LOS ANGELES Meksikolainen David ahertaa työmaallaan jyrkällä rinnetontilla olevan yksityiskodin puutarhassa. Hän on rakentamassa harkkoaitoja rinteeseen maanvyörymien estämiseksi.
David, 33, on yksi Kalifornian noin 2,4:stä miljoonasta luvattomasta siirtolaisesta. Hän esiintyy tässä jutussa vain etunimellään tilanteensa takia.
Puutarhurina ja sekatyömiehenä työskentelevä David on kotoisin Guanajuatosta, Meksikon keskiosista. Hän tuli laittomasti Kaliforniaan 20 vuotta sitten paremman elämän toivossa.
– Meksikolaisten on vaikea saada viisumia, joten tulin tänne Sonoran aavikon kautta, David kertoo.
David on huolestunut mahdollisista joukkokarkotuksista. Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on sanonut, että hän aloittaa luvattomien siirtolaisten karkottamisen ensimmäisenä virkapäivänään 20. tammikuuta 2025. Karkotukset koskevat Trumpin mukaan 15:tä miljoonaa ihmistä.
Trump on ilmoittanut, että hän aikoo julistaa kansallisen hätätilan ja määrätä kansalliskaartin siirtolaisviranomaisten avuksi toteuttamaan karkotuksia.
– Minua pelottaa perheellisten puolesta, ei omastani, sillä olen sinkku, David sanoo.
David kertoo myös olevansa surullinen viimeksi maahan tulleiden puolesta, jotka ovat vielä velkaa salakuljettajille.
– Heidän käännyttäminen ei ole reilua.
Kaikki eivät selviä hengissä
Ihmissalakuljettajat eli kojootit kulkevat asiakkaiden kanssa Yhdysvaltain rajan yli pienissä ryhmissä. David kertoo, että hänet kuljetettiin aavikon läpi kuuden muun siirtolaisen kanssa.
Matkallaan Sonoran aavikolla David näki pensaaseen nojaavan kuolleen miehen. Hänen vieressään oli kaksi isoa vesipulloa.
Keskilämpötila Meksikosta alkavalla Sonoran aavikolla on 30 astetta. Kesäkuukausina lämpö voi kohota lähelle 50:tä astetta.
David kertoo matkastaan videolla:
Noin 165 siirtolaista kuolee joka vuosi ylittäessään Meksikon ja Yhdysvaltain välistä rajaa. Suurin osa heistä menehtyy juuri Sonoran aavikolla.
– Kävelin 32 tuntia aavikon halki ilman varmuutta siitä, jäisinkö sille tielle. Maksoin ylityksestä 500 dollaria, David kertoo.
Tällä hetkellä rajan ylityksestä joutuu Davidin mukaan maksamaan 20 000 dollaria eli hieman yli 19 000 euroa. Se lankeaa maksettavaksi, vaikka joutuisi käännytetyksi rajalla.
Trump aikoo sulkea rajan, joten ylitysten odotetaan kiihtyvän ennen vuoden loppua. Yli 2 000 siirtolaisen karavaani lähti kohti pohjoista Meksikon eteläosasta marraskuun alussa.
Paperittomat maksavat veroja Yhdysvalloissa
Trump on vihjannut, että joukkokarkotusten ensimmäinen vaihe kohdistuisi rikollisiin.
David kannattaa rikollisten karkottamista takaisin kotimaahansa. Mutta tavallisten töitä tekevien siirtolaisten hän antaisi jäädä Yhdysvaltoihin.
– He maksavat tänne veroja, vaikka asuvat maassa laittomasti.
Kaliforniassa luvatta asuvat siirtolaiset maksoivat veroja 8,5 miljardia dollaria vuonna 2022. Tulo- ja yritysverojen osuus summasta oli 21 prosenttia. Paperittomat siirtolaiset maksavat myös välillisiä veroja kuten arvonlisäveroa.
Eläkettä paperittomille siirtolaisille ei kerry, mutta verojen maksaminen oikeuttaa lapsilisään, jos lapset ovat syntyneet Yhdysvalloissa.
Yhdysvalloissa asuvat siirtolaiset lähettävät lisäksi Meksikoon 60 miljardia dollaria vuodessa. Se on merkittävä osa Meksikon taloutta.
– Lähetän sukulaisilleni rahaa, koska elämä siellä ei ole helppoa. Ei täälläkään mitään saa ilmaiseksi. Töitä on tehtävä hartiavoimin ja tunnettava ihmisiä, David sanoo.
Kalifornia tehostaa siirtolaisten suojelua
David sanoo joidenkin poliisien olevan rasisteja, jotka pysäyttävät auton, jos ratissa on meksikolaisen näköinen kuljettaja.
– Minut on pysäytetty kaksi kertaa ilman mitään kunnollista syytä. Jouduin muutamaksi päiväksi putkaan, enkä voinut tehdä töitä. Menetin asuntoni, kun en pystynyt maksamaan vuokraa.
Los Angelesin poliisi ei kuitenkaan ilmoita pienistä rikkeistä Yhdysvaltain maahanmuutto- ja tullivirasto ICE:lle, joka vastaa karkotuksista.
Kalifornia on niin sanottu turvapaikkaosavaltio, jossa paikalliset viranomaiset eivät tee yhteistyötä ICE:n kanssa eivätkä osallistu yllätysratsioihin.
Los Angelesin kaupunginhallitus hyväksyi marraskuussa erillisen asetuksen, joka määrittelee Los Angelesin turvapaikkakaupungiksi. Asetus ulottaa osavaltion tuen kattamaan siirtolaisten suojelemisen kaupunkitasolla.
Asetuksesta huolimatta kaupunki tai osavaltio eivät voi estää ICE-virastoa karkottamasta paperittomia siirtolaisia.
Siirtolaiset tärkeitä taloudelle
Trumpin edellisessä hallinnossa virkaatekevänä maahanmuutto- ja tullijohtajana toimi Tom Homan. Hän on nyt saamassa nimityksen ”rajatsaariksi” eli rajapolitiikasta vastaavaksi johtajaksi.
Homan valvoi laittomasti Meksikosta tulleiden lasten erottamista vanhemmistaan vuosina 2017–2018. Niin sanotun nollatoleranssin aikana yli 5 000:ta lasta pidettiin erillisissä karkotuskeskuksissa ilman takeita päästä vanhempiensa luo.
Homan sanoi äskettäin 60 minuuttia -ohjelmassa, että joukkokarkotuksia voi myös toteuttaa ilman perheenjäsenten erottamista toisistaan.
– Koko perhe voidaan karkottaa yhdessä, Homan sanoi.
Tämä on kuitenkin ongelmallista, sillä paperittomien siirtolaisten Yhdysvalloissa syntyneet lapset saavat automaattisesti kansalaisuuden.
Katso grafiikasta, kuinka paljon Kaliforniassa on siirtolaisia:
Paperittomat siirtolaiset ovat tärkeitä Kalifornian taloudelle. Osavaltiossa tuotetaan kolmannes Yhdysvalloissa kulutetuista vihanneksista sekä 75 prosenttia hedelmistä ja pähkinöistä.
Kaliforniassa maatalouden työvoimasta jopa 70 prosenttia on paperittomia maahanmuuttajia. Heitä on töissä myös palvelu- ja rakennusaloilla.
– Haluaisinpa nähdä kongressiedustajien poimivan hedelmiä ja vihanneksia pelloilta, David sanoo.
60 minuuttia -ohjelman mukaan joukkokarkotukset maksaisivat miljardeja vuodessa ja heikentäisivät Yhdysvaltain bruttokansantuotetta 1,7 biljoonalla dollarilla.
Myös ekonomistit uskovat joukkokarkotusten johtavan hintojen nousuun ja työvoimapulaan ja heikentävän taloutta niin Yhdysvalloissa kuin Meksikossa. Se taas johtaisi Meksikosta Yhdysvaltoihin kohdistuvan siirtolaisvirran kasvuun.
David jatkaa harkkojen kantamista, jotta saa suojamuurin valmiiksi ennen talven sateita. Muurin on kestettävä tulvat ja mutavyöryt.
Sen sijaan Yhdysvaltain ja Meksikon välisen raja-aidan mahtiin David ei usko.
– Raja-aita ei estä ketään tulemasta tänne, hän sanoo.