WASHINGTON – Kuva maailmasta on muuttunut sen jälkeen, kun voitimme vaalit, Donald Trump sanoi eilen tiistaina.
Trump kiteytti täydellisesti Yhdysvalloissa viime viikkojen ajan vallinneen tunnelman.
Kiivas, koko amerikkalaisen yhteiskunnan lävistänyt kulttuurisota tuntuu hiljentyneen. Jokin uusi, oikeistolaisempi aikakausi vaikuttaa olevan aluillaan.
Trump voitti presidentinvaalit suunnilleen yhtä suurella erolla kuin Joe Biden neljä vuotta sitten, mutta Trumpin voitto toi selkeämmän muutoksen.
Heilahdus oikealle kuuluu vasemmalle kallellaan olevassa Washingtonissa hiljaisuutena.
Vuonna 2017 Trumpin virkaanastujaisten jälkeisenä päivänä Washingtonissa järjestettiin ”naisten marssi”, johon osallistui satoja tuhansia ihmisiä. Protestiin osallistui moninkertaisesti enemmän ihmisiä kuin itse virkaanastujaisiin.
Tällä kertaa mitään vastaavaa ei järjestetä. Sen sijaan Trump haluaa juhlia monta päivää. Hän aikoo täyttää kaupungin suurimman sisäareenan kannattajillaan päivää ennen virkaanastujaisiaan, jotka koittavat 20. tammikuuta.
Washingtonissa vaalituloksen vahvistamista ei ollut maanantaina protestoimassa kuin kourallinen ihmisiä. Huomattavasti isompi porukka oli samaan aikaan muutaman kilometrin päässä käymässä leikkimielistä lumisotaa, sillä kaupunkiin oli satanut ensilumi.
Liberaalit tuntuvat haluavan juuri nyt vain ottaa etäisyyttä politiikasta.
Yksittäisiä konservatiivisia merkkejä näkyy puolestaan kaikkialla.
Amerikkalaisen jalkapallon otteluissa ei enää lasketa kansallislaulun aikana polvea maahan Black Lives Matter -liikkeen tueksi. Sen sijaan pelaajat ovat alkaneet tuulettaa touchdowneja Trumpin tunnetuksi tekemällä tanssiliikkeellä.
Disney poisti pian julkaistavasta sarjastaan juonenpätkän, joka keskittyi transsukupuoliseen hahmoon. Lukuisat yritykset ovat lakkauttaneet viime viikkoina DEI-ohjelmiaan, joilla pyrittiin tekemään yrityksistä monimuotoisempia.
Katumuodin puolellakin perinteinen americana on taas muodissa, kuten Ralph Laurenin neuleet, joiden miehustaan on brodeerattu Yhdysvaltain lippu.
Tuntuu kuin jokaisella yhteiskunnan alueella haluttaisiin nyt vähän mielistellä Trumpia. Vaikka vain varmuuden vuoksi.
Yhdysvaltain yrityskentän todelliset jättiläiset eli teknologiayritykset ovat havainneet kulttuurin muutoksen heikot signaalit ja lähteneet mielistelyyn mukaan voimalla.
Elon Musk hyppäsi Trumpin kelkkaan jo kesällä. Muut teknologiajohtajat ottivat mallia viimeistään vaalien jälkeen ja alkoivat ravata kilpaa Trumpin kartanolla Floridassa.
Hätkähdyttävimmän käännöksen suhtautumisessa Trumpiin on tehnyt muun muassa Facebookista ja Instagramista tunnettu sosiaalisen median jätti Meta, jonka palveluita käyttää päivittäin yli kolme miljardia ihmistä.
Meta on kuulunut vuosien ajan Trumpin inhokkiyritysten joukkoon. Yritys lisäsi palveluissaan faktantarkistusta Trumpin ensimmäisen vaalivoiton jälkeen ja antoi Trumpille porttikiellon alustoilleen kongressitalon hyökkäyksen jälkeen.
Lisäksi Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg ja hänen vaimonsa lahjoittivat neljä vuotta sitten noin 400 miljoonaa euroa koronapandemian aikaisen vaali-infrastruktuurin rakentamiseen. Trump väitti varojen menneen Bidenin kampanjalle.
Viime vuonna Trump uhkasi passittavansa Zuckerbergin elinkautiseen vankeuteen, jos tämä ”sekaantuisi” vielä presidentinvaaleihin. Zuckerberg ei lahjoittanut tällä kertaa rahaa kenellekään.
Eilen tiistaina Zuckerberg tuntui puhuvan suoraan Trumpille. Hän kertoi videolla Metan tekevän alustoilleen useita muutoksia, joita republikaanit ovat kaivanneet.
Zuckerberg sanoi yrityksen luopuvan Yhdysvalloissa faktantarkistajista, lopettavansa poliittisen sisällön vaimentamisen ja vähentävän muun muassa sukupuoleen ja maahanmuuttoon liittyvän keskustelun moderointia. Lisäksi koko moderointitiimi siirretään liberaalista Kaliforniasta konservatiiviseen Texasiin.
Enemmän poliittista vääntöä, vähemmän kissavideoita, kuulosti olevan Zuckerbergin tavoite Facebookin ja Instagramin käyttökokemuksen muokkaamisessa.
Trump sanoi tiedotustilaisuudessaan, että hänen Zuckerbergille esittämänsä uhkaukset vaikuttivat todennäköisesti Metan uusiin linjauksiin, jotka ovat republikaaneille mieluisia.
Alkuviikosta Zuckerberg palkkasi lisäksi Metan hallitukseen Trumpin ystävän, vapaaottelujärjestö UFC:n toimitusjohtajan Dana Whiten. Viime viikolla yrityksen uudeksi yhteiskuntasuhdejohtajaksi palkattiin puolestaan republikaaneja lähellä oleva Joel Kaplan.
Kaplan sanoi nimityksensä jälkeen Fox Newsin haastattelussa, että ”Trumpin sitoutuminen ilmaisunvapauteen auttaa myös Metaa palaamaan näihin arvoihin”. Trump kehui eilen, että Kaplanin esiintyminen oli ”vaikuttavaa”.
Zuckerbergin ilmeinen tavoite on olla mieliksi Trumpille, jotta Meta säilyttää hyvät asemat kilpailussa kiinalaista Tiktokia vastaan. Tiktokin tulevaisuus Yhdysvalloissa on epävarma.
Meta on ollut useiden vuosien ajan Yhdysvaltain kilpailuviranomaisen FTC:n kynsissä kilpailun rajoittamisesta.
FTC:n mukaan Meta maksoi vuosia sitten tietoisesti ylihintaa ostaakseen itselleen Instagramin ja Whatsappin, koska tavoitteli sosiaalisen median palveluiden monopoliasemaa.
Metaa odottaa asiasta oikeudenkäynti huhtikuussa. Zuckerberg pelkää, että Meta voidaan pahimmillaan pilkkoa useaksi yritykseksi.
Zuckerbergin pitää siksi liehitellä Trumpia, jotta hänen hallintonsa luopuisi syytteestä. FTC:n johtajana pian lopettava Lian Khan sanoi eilen tiistaina, että Meta ja muut monopolisyytteiden kanssa kamppailevat yritykset yrittävät saada tehtyä Trumpin kanssa suosiollisia diilejä.
Samankaltainen oikeusjuttu uhkaa myös Amazonia, jonka perustaja Jeff Bezos puolestaan kielsi omistamaansa Washington Post -lehteä antamasta tukeaan Kamala Harrisille presidentinvaaleissa. Amazon maksoi tällä viikolla lisäksi Trumpin vaimolle Melanialle noin 40 miljoonaa euroa dokumenttioikeuksista.
Trump palaa Valkoiseen taloon vahvassa asemassa.
Vastarinta republikaanien sisällä on vaiennettu, ja demokraatit syyttelevät vaalitappiosta toisiaan. Suuryritysten johtajat taas eivät uskalla ottaa riskiä, että heidät miellettäisiin tällä kertaa Trumpin oppositioksi.