Lounaiden hinnat nousevat usein samaa tahtia verottajan maksaman lounasedun kanssa. Molempiin vaikuttaa kustannusten nousu.
Emma Hinkula,
Vanessa Valkama
Verottajan maksama lounasetu ja samalla lounaiden hinnat nousevat tasaisesti joka vuosi.
Verohallinto kertoi viime viikolla, että lounasetu nousee ensi vuonna 13,70 euroon. Edun yläraja nousee siis 20 sentillä tämän vuoden etuun verrattuna.
Edellinen korotus oli tuntuvampi, se oli tälle vuodelle 80 senttiä.
Grafiikasta näkyy, miten paljon lounasetu on kasvanut 13 vuodessa.
Vielä vuonna 2012 lounasetu oli 9,30 euroa. 13 vuodessa se on noussut siis 4,40 eurolla.
Suurin hyppäys on tapahtunut vuodesta 2022 lähtien. Lounasedun roima kasvu vuosien 2022–2024 välillä johtui puhtaasti kustannustason noususta, sanoo Verohallinnon esikunta- ja oikeusyksikön ylitarkastaja Markus Kautto.
Verohallinto määrittää lounasedun ylärajan sen perustella, miten kustannukset kehittyvät. Käytännössä se tarkoittaa raaka-ainekustannuksia ja palkkojen kehittymistä, Kautto sanoo.
– Esimerkiksi tälle vuodelle ravintoedun arvoja nostettiin noin kuusi prosenttia, koska kustannustason katsottiin selvityksen perusteella nousevan tuon verran edellisvuodesta.
Lounasetu on työsuhde-etu ateriointiin, jonka työnantaja voi järjestää.
Kun lounasedun arvo on tänä vuonna enimmillään 13,50 euroa, sen verotusarvo on 75 prosenttia tai vähintään 8,50 euroa. Verotusarvo ilmaisee sen, mistä summasta työntekijä maksaa verot palkkalaskelmassaan.
Työnantaja voi tarjota edun myös niin, että se perii verotusarvoa vastaavan korvauksen työntekijän palkasta. Silloin työntekijälle ei synny veronalaista ravintoetua.
Paine nostaa lounashintoja jatkuu
Lounasravintolat ovat usein nostaneet hintojaan samaa tahtia verottajan lounasedun kanssa.
Satoja henkilöstöravintoloita pyörittävän Compass Groupin Suomen kasvujohtaja Elina Yrjänheikki kertoo, että myös heillä lounashinnat perustuvat kustannustason muutoksiin.
– Verottajan ravintoedun nousu on suhteellisen hyvin seurannut kustannustason nousua, johon ravintoloiden hinnanmuutoksetkin aina perustuvat.
Korotuspainetta lounaiden hinnoissa on Yrjänheikin mukaan edelleen.
– Aikaisempiin vuosiin verrattuna kustannusten nousu on kuitenkin paljon maltillisempaa, mutta silti se jatkuu edelleen.
Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo, että kustannuksiin sisältyvät muun muassa raaka-aineiden, työn ja tilavuokrien hinnat.
– Lounasedun verotusarvon nousu perustuu suoraan näihin kustannuksiin, jotka ovat ravintoloilla vuosittain kasvaneet.
Ravintolatoiminta on Suomessa hänen mukaansa kallista.
– Tämän hetkistä hintatasoa on hyvin vaikea pudottaa yleistä hintatasoa alemmaksi, jos yritys pyörii yhteiskuntavastuullisesti, eli maksaa verot ja työntekijöiden palkan sivukulut.