Saksassa pohditaan, onko Muskin tuki Saksan osin äärioikeistolaiselle AfD-puolueelle laitonta vaalirahoitusta. Moni viehättyy rahan vallasta, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Anna Karismo.
Anna KarismoEurooppa-kirjeenvaihtaja
BERLIINI. Maailman rikkaimman miehen Elon Muskin ja Saksan laitaoikeistojohtajan Alice Weidelin lähes puolentoista tunnin kohtaaminen torstai-iltana X-viestipalvelussa oli floppi.
Keskustelulla oli seuraajia parhaimmillaan runsaat 210 000, ja mitä pidemmälle jutustelu eteni, sitä pienemmäksi luku kävi. Muskilla on 218 miljoonaa seuraajaa X:ssä.
Keskustelussa haukuttiin Saksan viime vuosien poliittista johtoa ja puhuttiin pitkään muun muassa uskonnosta, maailmankaikkeudesta ja avaruudenvalloituksesta. Weidelin mielestä Muskin puhe oli ”kaunista”.
Musk moitti Saksan maahanmuuttopolitiikkaa ja Weidel väitti entisen liittokansleri Angela Merkelin tuhonneen Saksan.
– Täytyy olla joko erittäin tyhmä tai vihata maataan, Weidel arvosteli Merkelin päätöstä luopua ydinvoimasta.
Keskustelussa kuultiin myös omalaatuisia väitteitä Hitleristä. Muskin ja Weidelin mielestä Hitler olikin itse asiassa kommunisti muun muassa koska tämä kansallisti yritykset.
– Hitlerin kutsuminen oikeistolaiseksi tai konservatiiviksi oli historian suurin virhe, Weidel väitti.
Keskustelu oli hyvin lämminhenkinen ja usein naurettiin.
Lue lisää:
Elon Musk tuki Donald Trumpia Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa valtavilla summilla, ja nyt Saksassa kysytään, yrittääkö hän samaa Euroopassa.
Musk on jo useasti sanonut AfD:tä ainoaksi puolueeksi, joka voi ”pelastaa” Saksan. Saksa taas syyttää häntä vähintäänkin asiattomasta vaalivaikuttamisesta.
X:n algoritmit tukevat Weidelia
Maan liittopäivien viranomaiset ilmoittivat torstaina tutkivansa, oliko torstai-illan keskustelussa kyseessä laiton vaalilahjoitus. AfD-puolue nimittäin tuskin voisi näkyvämpää mainosta saada kuin päästessään esiintymään ilmaiseksi Elon Muskin seuraajamassoille.
Saksalaisista vain viisi prosenttia hakee poliittiset uutiset X:stä, mutta viestit leviävät sieltä muualle sosiaaliseen ja myös perinteiseen mediaan.
X:n algoritmit ovat selvästi tukeneet Weidelin kirjoituksia viime viikkoina.
Ne ovat saaneet kolme kertaa enemmän yleisöä kuin esimerkiksi vihreiden liittokansleriehdokkaan Robert Habeckin. Habeck oli eniten X:ssä näkynyt saksalaispoliitikko ennen kuin Musk alkoi tukea AfD:tä.
”Musk hyötyy, kun säännöt vähenevät”
Elon Muskin sekaantuminen Saksan vaaleihin repii myös maan mediaa. Vuodenvaihteessa Die Welt -lehti julkaisi Muskin AfD:tä tukevan mielipidekirjoituksen, jonka seurauksena mielipidekirjoituksista vastaava päällikkö Eva Marie Kogel erosi.
Moni muukin Die Weltin toimituksessa vastusti kirjoituksen julkistamista, koska sen voi tulkita lehden omaksi linjaukseksi vaalien alla.
Kogelin jälkeen irtisanoutui lehden johtava tutkiva toimittaja Hans-Martin Tillack loppiaisena. Hän on myös Saksan Presseratin eli Suomen julkisen sanan neuvostoa vastaavan itsesäätelyelimen jäsen.
Tapasimme Tillackin torstaina. Hän ei kommentoi eroaan tai Die Weltin sisäisiä asioita vaan tilannetta yleensä.
Tillackin mukaan on hyvä huomata, että Elon Muskin valta ja raha voivat saada monia yhteiskunnallisia toimijoita pauloihinsa.
Tillackin mielestä Muskilla on oikeus ilmaista mielipiteensä ja haastatella Weidelia.
Ongelma syntyy X:n algoritmeista ja siitä, miten ne levittävät äärioikeistolaista propagandaa ja salaliittoteorioita. Liberaalimmat äänet hukkuvat alle.
Jos viranomaiset luokittelevat torstai-illan keskustelun vaalirahoitukseksi, Elon Musk rikkoisi Tillackin mukaan Saksan lakia.
– Saksassa puoluelahjoitukset ovat sallittuja vain, jos ne ovat saksalaisten tai EU:n kansalaisten tekemiä, Tillack sanoo.