Puolen miljardin veronkevennyksillä halutaan nostaa ostovoimaa.
SDP haluaa valaa suomalaisiin tulevaisuudenuskoa. Se tarkoittaa suunnanmuutosta taloudessa. Tällä hetkellä Suomessa kasvavat SDP:n mukaan lähinnä velka, työttömyys ja köyhyys.
Vaihtoehtobudjettia esitteli tänään tiistaina SDP:n kolmikko: puheenjohtaja Antti Lindtman, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Joona Räsänen.
– Ensi vuodelle suunniteltu kasvu ja työllisyys pohjautuu valitettavasti vain kotimaiseen kysyntään, Räsänen sanoo.
Pääoppositiopuolue SDP maalailee vaihtoehtobudjetissaan suuria unelmia. Demarit tekisivät Suomesta ilmastotutkimuksen Piilaakson.
Pohjolan Piilaaksoon houkuteltaisiin kansainvälisiä ilmastotutkijoita ja ilmastoalan kasvuyrityksiä. Suomen menestys perustuu SDP:n näkemyksen mukaan ”vahvaan julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöhön”.
– Osaaminen kertyisi erilaisten supertietokoneiden ympärille, Joona Räsänen totesi.
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen uskoo, että tässäkin olisi tulossa suunnanmuutos.
Hallitus on rajannut ulkomaisten asiantuntijoiden mahdollisuuden hakea uutta työtä kolmeen kuukauteen, jos he jäävät työttömäksi. SDP:lle tämä ei sovi.
Julkista taloutta Sdp sopeuttaisi suurin piirtein saman verran kuin hallitus. Veroja kerättäisiin ensi vuonna lisää 1,5 miljardia ja sopeutuksia eli leikkauksia ja rakenneuudistuksia tehtäisiin 1,5 miljardilla.
Vaihtoehtobudjettien tarkoitus on osoittaa, miten eri tavoin puolueet käyttäisivät rahaa, jos olisivat itse hallituksessa.
SDP kertoo jakavansa taakkaa niin, että kärsijöitä eivät olisi kaikkien pienituloisimmat.
SDP helpottaisi pienyrittäjiä
SDP nostaa esiin pienyrittäjät: kampaamot, parturit, korjaamot ja tapahtuma-alan yritykset. Pienyrittäjiä puolue tukisi nostamalla arvonlisäveron ylärajaa 30 000 euroon vuodessa.
Tällä hetkellä arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa, jos tulot jäävät alle 20 000 euroon vuodessa.
Pienituloisia SDP muistaisi myös pitämällä kirjojen, lääkkeiden ja liikuntapalvelujen alvin kymmenessä prosentissa. Orpon hallitus on päättänyt nostaa alvin vuodenvaihteessa 14 prosenttiin.
Sen sijaan SDP kitkisi osinkoverotuksella tehtävää verosuunnittelua. Listaamattomien osakeyhtiöiden verohuojennuksen poistolla kassaan kilahtasi puolueen laskelmien mukaan 294 miljoonaa euroa.
Lisää rahaa SDP keräisi verottamalla erilaisia paheita. Terveysverosta kertyisi 150 miljoonaa, olutveron korotuksesta 60 miljoonaa ja nikotiinipussien sekä tupakan veronkorotuksista 15 miljoonaa.
Hyvätuloisen raja 90 000 euroa vuodessa
Demarit keventäisivät etenkin pieni- ja keskituloisten palkansaajien verotusta enemmän kuin hallitus: puolella miljardilla eurolla.
Hyvätuloisten raja olisi 90 000 euroa vuodessa.
Solidaarisuusveron alarajan SDP laskisi 91 200 euroon vuodessa. Sitä enemmän tienaavat maksaisivat tuloistaan veroa kaksi prosenttiyksikköä enemmän.
Pääministeri Petteri Orpon hallitus nosti solidaarisuusveron alarajan vuoden alusta 150 00 euroon.
Lisää veroeuroja saataisiin esimerkiksi karsimalla haitallisia yritystukia. Kaikkia yritystukia leikattaisiin kymmenellä prosentiila.
SDP nostaisi yli miljoonan euron perintöjen verotusta.
Vaihtoehtobudjetti palauttaisi 37 miljoonan euron työllistämismäärärahat, aloittaisi uuden aikuiskoulutustuen lakkautetun tilalle ja säilyttäisi kunnille ja kuntayhtymille mahdollisuuden palkata työttömiä palkkatuella.
Lisää rahaa terveydenhoitoon
SDP on moittinut hallitusta julkisen terveydenhuollon rapauttamisesta. Puolue käyttäisi 6,2 miljardia alueellisesti kattavaan sairaalaverkkoon.
Myös asiakasmaksujen korotus saa moitteita. Demarit satsaisivat 150 miljoonaa oikeudenmukaisemman asiakasmaksujärjestelmän luomiseen. Terveyskeskuskäynnit olisivat maksuttomia.
Sote-järjestöille maksettaisiin 32 miljoonaa euroa lisää avustuksia.
Kallita ostopalveluja karsittaisiin ja yksityistä terveysbisnestä tuettaisiin vähemmän. Näistä kertyisi yhteensä 250 miljoonan euroon säästöt.
Hyvinvointialueille annettaisiin lisäaikaa siihen, että ne saavat taloutensa tasapainoon.
Lisää aiheesta: