Ori Goldbergilla on tyly viesti nyky-Israelista. Hänen mukaansa Israelin yhteiskunta radikalisoitui Hamasin terrori-iskujen jälkeen, mutta rasistinen se on ollut aina.
– Valtaosa Israelin kansasta tukee sitä, mitä minä pidän kansanmurhana ja mitä useimmat israelilaiset kutsuvat sodaksi. Olen mielipiteideni kanssa Israelissa melko yksin.
Goldberg on sitä mieltä, että osalla hänen kotimaansa hallituksen ministereistä on natseista muistuttava agenda.
– Israelissa on laaja yhteisymmärrys, että se mitä palestiinalaisille ja Gazalle tapahtuu, on loppujen lopuksi heidän oma vikansa eikä meidän vastuullamme.
Israelilainen Goldberg on historian tutkija, vapaa kirjoittaja sekä politiikan analyytikko ja kommentaattori. Hän on tullut tunnetuksi Gazan sodan kriitikkona sosiaalisessa mediassa, ja esimerkiksi Qatarissa päämajaansa pitävä televisiokanava al-Jazeera on haastatellut häntä usein.
Yle soitti Goldbergille hänen kotiinsa Herzliyan kaupunkiin Tel Avivin lähistölle kysyäkseen, miksi gazalaisten valtava humanitäärinen hätä ei näytä vaikuttavan israelilaisten mielipiteeseen sodasta.
”Uskottelemme, että sota on itsepuolustusta”
Gazan sota ja tuorein väkivallan kierre Lähi-idässä käynnistyivät, kun palestiinalainen äärijärjestö Hamas iski Israeliin viime vuoden lokakuussa. Se oli israelilaisille syvän traumaattinen kokemus. Terroristit tappoivat lähes 1 200 ihmistä.
– Se oli pahin asia, joka juutalaisille on tapahtunut holokaustin jälkeen, Goldberg toteaa.
Pääministeri Benjamin Netanjahu vannoi iskujen jälkeen, että Hamas tuhotaan. Hän on toistanut lupauksensa useasti ja sanonut, että Gazan sota ei lopu, ennen kuin Hamas on tuhottu.
– Haluamme uskotella itsellemme, että olemme vieläkin hyvin traumatisoituneita. Että käymme sotaa itsepuolustukseksi, olemassaolomme puolustamiseksi. Se ei enää pidä paikkansa sotilaallisen tilanteen kannalta, Goldberg sanoo.
Hänen mielestään Israel on mennyt liian pitkälle. Yli 13 kuukautta kestäneessä maahyökkäyksessä Gazaan on kuollut lähes 45 000 ihmistä.
– Emme halua tappaa palestiinalaisia, mutta emme välitä, vaikka he kuolevat, Goldberg kuvailee yleistä tunnelmaa.
Goldbergin mukaan Israel on jakautunut. Sisäistä väittelyä käydään liberaalin Israelin ja uskonnollisen, siirtokuntia kannattavan Israelin välillä. Jälkimmäiset istuvat Israelin hallituksessa muiden oikeistolaisten ääriryhmien kanssa.
– Mutta emme puhu palestiinalaisista tai siitä, mitä olemme Gazalle tehneet.
”Länsirannalla käynnissä etninen puhdistus”
Israelin laittomia siirtokuntia on niin Länsirannalla, Itä-Jerusalemissa kuin vuonna 1967 Syyrialta miehitetyillä Golanin kukkuloillakin.
Israelin äärioikeistolainen valtiovarainministeri Bezalel Smotrich on ehdottanut siirtokuntien perustamista myös Gazaan. Hän on lisäksi sanonut, että Israel voisi miehittää Gazan ja puolittaa kaistalla asuvan palestiinalaisväestön kahdessa vuodessa.
– Se on pohjimmiltaan natsistinen agenda. Kyse on elintilan luomisesta juutalaisille. Olisimme turvassa yksinkertaisesti siksi, että vihollisia olisi vähemmän, Goldberg sanoo.
Goldbergin mukaan Smotrich ei todellisuudessa ole edes kiinnostunut Gazasta vaan Länsirannasta. Hän kuuluu Uskonnollinen sionismi -liittoon, jonka tavoitteena on niin kutsuttu Suur-Israel. Siinä Länsiranta olisi osa Israelia.
– He toteuttavat etnistä puhdistusta Länsirannalla ja toivovat saavansa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tuen Länsirannan liittämiseksi Israeliin. He eivät ole kiinnostuneita Gazasta. Se on harhautus.
”Olemme aina olleet rasistisia”
Goldbergin mielestä Israelin radikalisoituminen ja rasismi näkyi, kun Maccabi Tel Avivin ja Ajaxin kannattajat ottivat yhteen Eurooppa-liigan jalkapallo-ottelun jälkeen Amsterdamissa marraskuun alussa.
Väkivalta on israelilaisen Maccabin vieraspelimatkoilla tavallista. Osa joukkueen kannattajista on äärioikeistolaisia ja rasistisia. He huusivat Amsterdamissa Palestiinan vastaisia iskulauseita.
– Kyse ei ole siitä, että meistä olisi nyt tullut näin rasistisia. Olemme aina olleet rasistisia, Goldberg lataa.
– Suuri muutos on tapahtunut siinä, että ennen halusimme, että meidät hyväksytään ja että meistä ajatellaan hyvää. Enää emme välitä.
Goldberg mielestä Amsterdamin tapahtumat kuvastavat koko Israelin yhteiskuntaa ja valtavirran mielipiteitä.
– Teemme sen, minkä uskomme olevan oikein. Te muut voitte painua hiiteen.
”Israel voi tehdä, mitä haluaa ICC:n päätöksen jälkeen”
Goldberg pitää Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) pari viikkoa sitten antamaa pidätysmääräystä Netanjahusta ainutlaatuisena, sillä se kohdistuu ensimmäistä kertaa läntisen maan johtajaan.
Hänen mukaansa radikalisoituminen näkyy myös siinä, kuinka Israelissa on pidätysmääräykseen suhtauduttu.
– Se on tuomittu läpikotaisesti.
ICC epäilee pääministeri Netanjahun ja entisen puolustusministeri Yoav Gallantin syyllistyneen sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan.
– Yritykset syyttää meitä sellaisista rikoksista ovat israelilaisten mielestä pahimmillaan osoitus kiihkeästä antisemitismista ja parhaimmillaan osoitus tunteettomuudesta ja tyhmyydestä.
Kokemus holokaustista ja viime vuoden terrori-iskuista estää Goldbergin mukaan israelilaisia näkemästä itseään kärsimyksen aiheuttajina. Sodat nähdään väistämättömänä, vääjäämättömänä vastauksena terrori-iskuihin.
Tietoisuus mahdollisesta tuomiosta koetaan Israelissa jopa vapauttavana, hän sanoo.
– Jos meidät kuitenkin todetaan syyllisiksi, miksi meidän pitäisi välittää? Israel voi tehdä nyt mitä tahansa. Sillä ei ole väliä.
ICC:n pidätysmääräykset ovat kuitenkin käynnistäneet prosessin, ja prosessit ovat asteittaisia ja hitaita.
– Ne eivät pysäytä kansanmurhaa, mutta ne ovat historiallisia. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kansainvälinen yhteisö on noussut Israelia vastaan.
”Israel odottaa Trumpin valtaantuloa”
Goldberg ei usko Gazan sodan loppuvan muutoin kuin ulkomaailman painostuksesta, esimerkiksi pakotteilla. Aselepoa Libanonin kanssa hän pitää myönteisenä.
Hän huomauttaa, että Israel ei ole voittanut Gazan tai Libanonin sodissa mitään.
– Hamas hallitsee edelleen Gazaa. Hizbollah on elinkelpoinen. Me vain odotamme Donald Trumpin tuloa valtaan, ja sitten me todella näytämme niille.
Trump on jo uhannut Hamasia helvetin irtipäästämisellä, jos se ei ole vapauttanut sieppaamiaan panttivankeja presidentin virkaanastujaisiin mennessä tammikuun lopussa.
Hamas otti 251 ihmistä panttivangeiksi lokakuun iskuissaan. The Washington Post laskee, että Hamasin hallussa on vielä 63 panttivankia elossa. Noin 120 on vapautettu ja 70 on kuollut.
– Odotamme Trumpia ja todellista hyökkäystä, koska Israel ei ole vielä todella hyökännyt. Israel ei ole käyttänyt kaikkia keinojaan, eikä näyttänyt kaikkea voimaansa Gazassa, Goldberg sanoo.