Aluehallintovirasto teki tarkastuksen mikkeliläiseen koulukotiin toukokuussa.
Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on antanut Mikkelissä sijaitsevalla Sairilan koulukodille huomautuksen. Sairila on yksi viidestä Suomen valtion koulukodista.
Huomautuksen mukaan osa erityisen huolenpidon asuinyksikön työntekijöistä on kouluttamattomia ja henkilöstömitoitus on liian pieni.
Huolensa aluehallintovirastolle ovat esittäneet Vantaan ja Keravan hyvinvointialue sekä Helsingin kaupunki.
Erityisen huolenpidon asumisyksiköissä huolehditaan korkeintaan kolmen kuukauden ajan 12–18-vuotiaista lapsista, jotka käytöksellään vakavasti vaarantavat omaa kehitystään tai terveyttään.
Avi teki tarkastuksen Sairilan koulukotiin toukokuussa.
Tarkastuksen mukaan esimerkiksi haastavissa vuorovaikutustilanteissa henkilökunnalla ei ole ollut riittävää ymmärrystä ja ennakointikykyä lapsen erityistarpeista aiheutuviin käytösongelmiin.
Lasten kuulemisissa nousi esille lasten kokemus siitä, ettei ohjaajilla ole ymmärrystä lapsen asioista tai elämäntilanteesta.
Sairilan koulukodissa on 24 sijaishuoltopaikkaa ja siellä työskentelee noin 70 sosiaali-, terveys- ja opetusalan ammattilaista.
Lähihoitajan tai nuoriso-ohjaajan tutkinto ei riitäkään
Koulukodin johtajan Päivi Kinnusen mukaan avin huomautuksen syynä ovat muun muassa eri tulkinnat siitä, millainen koulutustaso riittää koulukodin yöaikaiselle valvojalle. Sairilassa joillain valvojilla on perustason koulutus, eli he ovat esimerkiksi lähihoitajia tai nuoriso-ohjaajia. Huomautuksessa olevan tulkinnan mukaan myös heillä pitäisi olla amk-tason koulutus.
Kinnusen mukaan osastoa kohden on 6–7 erityisohjaajaa ja kaksi valvojaa. Yhdellä osastolla asuu maksimissaan neljä lasta.
Sairila on sulkenut väliaikaisesti yhden osastoistaan, jotta henkilöstö täyttää avin vaatimukset.
Kameravalvontaa ruokailutilassa ja neuvotteluhuoneissa
Aluehallintoviraston edustajat havaitsivat lisäksi laajaa kameravalvontaa osastojen yleisissä tiloissa, kuten ruokailutilassa ja käytävillä.
Sairilan koulukoti perusteli kameravalvontaa lasten ja ohjaajien oikeusturvan turvaamisella tilanteissa, jotka vaativat ilmoituksen poliisille.
Aluehallintovirasto toteaa päätöksessään, että lastensuojeluyksikön tulee olla kodinomainen tila, jossa kamera- tai kulunvalvonnalla toteutettavan valvonnan sijaan lisätään työntekijöitä työvuoroihin.
Sairilan johtajan Kinnusen mukaan kameravalvonta on jo poistettu yleisistä tiloista.