Sähköasentajat tekevät töitä haastavissa olosuhteissa. Kolmesta yhtiöstä kerrotaan, ettei Jari-myrskyn aikana ole sattunut läheltä piti -tilanteita.
– Aamusta pitkälle yöhön painettu monta päivää. Menty vähillä yöunilla, mutta näin nuorena sitä jaksaa.
Näin kertoo kunnossapitoyhtiö Elveran verkostoasentaja Juho Nykänen. Hän on yksi, joka on ollut palauttamassa sähköjä suomalaisten koteihin Jari-myrskyn jäljiltä.
Sähköasentajat ovat olleet työllistettyjä, sillä pahimmillaan sähkökatkoja on ollut yli 80 000.
Nykäsen mukaan työ on ollut haastavaa. Riskejä on täytynyt arvioida jatkuvasti, sillä myrskypuuskat ovat olleet kovia.
Tällä kertaa läheltä piti -tilanteita ei kuitenkaan ole Nykäsen mukaan sattunut.
Moottorisaha tippui jalalle
Myös sähköverkkoyhtiö Carunasta sekä sähköverkkoyhtiö Eleniasta kerrotaan, ettei Jari-myrskyn vuoksi ole ollut vaaratilanteita, vaikka olosuhteet ovat olleet haastavat.
Carunan aluejohtaja Jukka Ihamäen mukaan myrsky on kestänyt pitkään, ja valoisan aika on marraskuussa lyhyt. Myös teillä liikkuminen on ollut hidasta.
Joskus sähkökatkojen korjaaminen on johtanut tapaturmiin. Ihamäki kertoo, että marraskuun alun Lyly-myrskyssä asentaja kaatui, ja moottorisaha osui hänen jalkaansa. Onnettomuus vaati hoitoa.
Sähköverkkoyhtiö Elenian valmiusjohtaja Heikki Paanasen mukaan neljä vuotta sitten asentaja putosi pylväästä, kun puu kaatui sähkölinjan päälle. Paananen muistelee, että asentajan jalkaan tuli murtumia ja keuhkoon reikä.
Turvallisuus ensin
Sekä Carunalla että Elenialla on tehty töitä turvallisuuden eteen. Esimerkiksi Elenia on järjestänyt turvallisuusakatemioita, ja asentajia on kehotettu ilmoittamaan havainnoistaan.
Heikki Paananen kertoo, että esimerkiksi pylvästyöskentely on käytännössä mahdotonta myrskyn aikaan, ja se on äärimmäisen riskialtista.
Silloin kun myrsky on yhä käynnissä, yhtiö keskittyy vika-alueiden rajaukseen.
Paanasen mukaan korjaustoimet pyritään tekemään valoisan aikaan, koska silloin ympäristön näkee parhaiten.
Jukka Ihamäki huomauttaa, että töitä tehdään vain, jos se on turvallista.
– Se on pitkällä aikavälillä vähentänyt tapaturmia huomattavasti.
Paanasen mukaan ihmiset voivat ilmoittaa sähköverkkoyhtiöille mahdollisista vikapaikoista, mutta sähkölinjoilla oleviin puihin ei saa missään nimessä koskea.
– Se on ehdottomasti ammattilaisten hommaa aina, sanoo Paananen.