta OYY.
Opiskelijoiden adressin laatineet Greta Mäntykangas ja Karoliina Kokko-Tollola toimivat OYY:n edustajiston puheenjohtajina. Adressin he kuitenkin laativat yksityishenkilöinä ilman OYY:n tukea.
Tarkoitusperien ristiriitaa Unirestan suhteen ei Mäntykankaan mukaan ole.
– En näe tässä olevan ristiriitaa, sillä emme ota millään tavalla kantaa itse ravintolatoimijoihin. Tässä on kyse ruoan laadusta, mutta tietysti hintakilpailutus laittoi meidät agitoimaan laadun puolesta, Mäntykangas vastaa.
Tavoittelimme myös Juvenes Oy:ta, mutta yhtiöstä ei haluttu kommentoida.