Parveketupakointikieltoa on voinut hakea jo seitsemän vuotta, mutta esimerkiksi Lahdessa vasta 33 taloyhtiötä on tehnyt niin.
Vain harva taloyhtiö on hakenut parveketupakointikieltoa. Hakuprosessi on pitkä, hankala ja kallis ja kiellon valvonta on lähes mahdotonta.
Esimerkiksi Lahdessa vasta 33 taloyhtiötä on hakenut parveketupakointikieltoa, vaikka se on ollut mahdollista jo seitsemän vuotta.
Lahtelainen Markus Komu on hallituksen jäsen taloyhtiössä, jossa asuu. Taloyhtiö pani prosessin alulle asukkaiden toivomuksesta.
Kiellon saamiseen meni noin puolitoista vuotta ja se maksoi pari tuhatta euroa, Komu kertoo.
Prosessi on moniosainen, ja se vaatii kaikkien osakkaiden osallistumista, kertoo Päijät-Hämeen Kiinteistöliiton toiminnanjohtaja Hanna Koskela.
– Kaikkia osakkaita ja asukkaita kuullaan. Tähän ei käytännössä ryhdytä varmuuden vuoksi, vaan taloyhtiössä täytyy löytyä todellista tahtoa kiellon hakemiseen.
Valvonta vaatii silminnäkijän
Kun taloyhtiö lopulta saa viranomaisen myöntämän parveketupakointikiellon, on seuraava ongelma kiellon valvominen.
– Kyseessä on viranomaisen myöntämä kielto, mikä tarkoittaa sitä, että viranomainen myös valvoo sen toteutumista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että soitamme vaikka poliisin paikalle seuraamaan, että parvekkeilla ei tupakoida, Markus Komu naurahtaa.
Ongelma piilee siinä, että parveke on yksityisaluetta, eikä sitä saa esimerkiksi kuvata. Silloin voi syyllistyä salakatseluun.
Luvaton parveketupakointi voidaan todistaa vain niin, että viranomainen näkee omin silmin rikkeen tapahtuvan.
– Luulisin, että taloyhtiön sosiaalinen paine pitää tehokkaammin valvonnasta huolen. Kyse on jälleen kerran viestinnästä ja tiedottamisesta ja siitä, että asukkaat ymmärtävät, että enemmistö on sitä mieltä, että parvekkeella tupakointi on tuomittavaa, sanoo Hanna Koskela.
Vaikeilla tapauksille on omat keinonsa
Jos parveketupakointi vain jatkuu, on olemassa järeämpiä toimenpiteitä. Hanna Koskelan mukaan taloyhtiö voi ottaa asunnon haltuunsa, jos asukas tai osakas ei varoituksista huolimatta noudata viranomaisen kieltoa.
– Jos käyttäytyminen on talon järjestyssääntöjen ja asunto-osakeyhtiölain vastaista, voi omistaja menettää asunnon hallinnan.
Mikäli kyseessä on vuokra-asunto, voi taloyhtiö vaikuttaa asukkaisiin vuokranantajan kautta. Vuokranantaja voi purkaa vuokrasopimuksen, jollei vuokralainen noudata yhteisiä sääntöjä.
Markus Komu luottaa siihen, että taloyhtiön tupakoitsijat ymmärtävät, että enemmistön mielestä parvekkeilla tupakointi on haitaksi muille.