Rajavartiosto voisi pyytää reserviläisiä avustaviin tehtäviin, kuten liikenteenohjaukseen.
Ilona Pesu,
Elisa Paljakka
Rajavartiolaitos on alkanut selvittää, keitä reserviläisiä olisi mahdollista saada itärajalle nopeasti mahdollisessa poikkeustilanteessa.
Viikonloppuna uutisoitiin, että osa reserviläisistä on saanut rajavartiostolta kirjeen, jossa tiedusteltiin halukkuutta osallistua kertausharjoituksiin tavallista nopeammalla aikataululla. Normaalisti varoitusaika on kolme kuukautta.
Reserviläisiä voitaisiin kutsua rajavartioston tueksi tasavallan presidentin päätöksellä poikkeustilanteessa, jossa viranomaiset tarvitsisivat apuvoimia rajaturvallisuuden ylläpitoon. Poikkeustilanteen voisi aiheuttaa esimerkiksi välineellistetty maahantulo.
Apulaiskomentaja Heikki Ahtiainen Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kertoo, että reserviläiset voisivat esimerkiksi ohjata liikennettä ja tehdä muita avustavia tehtäviä, mutta vaarallisiin tehtäviin heitä ei laitettaisi.
Kirje ei yllättänyt
Imatralainen reserviläinen Kaapo Kalenius kertoo olevansa valmis lähtemään rajalle, jos kutsu kertaamaan käy.
– Kirjeestä tuli mieleen se, että hyvä että meidät muistetaan, Kalenius sanoo.
Kalenius suoritti asepalveluksensa Kontiolahden Onttolassa Pohjois-Karjalan rajavartiostossa. Hänen mukaansa palvelukseen kuului lyhyt tutustuminen rajavartijoiden työhön, mutta pääpaino oli sotilaallisessa maanpuolustuksessa.
Etelä-Karjalan reserviläispiirin puheenjohtaja Jaska Petsolan postilaatikkoon kirjettä ei tullut. Hän kuitenkin toteaa, ettei tieto kirjeistä ole yllättänyt.
– Meille sanottiin jo aikanaan koulutuksessa, että rajareservi voidaan kutsua nopeastikin tehtäviin.
Lakimuutos taustalla
Rajavartiolaitoksen lähettämän kirjeen taustalla on uusi asevelvollisuuslaki. Sen mukaan kertausharjoituksia voi järjestää myös rajaturvallisuuden ylläpitämiseksi ja alle kolmen kuukauden varoitusajalla.
Apulaiskomentaja Ahtiaisen mukaan rajavartiosto halusi kirjeellä pitää reserviläisensä ajan tasalla lakimuutoksesta ja kuulla, miten nopeasti nämä pystyisivät siviilistä irtautumaan.
Rajavartiosto ei kerro, kuinka moneen reserviläiseen se on ottanut yhteyttä ja kuinka moni on kyselyyn vastannut.
Reserviläisten vastaukset eivät sido rajavartiostoa, vaan sillä on oikeus kutsua rajalle sijoitettuja reserviläisiä kertausharjoituksiin, jos presidentti asiasta päättää.
Ahtiaisen mukaan kutsu kertaamaan voisi poikkeustilanteessa tulla nopeimmillaan muutaman vuorokauden varoitusajalla.
– Alle kolmen kuukauden varoitusaika vaatisi kuitenkin poikkeustilannetta ja sitä, että kutsuminen olisi välttämätöntä, hän korostaa.