Sosiaalidemokraattien ehdokas on vaalien ennakkosuosikki, mutta äärioikeiston ehdokkaan suosio on lähes samoissa lukemissa.
Yrjö Kokkonen,
Meri Naski
Romaniassa äänestetään sunnuntaina presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.
Ennakkosuosikkeina vaaleihin lähtevät nykyinen, sosiaalidemokraattista (PSD) puoluetta edustava pääministeri Marcel Ciolacu, sekä äärioikeistolainen, populistinen AUR-puoluetta edustava George Simion.
Vaaleissa haetaan seuraajaa presidentti Klaus Iohannisille joka on toiminut tehtävässä kahden kauden ajan, vuodesta 2014 alkaen.
Romaniassa presidentin virka on viisivuotinen, ja presidentillä on laajat valtaoikeudet ulko- ja turvallisuuspolitiikassa sekä nimityksissä.
Nykyinen presidentti Iohannis tunnetaan liberaalina Ukrainan tukijana. Niin ikään Romanian johdossa Ukrainan sodan aikana toiminut Ciolacu johtaa sunnuntaina kannatuskyselyitä 25 prosentilla, ja on pyrkinyt voittamaan äänestäjät puolelleen vakautta tarjoamalla.
Ciolacua kannatuskyselyissä seuraa 15-19 prosentilla populistinen Simion. Hän on Ukrainan tuen vastustaja, tiukkapuheinen EU:n arvostelija, sekä innokas Donald Trumpin ihailija. Hänet on usein nähty kulkevan Trump-tyylinen punainen hattu päässään.
Romaniaa vaivaavat budjettivaje, inflaatio ja talouden heikko kehitys, ja tämän onarveltu voivan nostaa Simionin kannatusta sunnuntain äänestyksessä. Ehdokkaita vaaleissa on kaikkiaan 13.
Vaalihuoneistot sulkeutuvat sunnuntaina iltayhdeksältä. Äänestystuloksia odotetaan pian sen jälkeen.
”Romanian demokratia vaarassa”
Sunnuntain äänestyksen panoksia on etukäteen arveltu koviksi.
Presidentinvaalien ensimmäinen kierros käynnistää Romaniassa vaaliviikot: 1. joulukuuta järjestetään parlamenttivaalit, ja presidentinvaalien toinen kierros käydään 8. joulukuuta.
Mikäli Simioinin AUR-puolue menestyy sunnuntain äänestyksessä, voisi se vahvistaa puolueen asemaa myös joulukuun parlamenttivaaleissa, sanoo romanialainen politiikan tutkija Cristian Pirvulescu uutistoimisto AFP:lle.
Parlamenttivaaleissa maalle tullaan valitsemaan uusi pääministeri ja hallitus.
– Romanian demokratia on vaarassa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun kommunismi kaatui vuonna 1989, Pirvulescu kommentoi.
Romanian presidentinvaalit ovat kiinnostaneet myös ulkomailla. Maan merkityksen arveltu kasvaneen Venäjän hyökättyä Ukrainaan vuonna 2022.
Ajatushautomo New Strategy Centerin kuvauksen mukaan Romania näyttelee nykyään ”elintärkeää roolia” puolustusliitto Natossa sekä muun muassa Ukrainan viljan kauttakuljetuksissa.
Romania jakaa Ukrainan kanssa 650 kilometrin mittaisen rajan.
Lähteet: AP, AFP
Juttua päivitetty kauttaaltaan 24.11. klo 12.30