Tutkija Antti Ronkaisen mukaan johtajuus on EU:sta kateissa juuri, kun Euroopan pitäisi vastata Yhdystavaltain Donald Trumpin valtaannousuun.
– Johtajuus on todellakin hakusessa Euroopassa, arvioi Helsingin yliopiston poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen Saksan hallituskriisin vaikutuksia.
Johtajuus puuttuu kriittisellä hetkellä, sillä EU:n pitäisi nyt hakea linjaa sen suhteen, miten se vastaa Donald Trumpin nousuun Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi.
Ronkainen muistuttaa, että Saksan lisäksi EU:n toisena suunnannäyttäjänä pidetyssä Ranskassa on vähemmistöhallitus.
Saksan poliittinen tilanne on ollut solmussa sen jälkeen, kun yksi hallituspuolueista jätti liittokansleri Olaf Scholzin johtaman hallituskoalition.
Hallituksen luottamuksesta on tarkoitus äänestää joulukuussa ja kun hallitus todennäköisesti kaatuu, ennenaikaiset vaalit aiotaan pitää helmikuussa.
Ei yhtä nappia, jolla tilanne korjataan
Saksan taloudellakaan ei mene hyvin ja maan vaikeudet vaikuttavat koko Eurooppaan, sillä se on koko euroalueen suurin talous, muistuttaa Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu
– Nyt kun pitkään vahvimpana pidetty yskii, niin se heijastuu joka puolelle.
Yksi esimerkki tästä on maalle tärkeä autovalmistaja Volkswagen, joka ilmoitti ensimmäistä kertaa harkitsevansa tehtaidensa sulkemista Saksassa.
Suurimpana ongelmana Koivu pitää sitä, että haasteita on Saksassa monella talouden osa-alueella.
Autoteollisuuden lisäksi ongelmissa on muun muassa kemianteollisuus.
Lisäksi kuluttajakysyntä on Koivun mukaan laahannut.
– Pelottavinta on se, ettei ole yhtä nappia, jota painamalla Saksan ongelmat ratkeaisivat.
Saksan politiikka on kaaoksessa, USA:ssa valtaan nouseva Trump uhoaa tuontitulleilla, kauppasota Kiinan kanssa uhkaa. Mitä tapahtuu maailmantaloudelle ja samalla Suomelle? Katso koko torstain A-talk Yle Areenasta.