Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) antoi tänään keskiviikkona välikysymyskeskustelussa kovan lupauksen.
– Mahdollisimman monella on tämän hallituskauden loppuun mennessä omalääkäri, Juuso sanoi.
Petteri Orpon (kok.) hallitus on vastannut tänään keskiviikkona oppositiopuolue keskustan ja Liike Nytin välikysymykseen sosiaali- ja terveydenhuollosta. SDP, vasemmistoliitto ja Vihreät eivät ole mukana välikysymyksessä.
Juuso luetteli aiemmin tänään parannuksia, joita hallitus on saanut aikaan.
– Hoitoon pääsy ja hoidon aloitus ovat nopeutuneet ja hoitojonoja on kyetty lyhentämään: tuoreimman maaliskuun 2024 tilaston mukaan perusterveydenhuollon kiireettömässä hoidossa 91 prosenttia hoitoon pääsystä toteutui 14 vuorokaudessa.
Hallitus ilmoitti omalääkäri-mallin valmistelusta tiistaina. Mallissa hyödynnetään Kela-korvauksia eli mukaan olisi tulossa myös yksityinen puoli.
Pekonen: Ihana malli, mistä rahat?
Omalääkäri-malli poiki tukun kysymyksiä opposition riveissä. Pääoppositiopuolue SDP:n Kim Berg piti mallia hyvänä – ainakin periaatteessa. Toteutus on kuitenkin eri asia.
– Tämä herättää epäilyksiä. Onko hallitus taas rakentamassa mallia, joka kierrättää yksityisille terveysjäteille rahaa. Miten aioitte toteuttaa mallin, kun samalla leikkaatte hoitotakuusta 120 miljoonaa euroa? Berg kysyi.
Kokoomuksen lääkärikansanedustaja Mia Laiho puolusti mallia.
– Jos asiakasta hoitaa tuttu lääkäri, asioita ei tarvitse itse selittää yhä uudestaan. Lääkäri voi keskittyä työhönsä. Potilas voi luottaa siihen, että saa hoitoa. Hoitotakuu menettää merkityksensä, ei tarvitse katsoa numeroita.
Vasemmistoliito eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen ihmetteli, mistä malliin saadaan rahat.
– Kysyn teiltä, kuinka paljon aiotte laittaa euroja tähän malliin, joka kuulostaa aivan taivaalliselta?
Perussuomalaisten Minna Reijonen, totesi, että ”kenellekään ei ole jäänyt epäselväksi, että keskustan sotemalli on täysi susi”.
– Luotiin malli, jossa on byrokratiaa ja johtajia monessa kerroksessa ja luottamushenkilöiden palkkiot. Ne ovat viisinkertaistuneet verrattuna sairaanhoitopiireihin.
Kaikkonen: Säästöjä ei synny
Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, oppositiopuolue keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen ihmetteli, miksi keskusteluissa aina nousee väite, jonka mukaan uudistus oli aina edellisen hallituksen vika.
– Ongelmia on, aika vakaviakin. Tilanne on vaikea, on yt-neuvotteluja, irtisanomisia, lähipalvelujen lakkauttamista, asiakasmaksujen nousua. Jos ratkaisuja, me tarjoamme yhteistyön käden.
Kaikkonen arvioi aiemmin keskiviikkona, että lyhyellä aikavälillä säästöjä voi syntyä. Pitkällä aikavälillä rahaa kuluu entistä enemmän.
– Avokätiset lisätuet terveysbisnekseen eivät ole auttaneet mitään. Isot terveysyritykset ovat nostaneet hintojaan samalla kun tuet ovat nousseet. Eurot, joita olisi tarvittu ihmisten palvelujen parantamiseen, menivät yritysten tulosten parantamiseen.
Keskusta on tehnyt kahdeksan kohdan listan, jossa se ehdottaa omia ratkaisuja soten pelastamiseksi. Keskusta ei leikkaisi sote-palveluista, antaisi hyvinvointialueille enemmän aikaa nostaa taloutensa pinnan yläpuolelle. Listalla on myös sääntelyn purkamista ja omalääkäri-malli.
Orpo: vain heinäsirkat puuttuvat
Pääministeri Petteri Orpo ihmetteli, miksi esimerkiksi omalääkäri-malliin suhtaudutaan niin negatiivisesti. Näin siitä huolimatta, että SDP:n lääkärikansanedustaja Aki Lindén on pitkään puhunut sen puolesta.
– Nyt se kuulostaa aivan kauhealta, kun teidän puheitanne kuuntelee. Onko siinä joku muu väärin, kuin että siinä on myös yksityinen toimija? Orpo kysyi.
Orpon mukaan opposition puheista puuttuvat enää heinäsirkkaparvet. ”Omalääkärimalli tuntee potilaan historian”, Orpo sanoi ja kehotti oppositiota yhteistyöhön.
– Edellinen hallitus teki hallintomallin, joka ei korjannut yhtään mitään. Sen päälle me rakennamme tämän mallin, Orpo totesi.
Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso ihmetteli vastauspuheenvuorossaan jälleen kerran opposition puhetyyliä.
– Te olette tuominneet omalääkäri-mallin valmiiksi, vaikka kaikki muut suhtautuvat siihen positiivisesti ja ovat innoissaan. Me tarvitsemme toimintatapojen muutosta ja kustannusten vertailua.
Kahdeksas välikysymys tänä vuonna
Keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen ilmoitti välikysymyksestä heti sen jälkeen, kun Petteri Orpo oli antanut pääministerin ilmoituksen sotesta lokakuun lopussa. Mukaan liittyi myös Hjallis Harkimon Nyt-liike.
Keskusta teki edellisen välikysymyksensä sote-palveluista viime syksynä.
Pääministerin lokakuisen ilmoituksen jälkeen on tapahtunut paljon: esimerkiksi HUS-yhtymä ilmoitti perjantaina suunnittelevansa 800 ihmisen irtisanomista. Suurin osa irtisanottavaista olisi hoitohenkilökuntaa.
Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta perjantaina.