Esimerkiksi lapsiperheköyhyyden ja lasten pahoinvoinnin lisääntyminen kasvattavat avun tarvetta.
Lapsiperheiden ahdinko näkyy järjestön avun tarpeen kasvussa, kertoo SOS-lapsikylä -lastensuojelujärjestö.
Tiedotteen mukaan esimerkiksi lapsiperheköyhyyden ja lasten pahoinvoinnin lisääntyminen kasvattavat avun tarvetta.
Kokonaisuudessaan SOS-Lapsikylän ehkäisevässä työssä kohtaamisten määrä kasvoi 25 prosenttia verrattuna vuoteen 2023. Luku sisältää myös järjestön digitaalisissa palveluissa tapahtuneet kohtaamiset.
Kokonaisuudessaan ehkäisevän työn toiminnoissa lasten ja nuorten kohtaamisia on ollut melkein 45 tuhatta.
Erityisesti järjestön paikallisen ehkäisevän työn kohtaamiset ovat lisääntyneet vuoden aikana. Näitä kohtaamisia oli tänä vuonna 43 prosenttia enemmän viime vuoteen verrattuna. Lisäksi tukea tarvitsevia perheitä on ollut 49 prosenttia enemmän.
Asiantuntijoita huolestuttaa tällä hetkellä lasten oikeuksien toteutuminen ja lapsiperheiden toimeentuloon kohdistuvat leikkaukset.
Järjestön toiminnassa näkyy lapsiperheiden ahdinko. Paikallisen ehkäisevän työn päällikkö Jonna Laitinen kertoo, että perheillä ei ole varoja kahteen lämpimään ateriaan päivässä, lasten harrastustoimintaan ja säänmukaiseen vaatetukseen.
– Lasten arjessa ei ole koulun lisäksi juurikaan sisältöä, vaan toimintoihimme osallistuminen on vapaa-ajan ainoa tekeminen ja ilonaihe. Vanhemmat ovat kiireisiä ja uupuneita, eivätkä halustaan huolimatta jaksa olla läsnä lapsilleen, kertoo Laitinen tiedotteessa.
Laitinen kertoo, että pääkaupunkiseudulla näkyy erityisesti lapsiperheiden vanhempien jaksaminen työssä ja arjessa. Vanhemmat ovat huolissaan esimerkiksi työpaikalla suoriutumisesta, sekä elin- ja asumiskustannusten noususta.