Suomi on ollut pitkään Euroopan kärkimaita alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa. Alan järjestötoimijoiden mukaan olisi tärkeää lisätä resursseja ja avointa keskustelua aiheesta.
Suomessa vietetään ehkäisevän päihdetyön viikkoa. Viime vuonna Suomessa kuoli huumeiden yliannostukseen 253 henkilöä. Heistä 89 oli alle 25-vuotiaita. Määrät ovat THL:n mittaushistorian korkeimpia.
Oulun Nuorten Ystävät ry:n Verton tiimipäällikkö Hanna Eskolan mukaan tilanteeseen on vaikuttanut esimerkiksi se, että huumeita käyttävät nuoret ovat tipahtaneet aikaisin turvaverkon läpi.
– Tarvittaisiin ennaltaehkäisevää työtä neuvoloissa, päiväkodeissa ja kouluissa, etteivät tilanteet pääsisi niin hankaliksi, että pitää ruveta turruttamaan omaa oloa ja hankalia tunteita päihteillä, Eskola sanoo.
Suomi on ollut pitkään Euroopan kärkimaita alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa. A-klinikkasäätiön Oulun Katuklinikan sairaanhoitaja Anna Bruunin mukaan yhteiskunnassa vallitsee edelleen käsitys siitä, että päihderiippuvuus on ihmisen oma valinta. Hän painottaa, että kyse on sairaudesta.
– Todella moni näistä huumekuolemista olisi ollut estettävissä, Bruun toteaa.
Päihdeklinikalle pääsyä voi joutua odottamaan pitkään
Tällä viikolla ympäri Suomen kunnioitetaan huumeisiin kuolleiden muistoa. Esimerkiksi Oulussa kaupungintalon portaille on huomiseen saakka nähtävissä 253 eriväristä ristikoristeista kiveä kannanottona päättäjille. Ne on maalattu läheisensä huumeille menettäneiden toimesta.
Oulussa kuoli viime vuonna seitsemän alle 25-vuotiasta huumeisiin. Se on kolmanneksi eniten koko Suomen tasolla.
Anna Bruunista olisi tärkeää, että avoin keskustelu aiheesta voitaisiin aloittaa jo nuorena. Siihen on kuitenkin iso kynnys.
– Jos ihminen lähtee hakemaan apua ja puhumaan vaikka huumeiden käytöstä, hän samalla myöntää Suomen lainsäädännön mukaan syyllistyneensä huumausainerikokseen.
Bruunin ja Eskolan mukaan Oulussa tarvittaisiin lisää resursseja päihdeongelmasta kärsivien auttamiseen. Apua hakeva voi joutua odottamaan päihdeklinikalle pääsyä pisimmillään kuukauden ajan.
– Sinne pitäisi päästä silloin, kun se motivaatiohetki on ja sitä apua pyydetään, sanoo Bruun.
Eskola näkee, että käännös parempaan on kuitenkin havaittavissa erilaisten järjestötoimijoiden tultua kentälle.
– Toivon, että ensi vuonna tämä kivijoukko ei leviä tuonne yläportaiden tasolle.