Olli Silvéniä kiitetään vallan keskittämiseen kriittisesti suhtautuvan keskustelun herättämisestä.
Oulun yliopiston emeritusprofessori Olli Silvénille on myönnetty Yliopistokäänne-liikkeen Hermes-palkinto. Palkinto myönnetään sivistysyliopiston arvojen, vapaan tutkimuksen, demokratian ja keskustelun edistämisestä.
Yliopistokäänteen mukaan Silvénin vuodesta 2021 blogissaan julkaisemat Oulun yliopiston hallintoa käsittelevät kirjoitukset ovat nostaneet yliopistojen ongelmat esille myös laajemmin.
Palkinnon perusteluissa professori Silvénin erityisenä ansiona mainitaan kriittisen keskustelun herättäminen tieteelliselle tutkimukselle vahingollisesta vallan keskittämisestä ja johtajavaltaisuudesta.
Hermes-palkinnon jakavan Helsingin yliopiston emeritusprofessori Jukka Kekkosen mukaan Silvénin blogia luetaan paljon muuallakin kuin Oulussa.
– Silvén nostaa esille koko maan yliopistopolitiikan kannalta keskeisiä asioita, vaikka etenkin juuri Oulun yliopistossa on menty salailun tielle, sanoo Kekkonen.
Hermes-palkinto on perustettu vuonna 2022. Sen ovat aiemmin saaneet Jukka Kekkonen vuonna 2022 ja elokuvaohjaaja Annika Grof.
Keskustelua yliopistosta käydään kommenttipalstoilla
Silvén itse kertoo kiinnittäneensä blogissaan huomiota myös Oulun yliopiston koulutustulosten heikkenemiseen.
– Miksi samojen alojen nuorien opiskelijoiden edistymisessä on isoja eroja yliopistojen välillä, hän kysyy.
Vapaasti keskusteleva yliopistoyhteisö on Silvénin mukaan arvokas asia sekä tieteen ja koulutuksen että yliopistojen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden kannalta. Oulun yliopiston sisällä ei hänen mukaansa keskustelua omilla nimillä käydä.
– Oulun yliopiston keskustelu kanavoituu anonyymeina kannanottoina paikallislehden kommenttipalstalle ja osin myös blogiini, sanoo Silven.
Liike ajaa yliopistolain korjaamista
Yliopistokäänne-liike on kahdentoista Helsingin yliopiston professorin perustama verkosto, jonka yliopistojen autonomiaa ja sivistysyliopiston arvoja korostavan julistuksen tuhannet ovat allekirjoittaneet. Liike on alusta alkaen vaatinut 2010 voimaan tulleen yliopistolain aiheuttamien ongelmien korjaamista.
– Aikaisemmin yliopistoyhteisö valitsi itse johtajansa. Uuden lain myötä rehtorit saavat legitimiteettinsä ylhäältä ja palvelevat opetus- ja kulttuuriministeriötä, sanoo Kekkonen.
Yliopistot olisivat hänen mielestään yhteiskunnan kannalta paljon tehokkaampia, jos ministeriön kontrolloiva rahanjakomalli romutettaisiin.
– Nyt olemme kuin auto, jota ajetaan käsijarru päällä, hän sanoo.