Eurooppalaisia huippupoliitikkoja saapuu viikonlopuksi keskelle Lapin turismin huippusesonkia keskustelemaan puolustuksesta, muuttoliikkeestä ja varautumisesta.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) isännöi tänä viikonloppuna Saariselällä tapaamista EU-johtajille.
Suomen Lappiin ovat joulun kynnyksellä saapumassa EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Kaja Kallas, Italian pääministeri Giorgia Meloni, Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson.
Orpon piti tuoda EU-johtajat Saariselälle jo alkuvuodesta, mutta tuolloin Italian Meloni perui osallistumisensa ja kokousta päätettiin siirtää.
Nyt kokous järjestyi keskellä pohjoisen syvintä kaamosta ja Lapin matkailun huippusesonkia aivan joulun kynnyksellä.
Melonin osallistuminen onnistuminen Orpolle
Giorgia Melonin osallistuminen kokoukseen on Orpolle onnistuminen, sillä Italian pääministeristä on muodostunut EU:ssa keskeinen hahmo.
Euroopan vaikutusvaltaisimpia ihmisiä vuosittain listaava Politico nosti hänet tänä vuonna listansa kärkeen. Politicon mukaan Meloni on muuntautunut alle kymmenessä vuodessa äärioikeistolaisen marginaalin poliitikosta hahmoksi, jonka johdolla koko unionin politiikkaa viedään nyt voimalla oikealle.
Italian painoarvoa unionissa on kasvattanut se, että perinteiset johtomaat Saksa ja Ranska ovat molemmat poliittisen hajaannuksen vallassa.
Saksan liittopäivät äänesti liittokansleri Olaf Scholzin hallituksen kumoon alkuviikosta ja ennenaikaiset liittopäivävaalit järjestetään helmikuussa.
Ranskan hallitus jätti joulukuun alussa eroanomuksen sen jälkeen, kun maan oppositio esitti pääministeri Michel Barnierin hallitukselle epäluottamusta. Maan uudeksi pääministeriksi nousi viikko sitten François Bayrou.
EU-johtajien on tarkoitus keskustella tapaamisessa unionin turvallisuudesta, puolustuksesta, varautumisesta, muuttoliikkeestä ja sen välineellistämisestä sekä rajaturvallisuudesta.
Valtioneuvoston mukaan tarkoituksena on tarjota tilaisuus käydä teemoja läpi rauhassa ja luottamuksellisesti.
EU:n ulkorajat yhdistävät
Suomea, Kreikkaa ja Italiaa yhdistää ainakin se, että kaikki ovat EU:n ulkorajavaltioita. Siirtolaisuuden torjuminen ja maahanmuuton kiristykset taas ovat nousemassa EU:n painopisteiksi.
Suomen itäraja on suljettu välineellistetyn maahantulon vuoksi ja matkustajaliikenne on ollut jäissä yli vuoden ajan.
Niin kutsutun käännytyslain perusteella Suomi voisi käännyttää Venäjän rajan yli tulevat siirtolaiset ilman, että he pääsevät hakemaan turvapaikkaa.
Laki on yhä EU-komission tutkinnassa, mutta varovaisen vihreää valoa sille on jo tullut. Viime viikolla komissio myönsi itärajan valvontaan 50 miljoonan euron lisärahoituksen.
Italia ja Kreikka taas ovat kipuilleet siirtolaisuuden kanssa vuosia. Välimeren yli Eurooppaan saapui pelkästään viime vuonna yhteensä 270 000 siirtolaista ja turvapaikanhakijaa.
Juuri Italian pääministeri Meloni on ollut etunenässä vaatimassa unionilta kovempia toimia siirtolaisuuden torjumiseksi.
Italia on solminut Albanian kanssa sopimuksen, jonka nojalla Albania on sitoutunut ottamaan vastaan Italiaan meriteitse pyrkiviä turvapaikanhakijoita. Malli on saanut kritiikkiä kalleudestaan ja sitä ovat vastustaneet myös ihmisoikeusjärjestöt.
Myös komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kannattaa ajatusta palautuskeskusten perustamisesta EU:n ulkopuolelle hylätyn turvapaikkahakemuksen saaneille.
Parikymmentä italialaista toimittajaa paikalla
”North-South huippukokous” järjestetään juuri Saariselällä, koska Orpo haluaa näyttää EU-johtajille, millaiset olosuhteet pohjoisessa ja itärajan tuntumassa ovat.
Samalla Lappi ja Suomen matkailu saavat näkyvyyttä ja julkisuutta ulkomailla.
Alexander Stubb järjesti Lapissa kokouksen Euroopan johtajille jo vuonna 2010 toimiessaan ulkoministerinä.
Vuonna 2012 kokoukset saivat jatkoa pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) ja silloisen Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Stubbin isännöiminä.
Stubb myönsi tuolloin, että Saariselällä järjestetyillä kokouksilla markkinoitiin samalla myös Suomen matkailua.
Tälläkin kertaa Saariselän kokous kiinnostaa mediaa, sillä poroja ja joulun taikaa ihmettelemään on saapumassa yhteensä jopa parikymmentä ulkomaalaista median edustajaa Ruotsista, Kreikasta ja Italiasta.