Hankolainen Alan Jeffery, 77, tarvitsi remonttirahaa ja haaveili asuntolainansa pois maksamisesta.
Facebookissa tuli vastaan mainos, jossa Sauli Niinistö ja Sanna Marin suosittelivat kryptovaluuttoihin sijoittamista. Se ei ollut totta. Kyseessä oli huijareiden kalasteluyritys.
Jeffery tarttui syöttiin.
Tästä alkoi kierre, joka on kestänyt lähes kaksi vuotta. Jeffery menetti huijauksessa yli 100 000 euroa ja joutui jättivelkoihin.
Tapausta tutki Ylen MOT-toimituksen pyynnöstä kryptohuijauksiin erikoistunut suomalaisyritys. Se epäilee, että kansainvälinen rikollisverkosto käytti Jefferyä hyväkseen järjestäytyneessä rikollisuudessa.
Huijarit pystyivät kontrolloimaan Jefferyn pankkitiliä, tietokonetta ja puhelinta. Poliisi epäilee nyt Jefferyä rahanpesusta.
MOT on perehtynyt Jefferyn tapaukseen muun muassa pankkitositteiden sekä Jefferyn ja huijarien välisen viestinvaihdon avulla.
Mikään ei viittaa siihen, että Jeffery olisi tietoisesti osallistunut rahanpesuun.
”Ongelmani on se, että luotan ihmisiin”
Kun Jeffery oli klikannut Facebook-mainoksen linkkiä, hänelle soitti nainen, joka kertoi olevansa kotoisin Kanadan Torontosta ja edustavansa kryptosijoituspalveluja tarjoavaa yritystä.
Naisen myyntipuheet ja tuottolupaukset tekivät Jefferyyn vaikutuksen. Myös Jeffery oli asunut Torontossa, joten yhteistä juttua riitti.
Jeffery teki ensimmäisen 250 rahasiirron naisen ohjeiden mukaisesti. Pian nainen toivoi kuitenkin 5 000 euron sijoitusta. Sen voisi kuulemma tuplata nopeasti. Jeffery suostui.
Jefferyn puhelin alkoi soida usein. Suuntanumerot viittasivat moniin eri maihin, Ruotsiin, Englantiin, Sveitsiin. Hän sai yhteydenottoja ”taloudellisilta neuvonantajilta”, joiden mielestä Jefferyn piti sijoittaa lisää rahaa kryptoihin.
Jeffery haali lisää rahaa.
– Minulla on niin avulias luonne. En osannut sanoa ei. Ja aluksi näytti siltä, että sijoitukset tuottivat hyvin, Jeffery sanoo.
Hän häpeää ja on vihainen.
– Ongelmani on se, että luotan ihmisiin. Olin niin typerä.
Huijari sai uhrin tietokoneen haltuunsa
Suomalaiset joutuvat yhä useammin huijauksen uhriksi. Suomessa tehdään miljoona huijausyritystä kuukaudessa.
Jefferyn mukaan hänellä on vaikeuksia käyttää tietokonetta ja luovia nettimaailmassa. Hän ei pitänyt epäilyttävänä, kun sijoitusneuvojana esiintynyt nainen pyysi päästä Jefferyn tietokoneelle ja tarjosi apuaan sijoitusten hoitamisessa. Tämä tapahtui etähallittavan sovelluksen avulla.
Jefferyn pankkitilin kautta siirrettiin hänen kryptotililleen tunnettuun veroparatiisiin Gibraltariin useita kymmenien tuhansien eurojen rahalähetyksiä. Jeffery antoi siunauksensa siirroille huijarin toiveesta.
Huijari selitti rahojen kuuluvan kahdelle sijoittajalle, jotka eivät olleet saaneet avattua omaa kryptotiliään.
Tutkijat löysivät kymmeniä miljoonia sisältävän kryptolompakon
Kryptohuijauksiin erikoistunut helsinkiläisyritys Valega Chain Analytics tutki Jefferyn tapausta yhteistyössä MOT:n kanssa. Yritys on selvittänyt aiemmin esimerkiksi psykoterapiakeskus Vastaamon tietovuotoa ja jakanut tietoa viranomaisille.
Katso videolta, kuinka huijari soitti Alan Jefferylle, kun hän oli tapaamassa kryptohuijauksia tutkivan Valegan toimitusjohtajaa.
Valega on luonut työkalun, jolla se pystyy analysoimaan epäilyttäviä kryptovaluuttojen siirtoja.
Valega tutki Jefferyn tietokoneen ja puhelimen. Valegan toimitusjohtaja Sven Martinsson sanoo, että huijarit olivat saanet ne haltuunsa. He avasivat tietokoneen avulla useita kryptolompakoita. Jefferyn kryptotilille he tallensivat hänen omien sijoitustensa lisäksi satoja tuhansia euroja rahaa, joka on todennäköisesti peräisin muilta uhreilta.
Jefferyn tietokoneeseen piilotetusta tiedostosta löytyi myös osoite kryptolompakkoon, jonka saldo oli kymmeniä miljoonia euroja. Sinne oli siirretty rahaa, joiden alkuperä linkittyy useisiin vanhoihin huijauksiin ja kiristysohjelmilla saatuihin varoihin.
Valegan analyysin perusteella Jeffery on houkuteltu vuosia kestäneeseen huijaukseen, jossa rahaa on liikuteltu useiden eri maiden kautta. Rahojen alkuperää on näin yritetty häivyttää viranomaisilta.
– Alan on joutunut osaksi kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden palapeliä, Martinsson sanoo.
Pankki ei pysäyttänyt omituisia tilisiirtoja
Jefferyn tilin kautta liikuteltiin alle kuukauden aikana lähes 200 000 euroa. Jefferyn pankki OP ei pysäyttänyt tilisiirtoja tai esittänyt niistä kysymyksiä, vaikka tämän kokoluokan summat, rahojen alkuperä ja määränpää olivat tilillä ennennäkemättömiä.
Jälkeenpäin OP kysyi selityksiä toiminnalle ja sitä, miten Jeffery tunsi tilisiirroissa mainitut henkilöt. Hän ei osannut antaa tyydyttävää vastausta. OP jäädytti Jefferyn tilit.
– Sain ilman varoitusta ja selitystä viestin OP:ltä, että he lopettavat kaiken asioinnin.
Jefferyn sijoitukset näyttivät olevan kryptolompakossa, jonne hänellä ei ollut pääsyä. Kun hän halusi kotiuttaa rahojaan, sitä varten olisi pitänyt lähettää lisää rahaa. Jeffery ei suostunut, ja sijoitusneuvojien yhteydenpito loppui.
Sitten huijauksessa alkoi seuraava vaihe.
Jefferyä lähestyi finanssivalvojien edustajiksi, kryptoasiantuntijoiksi ja lakipalvelujen tarjoajiksi esittäytyneitä henkilöitä.
He kertoivat löytäneensä ainakin osan Jefferyn rahoista ja halusivat auttaa. Jefferyn piti vain maksaa vakuutusmaksu tai veroja, jotta hänen varansa voitaisiin vapauttaa.
Hän maksoi, mutta nekin rahat päätyivät huijareiden käsiin.
Pankki jäädytti kymmeniä tuhansia euroja
Länsi-Uudenmaan poliisi tutkii Jefferyä nyt törkeästä rahanpesusta. Poliisi ei kommentoinut tutkintaa tarkemmin MOT:lle.
Jefferyn OP:n tilillä oli lähes 30 000 euroa huijarin siirtämiä rahoja, kun pankki jäädytti varat poliisin pyynnöstä. Jeffery toivoo, että jos hänet todetaan syyttömäksi, hän voisi lyhentää rahoilla velkojaan.
Jeffery uskoo, että jos OP olisi pysäyttänyt rahasiirrot, kuten pankin olisi pitänyt tehdä, hän ei olisi nyt jättiveloissa eikä häntä epäiltäisi rikoksesta.
OP ei halunnut kommentoida MOT:lle Jefferyn tapausta.
Jättivelat pankeille ja perheenjäsenille
Jeffery otti huijareiden vuoksi kymmeniä tuhansia euroja lainaa perheenjäseniltään sekä 75 000 euron edestä kulutusluottoja useilta eri pankeilta.
Jefferylle jää nyt noin 2 000 euron eläkkeestä velkojen maksamisen jälkeen ruokaan 150 euroa. Hän ei pysty hoitamaan kaikkia lyhennyksiä.
– Yritän maksaa ensin perheelleni. He ovat tärkeämpiä kuin pankit, hän sanoo.
Tili on yleensä tyhjä ensimmäisen viikon jälkeen. Sitten hän katsoo, mitä jääkapissa on jäljellä.
Jeffery sanoo pärjäävänsä, koska on positiivinen ihminen ja ympärillä on avuliaita ihmisiä. Hän syö paljon perunaa ja porkkanaa, kärkkyy kauppojen tarjouksia ja kerää marjoja.
Jeffery omistaa Hangossa sijaitsevan talon puoliksi kumppaninsa kanssa. Talo on laitettu myyntiin. Jeffery toivoo, että pystyisi maksamaan omalla puolikkaallaan velkansa läheisilleen. Luottojen lyhentäminen on vuosien urakka.
– Tulen olemaan loppuelämäni köyhä.