Kiinalainen verkkokauppa Temu aloitti naapurimaa Vietnamissa vasta pari kuukautta sitten. Nyt sen toiminta sai stopin. Suomessakin kiinalaisjätti mullisti verkkokaupan hetkessä.
Hurjasti kasvanut kiinalainen verkkokauppa Temu on kokenut ensimmäisen vakavan takaiskunsa, kun naapurimaa Vietnam kieltää sen toiminnan.
Vietnamin teollisuus- ja kauppaministeriö on määrännyt, että Temun on lopetettava vietnaminkielen käyttäminen verkkosivuillaan ja sovelluksessaan. Myös Temun markkinointi Vietnamissa kiellettiin.
Lisäksi Temun on kerrottava vietnamilaisille asiakkaille, että sen rekisteröityminen maahan on vasta viranomaiskäsittelyssä. Vietnamin viranomaiset eivät kertoneet, kuinka kauan käsittely kestää ja mitä hyväksymisen saaminen edellyttää.
Uutistoimisto Reutersin mukaan Temu on kertonut toimittaneensa pyydetyt tiedot Vietnamille ja tekevänsä yhteistyötä Vietnamin kanssa saadakseen verkkokaupalleen rekisteröinnin.
Myös toinen kiinalainen verkkokauppa, Shein, on joutunut lopettamaan toimintansa Vietnamissa rekisteröitymisen käsittelyn viipymisen takia.
Pari vuotta sitten perustettu Temu aloitti toimintansa lähes sadan miljoonan asukkaan Vietnamissa pari kuukautta sitten, lokakuussa.
Temun rajut alennukset ja tuotteiden ilmainen postitus ovat herättäneet huolta maan omien kauppiaiden asemasta. Kauppaministeriö on huolissaan myös mahdollisesta väärennettyjen tuotteiden myynnistä.
Temun olisi pitänyt rekisteröityä Vietnamissa marraskuun loppuun mennessä voidakseen jatkaa liiketoimintaansa. Temun toiminta kiellettiin viikko takarajan umpeutumisen jälkeen.
Suomi vallattiin vuodessa
Suomalaisille Temu avasi verkkokauppansa ovet toukokuussa puolitoista vuotta sitten. Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenojan mukaan Temu mullisti nopeasti verkkokaupan toimintalogiikan hinnoittelullaan, some-markkinoinnillaan ja ostamisen pelillistämisellään.
Kurjenojan mukaan Temu nousi Suomessa vajaassa vuodessa vierailumääriltään suurimmaksi ulkomaiseksi markkinapaikaksi ja ohitti muun muassa Zalandon ja Amazonin.
Arvostelua on herättänyt Kurjenojan mukaan muun muassa se, että tuotteen alkuperäistä myyjää ei Temun pakkaamissa ostoksissa useinkaan ilmoiteta. Siksi kuluttaja ei voi reklamoida, jos tuote ei vastaa odotuksia tai siitä on aiheutunut jopa vahinkoa.
EU tutkii parhaillaan Temun toimintaa. Verkkokaupan epäillään muun muassa tekevän liian vähän estääkseen laittomien tuotteiden myyntiä.
Ylen viime kuussa teettämä testi osoitti, että Temusta ostetut tuotteet voivat olla jopa vaarallisia:
Myöskään EU:n kuluttajasuojalainsäädännön vaatimat tuoteselosteet ja -käyttöohjeet eivät usein ole asianmukaisia.
Ostosten hinnat jäävät valtaosin alle 150 euroon, jolloin niistä ei täydy maksaa EU:ssa tullia.
Indonesia torppaa sovelluksen
Temu on kohdannut vaikeuksia myös Indonesiassa. Maan viranomaiset vaativat lokakuussa Googlea ja Applea estämään Temua pääsemästä niiden sovelluskauppoihin tarkoituksenaan suojella maan omia pienkauppiaita.
Indonesian viestintäministeri Budi Arie Setiadin mukaan Temun kilpailu on epäterevettä kun, se antaa kuluttajille mahdollisuuden tilata tavaraa suoraan kiinalaiselta teollisuudelta.
Budi sanoo Reutersin haastattelussa, että Indonesian tarkoituksena ei ole suojella maan verkkokauppaa kilpailulta, mutta sen on suojeltava maan miljoonia pienyrittäjiä.
Temun omistava PDD Holdings on listattu Yhdysvalloissa Nasdaq-pörssiin. PDD:n perustaja ja suurin omistaja Colin Huang on yksi Kiinan rikkaimpia henkilöitä.