Nyt haussa ovat erityisesti korkeakouluopiskelijoiden paikat, myöhemmin muut.
Huonon taloustilanteen takia kesätöitä on tulevana kesänä vähemmän kuin hyvinä aikoina.
Viime vuonna kesätöitä oli vähän. EK:n kesätyökyselyn mukaan sen jäsenyrityksillä olisi noin 110 000 kesätyöpaikkaa, kun viime vuonna niitä oli noin 108 000. Parhaina vuosina EK:n jäsenet ovat tarjonneet yli 130 000 työpaikkaa.
Tänä vuonna paikkoja on ehkä vähän enemmän kuin viime vuonna, arvioi työpaikkoja välittävän Duunitorin rekrytointipalvelu- ja viestintäpäällikkö Lotta Viljamaa. Silti huonot ajat näkyvät kesätyöpaikkojen määrässä.
Viljamaa kertoo, että ensimmäiset kesätyöpaikat ilmoitettiin jo joulukuussa, tammikuusta maaliskuuhun on vilkkain sesonki.
– Tällä hetkellä eniten haetaan kesätyöntekijöitä teollisuuden ja teknologian aloille, myynnin ja kaupan aloille ja terveydenhuoltoon. Yleensä korkeakouluopiskelijoiden, erityisesti jos halutaan tietyn alan opiskelijoita, kesätyönhaut alkavat jo joulu-tammikuun aikana, Viljamaa sanoo.
Yleensä niin sanotut matalan kynnyksen kesätyöpaikat aukeavat hieman myöhemmin hakuun.
Myös chief product officer Jesse Huusari Joblylta toteaa, että kesätyöpaikkoja tulee hakuun vielä toukokuussa, vaikka tammikuu ja helmikuu ovatkin aktiivisinta aikaa.
– Tällä hetkellä eniten paikkoja on tarjolla erityisesti kaupan alalla sekä sosiaali- ja terveysalalla. Myös asiakaspalvelutehtävät ja esimerkiksi hotelli- ja ravintola-alan tehtävät korostuvat, Huusari kertoo.
Oman alan töitä vai hanttihommia?
Haaga-Helia-ammattikorkeakoulussa opiskelijat aloittelevat kevään opintoja. Samalla pitäisi jo kesätöitäkin miettiä.
Liiketaloutta opiskeleva Antti Suoniemi sanoo, ettei viime kesänä saanut töitä. Nyt hän on aloittamassa hakua, mieluiten omalta alalta.
– Paikkoja on tarjolla kyllä ihan hyvin, mutta myös hakijoita on tosi paljon ilmeisesti liikkeellä, Suoniemi sanoo.
Hän unelmoi kirjanpitohommista tai muista toimistohommista.
Kansainvälistä liiketaloutta opiskeleva Vilja Ruotsala on vasta aloittelemassa hakua. Hän arvelee, että toisen vuoden opiskelijana oman alan töitä voi olla hankala saada. Siksi hän hakee laajasti erilaisia töitä.
Aiemmin hän on ollut hotellin vastaanotossa kesätöissä.
– Se on välillä tosi hauskaa, toisinaan sekavaa. Kiva että on jotain tekemistä kesällä, Ruotsala sanoo.
Saara Pennanen taas arvelee, että haut ovat aikaistuneet vuosi vuodelta. Hän on ehtinyt jo hakea pariin paikkaan, mutta vielä ei ole tärpännyt. Myös harjoittelu kelpaisi.
– No tietysti mukavinta olisi tehdä jotain oman alan juttuja, jotain markkinointiin liittyvää.
Nyt hän tekee töitä kahvilassa. Sekin olisi oikein mieleinen kesätyö.
Kesätyötilanne saattaa parantua
Kesätyöntekijät tuuraavat usein vuosilomalaisia. Lisäksi kesätyöt tuovat kokemusta työelämästä nuorille ja yrityksille taas potentiaalisia tulevaisuuden työntekijöitä.
– Kokemattomat kesätyöntekijät saavat jalkaa sinne työelämän oven väliin ja tulevat toivottavasti myöhemmässä vaiheessa hakemaan uudelleen, kun on vähän enemmän osaamista karttunut, EK:n asiantuntija Mikko Vieltojärvi sanoo.
Kokeneemmat alan opiskelijat taas saavat kesätöissä jo kartuttaa asiantuntemustaan.
– Siellä korostuu, että kesätyöt on rekrytointiväylä, että kasvetaan asiantuntijuutta ja nähdään, millaisia tyyppejä nämä nuoret ovat. Parhaiten pärjänneille tulee myöhemminkin työtarjouksia.
Parhaina vuosina kesätyöpaikkoja on ollut jopa yli 130 000. Hankalina koronavuosina niitä oli noin 90 000, Vieltojärvi toteaa.
Ensi kesänä on siis luvassa noin 110 000 kesätyö- ja harjoittelupaikkaa.
Tämä tosin on syksyn tilanne.
– Toivotaan, että tässä nyt kevään aikana tapahtuu taloudessa käännettä parempaan. Sitten voidaan päästä näissä luvuissa luvuissa ylöspäin, Vieltojärvi arvelee.
Joblyn data osoittaa, että vuosittain erityisesti tammi-helmikuun vaihteessa julkaistaan valtaosa kesätyöpaikoista. Kesätyömarkkina myös jatkuu aktiivisena aina toukokuuhun asti, ja esimerkiksi viime vuonna maalis-toukokuussa julkaistiin vielä tuhansia kesätyöpaikkoja.
Korjattu Huusarin nimi 10.1. kello 15.42