Huoli-ilmoituksen perusteella sosiaalihuollon ammattilaiset saavat tiedon avun tarpeesta ajoissa ja henkilö voi saada tarvitsemaansa apua ja tukea.
Kuntalaisten tekemät huoli-ilmoitukset ovat kasvussa Uudenmaan neljällä hyvinvointialueella ja Helsingin kaupungissa.
Huoli-ilmoituksella tarkoitetaan läheisen tai naapurin tekemää yhteydenottoa sosiaalihuoltoon.
– Ilmoitusten kasvaneeseen määrään vaikuttaa Helsingissä ikääntyneiden määrän kasvu, Maisan kasvavat käyttäjämäärät ja myös se, että huoli-ilmoitusten tunnettuus on lisääntynyt, sanoo viestintäpäällikkö Outi Huida Helsingin kaupungilta.
Uudenmaan neljällä hyvinvointialueella ilmoitusten määrät ovat kasvaneet työikäisen väestön sekä ikäihmisten osalta. Lapsista ja nuorista tehdään huoli-ilmoitusten sijaan enemmän lastensuojeluilmoituksia, mutta myös niiden määrä on kasvanut.
Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella lastensuojeluilmoitusten määrä kasvoi syyskuuhun mennessä 12 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.
Tieto varmistaa avun saamista
Vantaan ja Keravan alueella työikäisten ilmoitusten määrä on kasvanut tänä vuonna keskimäärin 27 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Vastaavasti ilmoituksia ikääntyneistä on tullut tänä vuonna keskimäärin 412 kuukaudessa, kun vuonna 2023 ilmoituksia tehtiin keskimäärin 387 kuukaudessa.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta kerrotaan, että ilmoitusten määrän kasvua pidetään positiivisena. Tieto auttaa puuttumaan asiakkaiden tarpeisiin varhaisessa vaiheessa.
Hyvinvointialueen mukaan ikääntyneet ovat olleet pääosin tyytyväisiä yhteydenottoihin, sillä sosiaalitoimen yhteydenotot koetaan välittämisenä.
Ikäihmisistä ilmoitetaan, kun yhteydenottaja on huolestunut esimerkiksi kotona pärjäämisestä, heikentyneestä terveydentilasta tai mielenterveys- ja päihdeongelmista.
Työikäisistä ilmoitetaan eniten elämänhallinnasta sekä asumisen tai toimeentulon vaikeuksista. Lasten ja nuorten osalta yleisimpiä syitä ovat asuminen, lapsen tarpeet tai toimeentulo.
Sosiaalihuoltolaki velvoittaa viranomaisia tekemään ilmoituksen, jos henkilön tai perheen sosiaalihuollon tarve on ilmeinen.
Huoltajat voivat kieltäytyä hoitotoimenpiteistä, mutta lapsella on aina oikeus saada hoitoa, jos hänen henkensä tai terveytensä on vaarassa.