Yleensä mykoplasmatapauksia esiintyy eniten loppusyksyllä.
Monia eri taudinaiheuttajia on edelleen liikkeellä paljon. Mykoplasman aiheuttamia hengitysinfektioita on ollut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan erityisen paljon.
Mykoplasma on hengitystieinfektioita aiheuttava bakteeri, joka tarttuu hengitysteitse. Taudin oireisiin kuuluvat yskä, kuume ja huonovointisuus sekä päänsärky. Se voi myös aiheuttaa keuhkokuumeen.
THL:n mukaan mykoplasmatapauksia on ollut Suomessa poikkeuksellisen paljon. Tautimäärä on lähennellyt huippuvuotta 2011.
Keuhkokuume vienyt sairaalaan
Esimerkiksi Kymenlaakson keskussairaalassa mykoplasman aiheuttamia kehkokuumetapauksia on hoidettu poikkeuksellisen paljon, kertoo infektioylilääkäri Anneli Harjunpää.
Oireet ovat olleet rajuja, kuten rajua yskää ja hengenahdistusta. Silloin potilaan tuleekin hakeutua lääkärin arvioitavaksi.
Suomessa oli THL:n seurannan mukaan noin 2 700 mykoplasmatapausta lokakuussa, kun vuonna 2023 niitä oli samaan aikaan 56. Vuoden 2011 lokakuussa sairastuneita oli puolestaan noin 1 200.
Oireet voivat kestää viikkokausia
Harjunpään mukaan vuoden 2011 epidemiassa sairastuneita riitti vuodenvaihteeseen asti. Yleensä mykoplasmatapauksia esiintyy eniten loppusyksyllä.
Osalla oireet voivat kestää pitkäänkin. Mykoplasmasta tiedetään Harjunpään mukaan se, että keuhkoputken ärsytystila voi aiheuttaa ärsytysyskää monta viikkoa.
– Jos tulee uudelleen kuumetta tai vointi heikkenee, on hyvä hakeutua lääkärin arvioon, sanoo Harjunpää.
Muutkin taudit voivat kestää
Yleisellä tasolla tavallinenkin flunssa voi kestää kaksi viikkoa tai pidempään.
Jos on liikkeellä useampia taudinaiheuttajia, voi Harjunpään mukaan ihmiselle tulla peräkkäisiä tai lähes samanaikaisia infektioita. Tämä pitkittää oireita.
Voinnin huonontuessa on syytä olla yhteydessä lääkäriin.