Siitä ei ole kauan, kun videopelit olivat yksinkertaisia pikselimaailmoja, jotka saattoivat jumittua kesken kentän. Nämä retroiksi muuttuneet pelit ovat nykyään suosittuja keräilyaarteita.
ZoneVD-nimimerkillä tunnettu tubettaja ja kirjailija Joona Leppälä aloitti pelaamisen kolmevuotiaana. Hän fanittaa ja harrastaa 1980- ja 90-luvun pelejä edelleen.
Leppälän ensimmäinen pelikonsoli oli 8-bittinen Nintendo, ja se hänellä on vieläkin. Muihin konsoleihin Leppälä tutustui lapsena kavereidensa kodeissa.
– Se oli parasta, kavereiden kanssa pelaaminen.
Leppälä on kuvannut pelivideoita tubekanavalleen vuodesta 2008 ja ansainnut sillä leipänsä vuodesta 2016.
Maailmanennätys Suomeen
Vaikka maailma on pullollaan mitä monipuolisimpia pelejä, yksinkertaiset pelit viehättävät edelleen. Retropeliharrastaja Antti Melkkoa vanhoissa konsoleissa kiehtoo se, miten yksinkertaisiin laitteisiin on saatu tehtyä niin hienoja pelejä.
Konsolin sisään piti puhallella ja nitkutella sitä vasemmalta oikealle.
Joona Leppälä, Tube-nimimerkki ZoneVD
Melkon hyllyt notkuvat retropelejä ja konsoleita. Hän on tehnyt aiheesta podcast-sarjankin, Pelikonsolien kronikka.
Osa retropelien viehätystä on, ettei niiden käynnistyminen konsoleissa ole itsestäänselvyys. Melkko muistaa lapsena hieroneensa levyjä paitaan ja toivoneensa, että ne sen jälkeen toimisivat. Myös tubettaja Leppälä luotti kotikonsteihin.
– Konsolin sisään piti puhallella ja nitkutella sitä vasemmalta oikealle, Leppälä muistelee.
– Tiku ja Taku -peli oli ylivoimaisesti vaikein saada päälle. Meni 15 minuuttia, että sai sen toimimaan. Sen jälkeen ei pitkällä tikullakaan koskettu konsoliin.
Pelikonekeräilijä, asiantuntija Mikko Heinosen mukaan CD-levyt naarmuuntuvat ja kasettien sisällä olevat kontaktit kuluvat käytössä.
Pelikasetteja voi yrittää putsata, mutta Heinonen suosittelee hellävaraisia menetelmiä. CD-levyjen hiomiseen ei kannata kotioloissa ryhtyä.
– Mitään hiekkapaperia tai muuta kasetteihin ei todellakaan ole syytä käyttää. Paras ja yllättävän tehokas on A4-paperi taitettuna. Se on riittävän kovaa ottamaan töhnän pois, mutta niin pehmeää, ettei se vahingoita metallia.
– Tämä tunnetaan piireissä nimellä Jopen paperitemppu.
Kuten ohjeistamispäällikkö Jaakko Parantainen sanoi, pelit tykkää, kun niillä pelataan.
Pelikonekeräilijä Mikko Heinonen
Videopeleissä voi olla virheitä, jotka olivat ja ovat osa niiden viehätysvoimaa. Niitä voi olla peleissä valmiiksi tai tulla kulumisen seurauksena. Virhe voi olla esimerkiksi se, että pelihahmo puuttuu kuvasta kokonaan.
Pelimaailmassa erilaisista virheistä käytetään termejä bugi ja glitch, joiden raja on Heinosen mukaan häilyvä. Ne ovat tahattomia ohjelmointivirheitä, joita ei ole valmistushetkellä huomattu.
Erityisesti vanhoissa peleissä on usein pelintekijöiden luomia huijauskoodeja, esimerkiksi näppäinyhdistelmiä, joilla pelaaja voi hypätä suoraan kentästä toiseen tai hankkia loputtomasti elämiä.
Leppälä on etsinyt pelien virheitä lapsesta asti. Hän on yrittänyt juosta kentät läpi mahdollisimman nopeasti. Hän voitti maailmanennätyksen Kiviset ja Soraset -konsolipelin läpijuoksussa vuonna 2018.
Tällaisia speedruneja eli pikapelejä seurataan ympäri maailmaa.
Myös uudemmissa digitaalisissa peleissä on virheitä, mutta toisin kuin fyysissä kaseteissa ja levyissä, ne saadaan korjattua pelejä päivittämällä.
Hintahaitari muutamista euroista tuhansiin
Käytettyjä pelejä saa ostettua niin kivijalkaliikkeistä kuin netistäkin. Pelin hintaan vaikuttavat sen kunto ja mahdolliset alkuperäisosat, kuten ohjeet ja paketti.
Pelit-lehden päätoimittaja Tuukka Grönholmin mukaan retropeleissä noudatetaan keräilyn logiikkaa.
– Harvinaisuudet ovat arvokkaita. Haluttu keräilykohde voi olla pelinä todella huono, mutta keräilijät koettavat saada täydellisiä kokoelmia. Sarjan tai kokoelman puuttuvasta osasta ollaan valmiita maksamaan, Grönholm perustelee.
Retropelien suosio näkyy markkinoilla. Konsoleiden valmistajat ovat tuoneet kauppoihin uudelleenjulkaisuja vanhoista aarteistaan.
Price Charting -nettisivulta näkee reaaliajassa, minkä hintaisia pelit ovat. Heinonen korostaa, että tällainen vertailu on yhtä herkkää manipuloinnille kuin muutkin tilastot. Ennen pelejä vaihdeltiin muiden pelaajien kanssa, nykyään niistä pyydetään Heinosen mukaan ylisuuria hintoja.
Myös Grönholm mainitsee markkinamanipuloinnin. Retropelejä on alettu myös väärentää.
Kestävätkö retropelit?
Keräilijä Heinosen mukaan jo 30 vuotta sitten keskusteltiin siitä, pyyhkiytyvätkö pelit kaseteista ajan kuluessa pois. Tällä tarkoitetaan sitä, että kasetin sisällä oleva ROM-piiri on vahingoittunut ja peli musta. Pelko ei ole käynyt niin vahvasti toteen, mitä puhuttiin.
Vaikka pelit kuluvat käytössä, on niitä Heinosen mukaan hyvä myös käyttää. Kasetit kärsivät enemmän hyllyllä seisomisesta, koska siellä niihin kertyy pölyä ja muuta likaa.
– Kuten ohjeistamispäällikkö Jaakko Parantainen sanoi, pelit tykkää, kun niillä pelataan.