Kurjissa oloissa eläneen koiran kuntouttaminen vie aikaa. Koira saattaa olla pelokas koko elämänsä ajan.
Viime päivinä muutamat eläinsuojeluyhdistykset ovat pyytäneet apua sosiaalisessa mediassa, koska ne ovat saaneet huostaansa useita huonoissa oloissa olleita koiria. Ihmiset ovat lähteneet auttamaan yhdistyksiä, ja osa olisi valmis ottamaan koiran omaan kotiinsa.
Avunpyynnöt on julkaistu sen jälkeen, kun poliisi pysäytti uudenvuodenaattona Pohjois-Karjalan Nurmeksessa pakettiauton, jonka kyydistä löytyi yli sata huonokuntoista koiraa. Poliisin mukaan koiria on sijoitettu eri eläinsuojeluyhdistyksiin.
Ylellä ei ole vahvistettua tietoa siitä, liittyvätkö yhdistyksien avunpyynnöt juuri näihin koiriin.
Huonoissa oloissa kasvaneen koiran kuntouttaminen ei sovi kaikille. Tässä jutussa kerromme, millaisesta prosessista on kyse.
Kuntouttaminen vaatii kärsivällisyyttä. Esimerkiksi viranomaisten huostaan päätyneet koirat saattavat pelätä uusia ihmisiä kuukausien ajan.
– Osa koirista ei totu normaaliin kotielämään koskaan, sanoo Helsingin yliopistossa väitöskirjatutkimusta koirien käyttäytymisestä ja kognitiosta tekevä Saara Junttila.
Jos koira on elänyt virikkeettömässä ympäristössä, se saattaa olla pelokas ja aggressiivinen muita koiria ja myös ihmisiä kohtaan. Koira ei ole välttämättä oppinut sisäsiistiksi, koska sille ei ole opetettu, minne tehdä tarpeensa.
Jokaisen koiran tilanne on kuitenkin aina yksilöllinen sen mukaan, millaisia kokemuksia sillä on taustalla.
Koiran on annettava olla rauhassa
Koiralle on yleensä tehtävä pian haltuunoton jälkeen eläinlääkärintarkastus. Tilanne saattaa olla eläimelle hyvin pelottava, jos se ei ole tottunut tuntemattoman ihmisen käsittelyyn.
Tarkastuksen jälkeen koiran on annettava olla rauhassa. Samalla olisi hyvä, jos koira saisi jonkun positiivisen kokemuksen ihmisestä.
Hoitopaikassa koiran olisi ensimmäisenä totuttava uuteen ympäristöön ja ihmisiin. Ihmiskontaktia ei kannata tyrkyttää väkisin. Välinpitämättömyys toimii paremmin.
– Antaa sen tulla omalla ajallaan luokse, Junttila sanoo.
Koirakaveri helpottaa sopeutumista uusiin oloihin
Junttilan kokemuksen mukaan koira voi tottua uusiin ihmisiin muutamassa päivässä, mutta jos taustalla on ikäviä kokemuksia, aikaa voi kulua jopa kuukausia. Koira hyötyy, jos sillä on kaveri, joka tulee samanlaisista oloista.
– Sen ei tarvitse välttämättä olla edes kovin tuttu koirakaveri, kun se jo rentouttaa kärsinyttä lajitoveria.
Junttilan mukaan eläimen siirtyminen ihmiskotiin on parempi vaihtoehto kuin elämä kennelissä. Uusien omistajien kannattaa varautua siihen, että tavallinen kotiympäristö on sinne tulevalle koiralle stressitekijä. Tottuminen uuteen ympäristöön vie aikaa.
Koiran ongelmat saattavat tulla esiin vasta uudessa kodissa. Elinpiiriä kannattaa laajentaa varovasti.
– Esimerkiksi ulkoilu vieraassa ympäristössä saattaa pelottaa koiraa.