Poliisin tuntuma on, että aseistautuminen on yleisempää kuin ennen. Heinäkuussa ainakin viisi ihmistä haavoittui Härmän Häjyn ammuskelussa Seinäjoella.
Kati Ala-Renko,
Riikka Oosi
Seinäjoen baariammuskelussa käytettiin kesällä luvattomia aseita.
Tapahtumasta syytetyillä oli mukana neljä erilaista luvatonta asetta ja patruunoita. Niistä kaksi takavarikoitiin syytettyjen hallusta, kaksi löytyi heidän käyttämistään autoista.
Julkisilla paikoilla tapahtuu vakavia väkivaltarikoksia aiempaa enemmän, sanoo poliisitarkastaja Jari Yli-Pelkonen Poliisihallituksesta.
– Tuntuma on, että aseistautuminen on yleisempää kuin aiemmin, Yli-Pelkonen toteaa.
Siitä, paljonko aseita kannetaan julkisilla paikoilla, ei ole olemassa varmoja lukuja, koska kyse on piilorikollisuudesta. Kaikkia ampuma-aserikoksia ei myöskään tehdä luvattomilla aseilla.
Seinäjoen heinäkuisia tapahtumia on käsitelty tällä viikolla käräjäoikeudessa, ja syytetyille haetaan tuomiota muun muassa ampuma-aserikoksista. Ainakin viisi henkilöä sai osumia ammuskelussa.
Ampuma-aserikosten määrä on tuplaantunut
Ampuma-aserikosten määrä on noussut huomattavasti 2010-luvun alusta.
Kymmenen vuotta sitten niitä kirjattiin Suomessa noin 1 500 vuodessa. Tänä vuonna määrä on jo yli 3 000, paljastavat Poliisihallituksen tilastot.
Vuosina 2021 ja 2022 ampuma-aserikosten määrä laski, mutta viime vuodesta lähtien trendi on jälleen ollut nouseva.
Kasvua selittävät osin lainsäädännön muutokset.
– Erityisesti törkeiden ampuma-aserikosten määrään ovat vaikuttaneet järjestäytyneiden rikollisryhmien ja niihin liittyvien henkilöiden määrän suuri kasvu Suomessa, sanoo Yli-Pelkonen.
Aseita löydetään muiden poliisitehtävien yhteydessä
Poliisitarkastaja Jari Yli-Pelkosen mukaan suurin osa ampuma-aserikoksista paljastuu muiden poliisitehtävien, kuten liikennevalvonnan tai hälytystehtävien yhteydessä.
Toinen yhteys ovat rikostutkinnat, erityisesti huumausaineisiin ja väkivaltarikoksiin liittyen.
– Poliisin haltuun päätyvien luvattomien aseiden alkuperä on usein asuntomurroista rikollisille päätyneet aseet ja osa on laittomasti viety kuolinpesistä.
Ampuma-aserikollisuus liittyy kiinteästi myös järjestäytyneeseen rikollisuuteen.
– Aseita kaupataan myös pimeillä markkinoilla ja verkon laittomilla kauppapaikoilla. Huolestuttava ilmiö on myös 3D-aseiden valmistaminen, sanoo Yli-Pelkonen.
Suunnitteilla lakimuutos ja kovemmat tuomiot
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelmaan on kirjattu aikomus tiukentaa ampuma-aseisiin liittyvää sääntelyä.
Törkeän ampuma-aserikoksen vähimmäisrangaistusta on tarkoitus korottaa neljästä kuukaudesta kahteen vuoteen vankeutta.
Näin halutaan varmistaa törkeistä ampuma-aserikoksista tuomittavien vankeusrangaistusten pääsääntöinen ehdottomuus.
Törkeän ampuma-aserikoksen tunnusmerkistöä on myös tarkoitus muuttaa niin, että luvattoman ampuma-aseen kantaminen tai kuljettaminen yleisellä paikalla tai kulkuneuvossa tulee rangaistavaksi törkeänä ampuma-aserikoksena.
Hallituksen esitys on tarkoitus antaa lähiaikoina eduskunnalle.