Tällä hetkellä markkinoilla ennakoidaan, että vuoden euribor-korko laskisi alimmillaan noin kahden prosentin tuntumaan ensi kesänä. Pankkien ennusteissa on pieniä eroja.
Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Asuntolainojen korot ovat velallisten iloksi lasketelleet jo pitkään.
Perjantaina vuoden euribor noteerattiin jo 2,475 prosentissa, ja myös kolmen kuukauden viitekorko alitti kolmen prosentin rajapyykin.
Vuoden euribor on nyt alimmalla tasollaan kahteen vuoteen.
Ja lisää on luvassa.
Trumpin vaalivoitto voi vauhdittaa koronlaskuja Euroopassa, arvioivat talousasiantuntijat.
– Tämä lisää todennäköisyyttä sille, että Euroopan keskuspankki laskee korkoja mieluummin enemmän kuin vähemmän, toteaa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.
Näkemyksen taustalla ovat muun muassa Trumpin kaavailemat tullit. Euroopan talouskasvu on jo valmiiksi jähmeää, ja tullit ja kauppasodan uhka voisivat hidastaa sitä entisestään.
Ohjauskorkoja laskemalla Euroopan keskuspankki (EKP) pyrkii saamaan taloutta liikkeelle.
– Kauppasota heikentäisi euroalueen entisestään heikkoja talousnäkymiä, mikä puoltaisi nopeampiakin korkojen laskuja, toteaa myös Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.
Missä nähdään korkojen pohjat?
Asuntolainojen euribor-korot ennakoivat ohjauskorkojen liikkeitä.
Lokakuun kokouksessaan EKP laski keskeistä ohjauskorkoaan 3,25 prosenttiin, ja laskuja odotetaan myös tulevissa kokouksissa.
Mutta kuinka alas korot voivat laskea?
Tällä hetkellä markkinoilla ennakoidaan, että vuoden euribor-korko laskisi alimmillaan noin kahden prosentin tuntumaan ensi kesänä.
Pankkien omissa ennusteissa on eroja.
Danske Bank ennustaa pohjia alemmas kuin markkinat keskimäärin.
– Meidän ennusteessamme EKP:n talletuskorko painuu puoleentoista prosenttiin ensi vuonna, jolloin vuoden euribor voisi asettua ehkä 1,7 prosenttiin, Kuoppamäki sanoo.
Nordea puolestaan uskoo keskuspankin kyllä jatkavan tasaisia koronlaskuja vielä ensi huhtikuulle, mutta euribor-koroissa suurimmat laskut olisi pankin mukaan jo nähty.
Nordea ennustaa 12 kuukauden euriborin olevan vuoden lopussa samalla tasolla kuin nytkin, 2,4 prosentissa. EKP:n ohjauskorko puolestaan olisi huhtikuussa 2,25:ssä.
Riskejä myös toiseen suuntaan
Vaakakuppi voi korkojen suhteen kallistua toiseenkin suuntaan.
Trumpin politiikka voi myös kiihdyttää Euroopan inflaatiota, jos tullit johtaisivat vastatoimiin tai jos geopoliittiset jännitteet nostavat energian hintaa.
Lisäksi Trumpin toimet vahvistavat dollaria suhteessa euroon, mikä nostaisi tuontituotteiden hintoja Euroopassa.
Inflaation kiihtyminen taas voisi saada keskuspankin hidastamaan koronlaskuja.
Lokakuussa euroalueen inflaatio oli kahdessa prosentissa, mikä on myös keskuspankin tavoite. Hankaluutena on, että eri euromaissa inflaatiokehitys on eritahtista. Suomi on yksi maista, joissa inflaatio on jo reippaasti hidastunut.
Suomessa EKP:n korkopäätökset sekä ylös- että alaspäin näkyvät monia muita maita nopeammin, sillä täällä suositaan vaihtuvakorkoisia lainoja kiinteiden korkojen sijaan.
– Suomen kannalta korkojen lasku on erittäin hyvä uutinen, sillä suomalaiset ovat kärsineet korkojen nopeasta noususta korkealle. Nyt toiseen suuntaan mennessä kuluttajille jää huomattavasti enemmän ostovoimaa, Dansken Kuoppamäki sanoo.
Toistaiseksi korkonäkymät pysyvät laskevina. Kaiken kaikkiaan Trumpin valinta lisää yleistä epävarmuutta taloudessa, von Gerich sanoo.
– Tiedämme suurin piirtein Trumpin aikeet. Mutta se, kuinka vahvasti ja millä aikataululla ne toteutuvat, tulee vaikuttamaan Euroopan tilanteeseen.
Alla oleva laskuri kertoo, miten asuntolainasi hoitomenot muuttuvat, jos korkotaso muuttuu: