Prosessoitu liha eli esimerkiksi leikkeleet ja makkarat ovat paksu- ja peräsuolisyövän riskitekijöitä.
Prosessoitu liha, kuten leikkeleet ja makkarat, on luokiteltu ihmiselle karsinogeenisiksi eli syövälle altistavaksi.
Lihavalmisteita tehdessä syntyy nitrosoyhdisteitä, jotka ovat todennäköisin syypää leikkeleiden aiheuttamaan syöpäriskiin, kertoo Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professori Ursula Schwab.
Nitrosoyhdisteet voivat aiheuttaa suoliston seinämän solujen DNA:ssa muutoksia, mikä voi johtaa kasvaimen muodostumiseen suolistossa.
Schwab muistuttaa, että prosessoinnissa syntyvät nitrosoyhdisteet ovat leikkeleissä vain yksi syöpäriskin aiheuttaja.
– Korostan, että myös prosessoidun lihan sisältämät suola ja kova rasva ovat molemmat terveyden kannalta huonoja.
Runsas suolan käyttö on yhdistetty mahasuolikanavan syövistä etenkin mahalaukun syöpään. Nitrosoyhdisteet, joita väistämättä muodostuu lihavalmisteita tehdessä, on yhdistetty paksu- ja peräsuolisyöpiin.
Lisäksi savustamisessa tuotteeseen päätyy myös terveydelle haitallisia polyaromaattisia eli PAH-yhdisteitä.
Tutkimusten mukaan runsas punaisen lihan käyttö lisää paksu- ja peräsuolisyövän riskiä 17 prosenttia vuorokaudessa kulutettua sataa grammaa kohden ja prosessoitu liha vastaavasti 18 prosenttia kulutettua 50:tä grammaa kohden verrattaessa eniten kuluttavia vähiten kuluttaviin.
Paksu- ja peräsuolen syöpä ovat Suomen toiseksi yleisin syöpä sekä miehillä että naisilla. Siihen kuolee vuosittain satoja suomalaisia.
Prosessoitua lihaa mahdollisimman vähän
Leikkeleitä, makkaroita, nakkeja ja muuta prosessoitua lihaa tulisi uusien kansallisten ravitsemussuositusten mukaan syödä mahdollisimman vähän juuri syöpäriskin takia. Schwab toimi suositusryhmän varapuheenjohtajana.
Päähuomio suosituksissa on ruoan terveellisyydessä, mutta myös ympäristöystävällisyys on otettu huomioon.
Terveyssyistä punaista lihaa, kuten naudan, sian tai lampaan lihaa voisi syödä enintään 350 grammaa viikossa. Leikkeleet sisältyvät tähän määrään. Käytännössä uudet suositukset kannustavat kasvipainotteiseen syömiseen.
Leikkeleitä kohtuudella
On väliä, millaisen leikkeleen leivän päälle valitsee, mutta myös leivällä on väliä. Ruokavalio on aina kokonaisuus, Schwab muistuttaa.
– On eri asia, jos vähäkuituisen leivän päällä on runsaasti voita sisältävää levitettä ja siinä pari viipaletta meetvurstia ilman kasviksia, verrattuna ruis- tai täysjyväkauraleipään, missä on sydänmerkkikriteerit täyttävä levite ja sydänmerkkikriteerit täyttävä kalkkunaleikkele ja vielä kasviksia päällä. Nämä kaksi leipää ovat terveysnäkökulmasta aivan erilaiset.
Schwabin mukaan hyvä ohjenuora tuotteen valitsemiseen on sydänmerkki, jolloin suolaa ja kovaa rasvaa on maltillisesti.
– Leikkeleiden syöntiä ei tarvitse lopettaa. Tärkeää on muistaa kohtuus ja huolehtia, että ruokavalion pääperiaatteet ovat terveyttä edistäviä.
Videolla näytetään, minkä verran ruokaa uudet suositusmäärät ovat.