Kasvihuoneessa Jukka-Pekka Salosella on turvallinen olo. Hän on nukkunut paremmin ja nähnyt vähemmän painajaisia sen jälkeen, kun hän aloitti työt Vilppulan avovankilan puutarhalla Koillis-Pirkanmaalla.
– Olisi tehnyt hyvää tulla tänne jo aiemmin.
Myönteinen kokemus oli Saloselle yllättävä, sillä hän ei ole aiemmin hoitanut kasveja.
Sen sijaan hän on muun muassa johtanut rikosporukkaa ja tehnyt ruiskumaalarin töitä. Ennen vankilaa hän ehti tehdä lähes sata kirjattua rikosta: omaisuuteen liittyviä petoksia, rahanpesua ja ampuma-aserikoksia.
Nyt hän on ollut vankilassa vuodesta 2023. Avovankilaan hän pääsi vuoden 2024 helmikuusta. Päivät ovat miltei samanlaisia kuin kenellä tahansa puutarhan työntekijällä.
”Opetetaan kädestä pitäen”
Salonen kastelee joulutähtiä ohjeiden mukaisesti. Riittävästi, mutta ei liikaa, jotta juuret eivät mene huonoksi.
Vilppulan vankilan myymälä ja kasvihuoneet ovat täynnä joulutähtiä. Salonen on aloittanut niiden kasvattamisen heinäkuussa. Apunaan hänellä on ollut avovankilan työnjohtaja, puutarhuri Mika Junikka. Työ opitaan tekemällä.
Joulutähtien lisäksi vangit myyvät joulun alla ritarinkukkia, havukransseja ja havupalloja. Puutarhalla työskentelee kerrallaan 6–7 avovankilan vankia, joita Junikka kohtelee työntekijöinä. Jotkut suorittavat pitkän tuomion aikana jopa puutarha-alan tutkinnon.
Jukka-Pekka Salonen halusi tehdä töitä nimenomaan puutarhalla, koska ilma on siellä puhdasta. Hänen asbestista vaurioituneet keuhkonsa kestävät sitä paremmin kuin monia muita töitä.
Leppoisa työilmapiiri ja kasvien ympäröimä kasvihuone, kuten lattiasta kattoon kasvanut keijunmekkoköynnös tekevät Salosen iloiseksi.
Henkensä rikoskierteessä menettää
Jukka-Pekka Salosella oli vaikea lapsuus. Kotona käytettiin paljon alkoholia ja oli väkivaltaa. Pienelle pojalle syntyi traumoja.
– Koulussa oli oppimisvaikeuksia. Oli kavereita, jotka eivät ole olleet niitä parhaimpia.
Rikoskierre johti vuosien saatossa Salosen hengen uhkaamiseen. Yhtenä yönä hän heräsi siihen, että hänen talonsa oli tulessa. Hänet yritettiin murhata.
– Kyllä se jäljet jättää, kun henki on kortilla. Henkensä tässä loppupeleissä menettää. Tää on huono tie, hän viittaa rikoskierteeseen.
Poliisit saivat Salosen kiinni lopulta kioskireissulla vuonna 2023. Hänet vietiin Turun Saramäen vankilaan. Hyvä käytös mahdollisti siirtymisen Vilppulan avovankilaan helmikuussa 2024.
Hän oli saanut ensimmäisen tuomion jo 2015 mutta ehdollisena.
– Olisi tehnyt hyvää saada ehdoton. Silloin moni ihminen olisi säästynyt paljolta. Meni vähän liian kovaa.
Niska limassa puutarhaterapiaa
Joillakin avovangeilla on ollut puutarha-ajasta niin mieluisia muistoja, että he ovat olleet Junikkaan yhteydessä siviilistä vielä vuosien päästä. Avovankilan tavoitteena on estää uusintarikokset ja auttaa vankeja selviytymään siviilissä.
– Minulle on soiteltu ja lähetetty kortteja. On kerrottu esimerkiksi, että hyvin menee, enkä ole sortunut päihteisiin.
Junikan 26 vuotta kestäneellä uralla kaikki vangit ovat “osanneet arvostaa kasvien kauneutta”. Vangit ovat kuljetelleet kukkia puutarhalta omiin huoneisiin ja monella kasviharrastus on siirtynyt siviiliin.
Luonnon merkitys vankeinhoidossa voi olla tutkimusten mukaan tehokasta. Vanki saattaa unohtaa olevansa vankilassa. Puutarha voi lievittää stressiä ja parantaa keskittymiskykyä. Puutarhatyöstä voi saada arvostusta, mikä vahvistaa itsetuntoa.
– Mutta ei tämä ole aina puutarhaterapiaa, välillä tehdään töitä niska limassa, Junikka sanoo.
Vankilaan päätyvillä ihmisillä voi olla heikko empatiakyky. Niin kasvien kuin eläinten hoitaminen voi vahvistaa sitä ja tuoda merkitystä elämään.
Työt avovankilassa totuttavat normaaliin elämään. Moni vanki käy vankilan ulkopuolella opiskelemassa tai siviilitöissä jo vankeusaikanaan.
Kokemusasiantuntijaksi vankilaan
Salonen siirtyy tammikuun 2025 alussa koevapauteen, mutta ei aio jatkaa puutarha-alalla. Hän ottaa mukaansa Vilppulan vankilan huoneestaan vuoripalmun ja siirtyy asumaan vuokralle.
– Tavoitteena on opiskella lähihoitajaksi. Minua kiinnostaisi toimia kokemusasiantuntijana vankilassa oleville nuorille. Petoksilla ja omaisuusrikoksilla saadut rahat ja hienot asiat ovat vähän aikaa kivoja, mutta eivät sitten enää.
Onnistuakseen elämänmuutoksessa Salonen on katkaissut vanhat kaveruussuhteet. Hänen tukenaan ovat vankilasta vapautuvia auttava Kris-järjestö, väkivallan katkaisuohjelma Aggredi ja psykiatrinen sairaanhoitaja.
Salonen sanoo muutoksen olevan vaikeaa, mutta hän on siihen valmis.
– Hölmöily loppuu nyt tähän. Se katkeaa muhun, eikä siirry enää mun vuoden ikäiselle lapselleni.
Artikkeliin on haastateltu Ikäinstituutista vanhempaa tutkijaa Erja Rappea.