Talvi kiehtoo ja pelottaa kansainvälisiä opiskelijoita. Vaikka ennakkoon on varoiteltu kylmästä säästä, jo loppusyksyn pluskeleissä palellaan.
Ella Lipiäinen,
Johanna Manu
Kolme paitaa, talvitakki, kaulahuivi, pipo ja hanskat.
Japanilainen vaihto-oppilas Tomoya Takahashi on varustautunut hyvin Suomen talvisäähän. Tapaamishetkellä Turussa on tosin seitsemän astetta lämmintä ja aurinko paistaa.
Suomalaisittain on varsin lämmin marraskuu, mutta Takahashi palelee – varusteistaan huolimatta. Mitä tapahtuu, kun lämpötila Suomessa putoaa kunnolla pakkasasteille?
– Pelottaa, Takahashi naurahtaa ja jatkaa, että taitaa lähteä takaisin Japaniin.
Varvassandaaleissa marraskuussa
Turun ammattikorkeakoulun kansainvälisten asioiden koordinaattori Reetta Partalan päätyö ei ole pukea vaihto-oppilaita, mutta välillä ovat toppahousut lähteneet lainaan: eivät sentään jalasta, mutta kaapista.
– Aina on pieni määrä opiskelijoita, jotka eivät ole tutustuneet Suomeen tai Turkuun kohteena. Tosiasiat valkenevat kokemuksen myötä.
Partala kertoo, että kerran tammikuussa Suomeen saapui isompi ryhmä espanjalaisia opiskeljoita. He olivat yllättyneitä, kun oli 20 astetta pakkasta ja ripset jäätyivät.
– Jonain marraskuuna opiskelija kulki varvassandaaleissa, Partala muistelee.
Osa kansainvälisistä opiskelijoista myös pohtii elokuun 24 asteessa, milloin tulee oikeasti lämmin.
– Vaihtarit ihmettelevät, miten Suomen talvesta voi selvitä. Kun he palaavat kotiin, he sanovat, että ovat selvinneet suomalaisesta talvesta, joten nyt he selviävät mistä vaan. Tuohan se tietynlaista itsetuntoa.
Pelkäksi palelemiseksi kansainvälisten opiskelijoiden elämä Suomessa ei suinkaan mene. Sisätiloissa tarkenee hyvin, mutta kerrospukeutuminen aiheuttaa hämmennystä.
– Kansainväliset opiskelijat sanovat, että koska sisätilat ovat lämpimät, ulkovaatteiden riisumis- ja pukemisrumba on uutta, koordinaattori Reetta Partala kertoo.
Pingviini toppahousuissa
Meksikolainen Nikteha Sánchez naurattaa vaihtarikavereitaan paksuissa talvihousuissaan.
– Olet kuin pingviini! Pystyyköhän noissa varusteissa juoksemaan, Theodoros Ioannou jää pohtimaan.
Monikaan lämpimistä maista Suomeen muuttava vaihto-opiskelija ei ole koskaan aikaisemmin pukenut ylleen talvivaatteita. Näin on myös Sánchezin kohdalla.
Nikteha Sánchez näyttää kreikkalais-kyproslaiselle Theodoros Ioannoulle millaisissa varusteissa Suomen talvisäässä tarkenee.
Kylmä talvi ei kuitenkaan hirvitä Välimeren rannoilta kotoisin olevaa Theodoros Ioannouta.
– Se tulee olemaan jotain erilaista ja uniikkia. Olen aina asunut lämpimissä maissa, joten on jännittävää nähdä, miten talvi sujuu.
Pakistanilainen Sheheryar Wahidi ei ottanut tosissaan Suomessa aiemmin opiskelleiden vinkkejä vaatetuksesta. Siksi ensimmäisiä ostoksia olikin paksu takki.
– Ulkona on pakko käyttää paria kerrosta vaatetta, ellei halua jäätyä kuoliaaksi, Wahidi vakuuttaa.
Wahidi toivoo näkevänsä lunta ensimmäistä kertaa. Hän ja Ioannou odottavat, että saavat tehdä lumiukon.
– Haluan olla lumisotaa, Ioannou lisää.
Myös päivien lyheneminen on vaihto-opiskelijoille uutta. Ranskalaista Clément Bolifraudia se ei hätkäytä. Häntä pohjoisen talvi kiinnostaa.
– Olen aina halunnut kokea kylmän talven, Bolifraud intoilee.
Meksikolaiselle Sánchezille pimeys on hämmentävää.
– Kun kotimaassa tulee pimeää, lopetamme työt ja alamme levätä. Täällä alkaa pimentyä jo suurin piirtein lounaan jälkeen, ja silloin on vielä paljon tekemistä. Se on outoa.