Rovajärvellä on menossa Euroopan suurin tykistöharjoitus. Vaaramaisemassa, Rovaniemen ja Kemijärven rajalla jysähtelevät viiden maan tykit.
Jossain täällä on melkein 4 000 sotilasta ja tuhat erilaista ajoneuvoa.
Menossa on päällekkäin kaksi harjoitusta: Yhdysvaltain suurin tykistöharjoitus Euroopassa, Dynamic Front tapahtuu pitkin Naton itäreunaa, ja nyt on vuorossa sen Suomen osuus. Se on päällekkäin Suomen Lightning Strike -harjoituksen kanssa.
Yhdysvaltalaisten mukaan harjoituksen yhteydessä järjestetään simulaatio, jossa Suomi on ensi kertaa uudessa roolissaan: se komentaa Naton pohjoisia maavoimajoukkoja. Tämä on tehtävä, jota tulevaisuudessa tehdään Mikkelin esikunnasta.
Rovajärvellä varvikossa kulkee Karjalan prikaatista tulleita varusmiehiä ja kantahenkilökuntaa, jotka harjoittelevat amerikkalaisten, brittien, ruotsalaisten ja ranskalaisten kanssa.
– Ihan samaa kuin ennenkin, mutta kanssapelurin maastopuvussa on vähän eri kuviot, sanoo luutnantti Antti-Matti Puisto.
Sotilaat sopivat, miten mahtuvat samalle tontille ja voivat hyödyntää toisiaan, Puisto sanoo.
Yhdessä joukoilla ”tappava voima”, mutta talvi voi yllättää
Yli tuhannen neliökilometrin ampuma-alue on harvaa mäntykangasta, pieniä soita ja järviä sekä loivia vaaroja. Juuri maaston korkeuserot ja alueen koko tekevät siitä poikkeuksellisen.
Puolustusvoimien mukaan Rovajärvellä ei tarvitse pelätä, että ammus lentää jonkun saunan katosta sisään, vaan täällä voidaan ampua useista suunnista.
Nato-maiden joukot harjoittelevat tykistön yhteistoimintaa. Juuri nyt britit toimivat omana tiiminään, mutta ampumiseen tarvittavat järjestelmät ja käytännöt istuvat toisiinsa.
– Brittiläiset tarkkailujoukot voisivat olla ampumassa ranskalaisten César-aseilla. Tai amerikkalaiset nyrkit tulittamassa brittien aseilla, majuri Barney Ingram, 19. kuninkaallisesta tykistörykmentistä sanoo.
Ingramin mukaan Naton joukkojen toimiminen yhteen takaa sen, että yhdessä niillä on ”tappava voima”.
Näin on, mutta briteillä on vielä opittavaa pohjoisen oloista, sillä joukot eivät ole tahtoneet pysyä tiellä. Rovajärven tiet ja metsäautotiet ovat umpijäässä, kun pakkaantuneen lumen päälle on satanut vettä, joka nyt on taas jäätynyt.
Pariin viime päivään britit eivät enää ole törmäilleet, sanoo harjoituksen suomalaisen osuuden johtaja, eversti Janne Mäkitalo.
Myös Suomen järjestelmät toimivat hyvin yhteen muiden kanssa. Toinen vahvuus on määrä, eikä Suomi esitä vaatimatonta.
– Ainoastaan Puola on voimakkaampi lukumäärältään ja tulivoimaltaan kuin Suomen tykistö, Mäkitalo sanoo.
Suomessa harjoittelevien joukkojen läsnäolo on moninkertaistunut
Nato ja Euroopan turvallisuustilanteen kiristyminen ovat nostaneet Suomessa harjoittelevien ulkomaisten sotilaiden määrän moninkertaiseksi aiempiin vuosiin verrattuna, kertovat Ylen puolustusvoimilta saamat tiedot.
Puolustusvoimien mukaan ulkomaisten sotilaiden läsnäolo on kymmenkertaistunut ajasta ennen koronaa ja Nato-jäsenyyttä, kun lasketaan sotilaiden lukumäärä tai harjoitusvuorokaudet Suomessa. Tänä vuonna maavoimien sotilaita käy Suomessa harjoittelemassa lähes 6 000.
Kansainvälisiä harjoituksia, joihin suomalaiset osallistuivat ulkomailla tai joissa Suomeen tuli ulkomaisia sotilaita, oli aiemmin vuosittain 70–80. Tämän vuoden suunnitelmassa niitä on noin sata, sillä ulkomaisia joukkoja osallistuu myös Suomen omiin harjoituksiin.
Eniten käy ruotsalaisia, määrästä noin puolet. Toiseksi suurin ryhmä ovat yhdysvaltalaiset ja myös brittejä käy paljon. Kasvava ryhmä ovat myös ranskalaiset. Tarkkoja lukuja puolustusvoimat ei kerro.
Suomi kiinnostaa Nato-liittolaisia monesta syystä.
Keskeinen syy on turvallisuustilanteen kiristyminen. Käytännössä kaikissa Naton harjoituksissa harjoitellaan puolustussuunnitelmien toimeenpanoa.
Myös liittolaisten avun vastaanottamista harjoitellaan, esimerkiksi joukkojen siirtymistä Suomeen.
Yksi syy Suomen suosiolle harjoitusmaana ovat hyvät olosuhteet: täällä on paljon pinta-alaa ja vähän asukkaita.
Vain Suomessa esimerkiksi suljetaan valtateitä, jotta voidaan harjoitella hävittäjien laskeutumista maanteille. Muualla Euroopassa tätä on tehty viimeksi kylmän sodan aikana.
Harjoittelu on myös strategista viestintää siitä, että Suomella ja Natolla on uskottava puolustus.
Mutta menossa oleva harjoitus ei ole suunnattu ketään vastaan, eversti Mäkitalo sanoo.
– Tämä lähettää viestin, että voimme harjoitella yhdessä, kehitämme kykyjämme, mutta tätä ei pidä tulkita voimannäytöksi.
Rovajärvellä ammutaan raskain asein
Rovajärvellä käytetään tehokkaita raskaita tykkejä. Useimpien kantama on muutama kymmenen kilometriä, mutta mukana on myös pitkän kantaman aseita. Kun näillä ammutaan, turvaetäisyyden päässäkin maa tärähtää ja paineaalto tuntuu kehossa.
Yhdysvallat on rahdannut napapiirille esimerkiksi raskaan raketinheittimensä uuden version, jota se testaa täällä ensi kerran Euroopassa. Sen kantama voi olla lähes 500 kilometriä. Nyt ammutaan kuitenkin vain reilun kymmenen kilometrin päähän. Ukrainan sodan alkuaikoina vastaavia ei lahjoitettu Ukrainalle, kun pelättiin sodan kiihtyvän.
Laitteen kuljettaminen Suomen Lappiin on ilman muuta Yhdysvaltain strategista viestintää.
Suomella on harjoituksessa saman tehokkaan raketinheittimen edellinen versio sekä eteläkorealaisia K9-tykkejä. Britit ja ruotsalaiset ampuvat Archereilla, ranskalaiset Césareilla.
Naton vahvuus on juuri yhteisessä puolustuksessa, jonka uskottavuutta sotilasliitto parantaa harjoittelemalla. Mäkitalo muistuttaa, että Suomella on 280 000 sotilasta sodan ajan yksiköissä, ja lukua voidaan tarvittaessa kasvattaa.
– Ukrainalla oli ennen sotaa paljon joukkoja, mutta se ei riittänyt ehkäisemään sitä mitä nyt tapahtuu.