Talousguru 2024 -kisan voittanut Patrick Itäniemi kertoo Yle Perjantaissa, miksi rikkaiden verotusta ei pitäisi enää nostaa.
”On mielestäni selvää, että pienet tuloerot erityisesti kehittyneissä maissa ajavat laiskuuteen. Tuloerot ovat merkki ahkeruudesta ja uutteruudesta”.
Kun Helsingin Sanomien kesäkolumnistin, talouspoliittisista kannanotoistaan tunnetun Patrick Itäniemen kolumni julkaistiin Helsingin Sanomissa viime kesänä, kohu oli valmis.
”Valitettavan usein tuloja tasataan myös ihmisille, jotka eivät suinkaan edes ansaitse sitä. Vika ei ole näissä ihmisissä vaan itse järjestelmässä, joka kannustaa laiskuuteen”, Itäniemi kirjoitti.
Perjantain jaksossa Tuoko raha onnea? Itäniemi jatkaa valitsemallaan linjalla. Hänestä tulonsiirrot ylläpitävät köyhyyttä sen sijaan, että ne poistaisivat sitä.
– Kolumnissa argumentoin, että korkea verotuksen progressio ja isot tulonsiirrot kannustavat ihmisiä jäämään kotiin, kun osalla ihmisistä ei ole kannattavaa mennä töihin, hän sanoo.
Lisää miljonäärejä Suomeen
Itäniemi voitti Suomen lukiolaisille tarkoitetun Talousguru 2024 -kilpailun. Hänestä Suomeen pitäisi saada lisää miljonäärejä, ja hän vastustaa muun muassa rikkaiden kovaa verottamista.
Perjantain juontajan Sean Ricksin pyynnöstä talousgurulta irtoaa terveiset myös pääministeri Petteri Orpolle:
– Petterin täytyy ymmärtää, että miljonääri on köyhän paras ystävä. Suomeen pitää luoda kannustimet, että saadaan lisää pääomaa ja voidaan rahoittaa hyvinvointiyhteiskuntaa. Älä Petteri enää nosta verotusta, Itäniemi pyytää.
Koulutus maksulliseksi
Toisaalta Itäniemi tekisi esimerkiksi lukioiden ja ammattikoulujen maksuttomuudesta tarveharkintaista:
– Pidän järjettömänä, että pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien lapset saavat käydä maksuttomasti koulussa, Itäniemi laukoo.
Patrick Itäniemi kertoo asettuvansa kevään kunnallisvaaleissa Kokoomuksen ehdokkaaksi Tampereella.
– Onko Kokoomus sinulle aivan liian vasemmalla, Sean Ricks heittää.
– Suomessa kaikki ovat demareita: kokoomuslaiset ovat oikeistodemareita, demarit demareita, vasemmistoliittolaiset vasemmistodemareita, perussuomalaiset maahanmuuttovastaisia demareita, kristilliset jeesusdemareita, Itäniemi luettelee.
Hän sanoo pitävänsä hyvinvointiyhteiskuntaa tärkeänä, mutta ei halua rahoittaa sitä velalla. Siksi tarvitaan 250 000 miljonääriä lisää maksamaan veroja.
– Elintaso Suomessa ei ole kasvanut seitsemääntoista vuoteen, 19-vuotias Itäniemi summaa.
Entäs sitten ekokriisi?
Juontaja Sean Ricksin vieraana nähdään myös tutkijatohtori Johannes Cairns, joka luopui aikanaan urastaan, koko omaisuudestaan ja 50 000 euron säästöistään tavoitellessaan merkityksellisempää elämää buddhalaismunkkina.
– Oletko mistään samaa mieltä Patrick Itäniemen kanssa, Sean Ricks kysyy.
Ainakin talousrealismista yhteiskuntasuunnittelussa, Cairns miettii.
– Itsekin kannatan sitä, raha tuo turvallisuutta, hallintaa ja vapautta. Mutta onko meillä ekokriisin keskellä varaa keskittyä omaan napaan ja omaan rikastumiseen, hän kysyy.
– Minun mielestä meidän on kaikkien syytä miettiä näitä kysymyksiä, ja sitä, miten niitä voi huomioida jos haluaa rikastua, Johannes Cairns pohtii.