Israelin hallitus tahtoo yksityistää yleisradioyhtiön ja painostaa liberaalia sanomalehteä Haaretzia. Media-ala taistelee sananvapaudestaan.
Israelissa Benjamin Netanjahun hallitus suitsii tiedotusvälineiden vapautta.
Hallitus aikoo ottaa maan julkisen palvelun yleisradioyhtiön IPBC:n (hepreaksi KAN) budjetin valvontaansa ja yksityistää yhtiön.
Jos mikään yksityinen mediayhtiö ei osta IPBC:tä kahden vuoden kuluessa kokonaan tai paloina, niin sen toiminta lakkaa.
Israelin media-alan asiantuntijat arvelevat, että hallitusta lähellä olevat mediayhtiöt ja bisnesväki odottavat nyt tilaisuuttaan saada yleisradioyhtiön jäämistöstä osia itselleen.
IPBC:n pääjohtaja Golan Yochpaz puhui alkuviikosta työntekijöilleen ja muistutti, että lehdistönvapaus on demokratian edellytys kaikkialla.
– Lähes kaikissa läntisissä demokratioissa on elävä ja itsenäinen yleisradioyhtiö. Niin pitäisi olla myös Israelissa, hän sanoi.
Netanjahu Orbánin tiellä
Hallituspuolueiden kansanedustajat ovat tuoneet Israelin parlamenttiin, knessetiin, useita lakiesityksiä, joiden päämäärä on kitkeä IPBC:ltä toimintavapautta.
Taktiikka on, että yksittäisen kansanedustajan lakiesitys käsitellään nopeutetussa aikataulussa.
Media-alan toimijat ovat huomauttaneet, että Netanjahun metodi on sama, jota Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Puolan Laki- ja oikeus -puolue käyttivät aiemmin 2000-luvulla.
Molemmissa maissa tiedotusvälineet ja oikeuslaitos otettiin hallituksen haltuun palvelemaan ajatusta illiberaalista valtiosta.
Riippumattoman median puolustajat näkevät Netanjahun tavoitteena olevan nimenomaan Unkarin kaltainen järjestelmä, jossa demokratia ja vapaa tiedonvälitys on mahdotonta.
Alalla pelätään, että hallitus tahtoo sulkea kaikki kriittiset äänet Israelista sekä kaventaa demokratiaa ja oikeusvaltiota.
Tiedotusvälineiden toimintavapaus on vaikeutunut erityisesti sen jälkeen kun Israelin ja äärijärjestö Hamasin välinen sota alkoi vuoden 2023 lokakuussa.
Silmätikkuina myös Haaretz ja Al Jazeera
Aiemmin marraskuussa Benjamin Netanjahun oikeistohallitus otti silmätikukseen maan vanhimman sanomalehden Haaretzin. Hallitus päätti lopettaa kaikki ilmoitukset lehden sivuilla. Samalla hallitus kieltää Haaretzin tilaamisen valtion laitoksiin ja valtion työntekijöille.
Haaretz on tunnetusti vasemmistoliberaali julkaisu, joka suhtautuu hyvin kriittisesti hallituksen politiikkaan ja sotatoimiin Gazassa ja Libanonissa.
Artikkeleissaan ja pääkirjoituksissaan Gazasta Haaretz on käyttänyt muun muassa termejä etninen puhdistus ja sotarikos. Israelin hallitus pitää Haaretzin kirjoituksia myrkyllisinä Israelin valtiota ja armeijaa kohtaan.
Toukokuussa Israelissa hyväksyttiin myös niin kutsuttu Al Jazeera -laki. Se antoi valtuudet sulkea Al Jazeeran toimituksen Israelissa. Lain mukaan Al Jazeeraa pidettiin vaarana kansalliselle turvallisuudelle.
Israelin armeija jopa rynnäköi Al Jazeeran toimitukseen miehittämällään Länsirannalla Ramallahissa. Toimisto suljettiin ja sulkupäätös on uusittu kahden kuukauden välein.