Tuomioistuimella on 180 päivää aikaa päättää, palaako virkasyytteeeseen asetettu presidentti Yoon Suk-yeol takaisin virkaansa vai erotetaanko hänet pysyvästi.
Etelä-Korean virkasyytteeeseen asetetun presidentti Yoon Suk-yeolin edustajat osallistuvat tänään ensimmäiseen kuulemiseen maan perustuslakituomioistuimessa.
Kuulemiseen osallistuu kaksi Yoonin asianajajaa. Tuomioistuimella on 180 päivää aikaa päättää, palaako Yoon takaisin virkaansa vai erotetaanko hänet pysyvästi. Jos Yoon erotetaan pysyvästi, maassa on määrä järjestää presidentinvaalit 60 päivän kuluessa. Yoon itse ei ole velvollinen osallistumaan kuulemiseen.
Yoon ei ollut torstaihin mennessä suostunut toimitaamaan oikeuden pyytämiä asiakirjoja. Hän ei ole myöskään suostunut saapumaan korruption vastaisten viranomaisten tutkintaryhmän kuulemiseen.
Etelä-Koreassa poliittinen kaaos on jatkunut, vaikka vallankaappausta yrittänyt presidentti Yoon on siirretty syrjään tehtävästään ja maan väliaikaiseksi presidentiksi nimitettiin pääministerinä toiminut Han Duck-soo. Oppositio ilmoitti tapaninpäivänä jättäneensä virkasyytteen myös Hania vastaan. Syynä on Hanin kieltäytyminen nimittämästä perustuslakituomioistuimen tuomareita, jotta nämä voisivat saattaa päätökseen hänen edeltäjänsä Yoonin virasta erottamisen.
Hanin virkasyyte-esityksestä on määrä äänestää maan parlamentissa tänään.
Joulukuun alussa Yoon oli julistanut Etelä-Koreaan yllättäen poikkeustilan. Poikkeustila ehti olla voimassa vain tunteja ennen kuin parlamentti kumosi sen, vaikka Yoon yritti estää äänestyksen poikkeustilan kumoamisesta lähettämällä sotilaita parlamenttiin. Parlamentin päätöksen jälkeen Yoon perui poikkeustilan.
Poliittinen sekasorto Etelä-Koreassa on osunut aikaan, jolloin alueella on oltu huolissaan Pohjois-Korean diktatuurin lisääntyneestä aktiivisuudesta ja ohjuskokeista sekä sen yhteistyöstä Venäjän kanssa.
Lähde: Reuters