Jopa miljoona kolumbialaista naista on mennyt naimisiin alle 15-vuotiaana.
Kolumbian parlamentti on hyväksynyt lain, joka kieltää alle 18-vuotiaiden avioliitot.
Lakia oli aiemmin yritetty saada läpi peräti kahdeksan kertaa viimeisten 17 vuoden aikana, mutta parlamentin enemmistö oli kaatanut esitykset joka kerta.
Kolumbian laissa on ollut jo 1800-luvulta periytyvä säädös, jonka mukaan alle 18-vuotiaat ovat voineet mennä naimisiin vanhempiansa luvalla, kertoo esimerkiksi brittilehti The Guardian. Alaikäisistä on ajateltu heidän olevan epävirallisesti naimisissa, jos he ovat asuneet yhdessä kaksi vuotta.
Lapsiavioliittojen vastustajat ajoivat lakia iskulauseella ”He ovat tyttöjä, eivät vaimoja”. Ongelma onkin koskenut erityisesti tyttöjä, mutta silti alaikäisenä naimisiin menneistä noin neljännes on ollut poikia.
Taustalla perinteiset tavat
Alaikäisten avioliitot ovat Kolumbiassa olleet hyvin yleisiä. Naisista joka neljäs on ollut alle 18-vuotias mennessään naimisiin. Kolumbiassa on miljoona naista, jotka ovat avioituneet ennen kuin ovat täyttäneet 15 vuotta.
Yhteiskuntatieteilijät ovat hakeneet selitystä alaikäisten avioliittojen yleisyydelle Kolumbian köyhyydestä, historiasta ja kulttuurista.
Maassa on ollut sisäinen konflikti jo vuosikymmenten ajan. Huumeiden käyttö on yleistä. Maassa vallitsee myös vahva machista-kulttuuri, eli miesten ylivalta, sanoo The Guardianille lisääntymisterveyttä edistävän Profamilia-järjestön johtaja Marta Royo.
Uutiskanava CNN:n mukaan laki on sallinut 14-vuotiaiden avioliitot, mutta tämäkään raja ei ole aina pitänyt.
– Monilla alueilla meillä [naisilla] on vain yksi rooli, tulla äideiksi, eikä ikää kysellä. On täysin normalisoitua, että tytöistä tehdään 12-, 13-, tai 14-vuotiaina ei vain vaimoja, vaan äitejä, Royo sanoo.
Vaikka lapsiavioliitot rikkoivat kansainvälisiä sopimuksia, Kolumbiassa niillä oli paljon kannatusta. Varsinkaan tytöillä ei ole ollut juuri sananvaltaa, jos heidän vanhempansa ovat halunneet hänen menevän naimisiin.
Kieltoa vastustavat ovat perustelleet vanhaa käytäntöä vanhempien oikeuksilla ja maan perinteillä. Kolumbiassa on yli sata alkuperäiskansaa. Monet niiden edustajista ovat vastustaneet kieltoa.
Parlamentissa keskusteltiin, miten lakimuutos vaikuttaisi esimerkiksi Wayúu-kansaan, jossa naiset ovat johtoasemassa. Heille avioituminen ja varhainen lapsensaanti ovat tytöille hyväksyttyjä siirtymäriittejä lapsuudesta aikuisuuteen. Niitä aletaan valmistella heti ensimmäisten kuukautisten jälkeen, kertoo City Paper Bogota -julkaisu.