Pohjanmaan poliisin mukaan esitutkinta saataneen valmiiksi kevään aikana. Takavarikossa on muutama sata kiloa väärennetyksi epäiltyä suklaata.
Poliisi on takavarikoinut satoja kiloja todennäköisesti Puolasta tuotua suklaata Etelä-Pohjanmaalla. Seinäjoen seudulla toimivan yrityksen epäillään tehneen väärennöksiä porilaisen Santa’s Break -brändin suklaalevyistä.
Poliisi epäilee, että yrityksen kaksi työntekijää on käyttänyt luvattomasti Santa’s Break -tuotemerkkiä suklaan valmistuksessa ja markkinoinnissa. Lisäksi eteläpohjalaisyrityksen epäillään käyttäneen suklaalevyjen tuoteselosteessa harhaanjohtavia tietoja.
Rikosilmoituksen teki keväällä 2024 perustettu Santa’s Break Company. Rikoksesta epäillyt henkilöt puolestaan työskentelevät eteläpohjalaisessa yrityksessä, jolla oli jälleenmyyntisopimus Santa’s Breakin kanssa.
Sopimus purettiin syksyllä 2024.
Joulun alla julki tulleen, epäillyn suklaaväärennysjutun toinen epäilty kiistää Ylelle syyllistyneensä rikokseen.
Rikoksesta epäilty yrittäjä esiintyy tässä jutussa nimettömästi, sillä häntä ei ole toistaiseksi todettu syylliseksi rikokseen. Yrittäjän nimi on toimituksen tiedossa.
Esitutkinnassa kestää kuukausia
Poliisi tutkii asiaa teollisoikeusrikoksena, törkeänä kavalluksena, markkinointirikoksena sekä terveysrikoksena.
Tutkinnanjohtaja, komisario Sakari Palomäen mukaan epäillyt olivat tilanneet todennäköisesti Puolasta lastin suklaalevyjä, joita he käärivät Santa’s Break -brändin mukaisiin kääreisiin. Suklaalevyjä toimitettiin myyntiin muutamiin liikkeisiin..
Tutkinnan yhteydessä on takavarikoitu yli 3000 väärennetyksi epäiltyä suklaalevyä.
– Suurin osa siitä on saatu suoraan epäillyltä, mutta myös kaupoista on tullut pieniä määriä.
Palomäen mukaan esitutkinta saataneen päätökseen kevään aikana.
Suklaalevyjä päätyi kuluttajille asti, mikä sai myös Ruokaviraston reagoimaan.
Se tiedotti joulukuun puolivälissä, että väärennetyiksi epäillyistä suklaalevyistä puuttuu allergeenin ”saattaa sisältää” -varoitusmerkintä kananmunasta.
Tuotteet voivat aiheuttaa terveysriskin henkilöille, jotka ovat allergisia kananmunalle.
”Kauppoihin vain pieni määrä tuotteita”
Ylen haastattelema eteläpohjalaisyrittäjä myöntää, että yhteistyön päättymisen jälkeen hänen yrityksessään tehtiin muutamia satoja suklaalevyjä, joissa käytettiin Santa’s Breakin brändin käärepapereita.
– Meille oli lähetetty Santa’s Breakin toimesta kuvat malleista ja oli lupa niiden käyttämiseen. Koska meillä oli suklaalevyjä, päätimme laittaa niitä koe-erän markkinoille. Totesimme sen kuitenkin huonoksi ideaksi, ja aloimme poistaa suklaata käärepapereista jo ennen poliisin yhteydenottoa.
Yrittäjän mukaan tämäkin osoittaa, ettei toimintaa aiottu jatkaa.
Hän sanoo, että kauppoihin päätyi lopulta vain noin 360 suklaalevyä, ja hän pitää rikosepäilyä ylimitoitettuna.
– Vertailun vuoksi meiltä toimitetaan joulun alla kauppoihin noin 2000 suklaalevyä päivässä.
Santa’s Break kiistää markkinointikikkailun
Rikosilmoituksen ja tutkintapyynnön tehneen Santa’s Break Companyn operatiivinen johtaja Juri Kaskela sanoo, että heidän näkökulmastaan asia on varsin yksinkertainen.
– Kyse on periaatteessa siitä, voiko toisen yrityksen tuotteita plagioida.
Santa’s Break hakee asiassa viranomaisten tulkintaa asiasta.
– Haluamme, että he selvittävät tapahtuneen puolueettomasti käytössä olevin lainsäädännöllisin keinoin. Nyt pääasia on se, että plagiointiin liittyvää toimintaa ei näyttäisi enää olevan käynnissä sen paremmin markkinoinnin kuin myynninkään muodossa.
Ylen haastattelema eteläpohjalaisyrittäjä epäilee, että Santa’s Break käyttää rikosepäilyä markkinointikeinona saadakseen julkisuutta.
Tämän Juri Kaskela kiistää.
– Se olisi kallis strategia niin henkisesti kuin taloudellisesti.