Maksim Aliev, 24, tietää, minkälainen merkitys Venäjän poliittisille vangeille on saada kirjeitä ulkomaailmasta.
Kemissä asuva Itä-Siperian Krasnojarskista kotoisin oleva Aliev kertoo itsekin olleensa pidätettynä – vain 18-vuotiaana – koska hän vastusti Vladimir Putinin sotaisaa hallintoa mielenosoituksessa.
– On tärkeää saada tietoa, että muurien ulkopuolella on ihmisiä, jotka tukevat. Vaikka Venäjän poliisi tai vankilan vartijat yrittävät vakuuttaa, että olet yksin tässä maassa, joka on Putinia vastaan ja että olet ansainnut rangaistuksen.
Aliev itsekin on saanut kirjeitä lyhyiden vankilajaksojen aikana.
– Sain ystävieni lähettämiä kirjeitä ja kortteja ruoka- ja vaatelähetysten mukana. Toiset vangit saivat näin huumeita, minä kirjeitä.
Kemissä Aliev on järjestänyt Venäjän sotaa ja Putinin hallintoa vastustavia mielenosoituksia, marsseja ja surutilaisuuksia. Nyt hän järjestää kampanjaa, jossa lähetetään kirjeitä ja postikortteja venäläisille, jotka ovat joutuneet vankilaan vakaumuksensa vuoksi.
– Olen varma, että suurin osa kirjeistämme ei läpäise sensuuria eikä saavuta vastaanottajaa. Jatkamme silti kirjoittamista, koska emme voi olla tukematta näitä ihmisiä.
Kaikki mielenosoittajat vangittiin
Maksim Aliev on asunut Suomessa puolitoista vuotta. Hän pääsi maahan opiskelijaviisumilla ja haki turvapaikkaa.
Maksim Aliev on vastustanut Putinin hallintoa 17-vuotiaasta.
Hän tuki oppositiopuolue Tulevaisuuden Venäjää ja sen perustanutta poliitikkoa Aleksei Navalnyitä.
Aliev arvioi, että hänen kotiseudullaan Krasnojarskissa on ollut kymmeniä tuhansia Navalnyin kannattajia.
– Kerran mielenosoitukseemme osallistui noin 3 000 ihmistä. Harva ihminen uskaltaa ilmaista Putinin vastaisia mielipiteitä, joten uskon, että Putinin vastustajia oli enemmän kuin mitä mielenosoitukseen osallistui.
Aliev kertoo myös eräästä toisesta mielenosoituksesta:
– Poliisi saartoi meidät. Kaikki pidätettiin ja vietiin vankilaan.
Venäjän mielenosoituslakia kiristettiin yli 12 vuotta sitten. Viime vuosina Venäjän viranomaiset ovat tehneet lisää lakimuutoksia, joilla rajoitetaan kokoontumisen ja ilmaisun vapautta.
Monet Suomessakin asuvat venäläiset pelkäävät esiintyä omilla kasvoillaan Putinin hallinnon kritisoijana ja vastustajana. Maksim Aliev ei. Hän pitää vapaata Suomea turvallisena maana esittää mielipiteitä.
– En tietenkään voi olla sataprosenttisen varma siitä, ettei minua karkoiteta.
Toki hän saa ikävää palautetta ja jopa uhkauksia somessa.
– Haluan rohkaista muitakin venäläisiä liittymään mukaan.
Itärajan sulkeminen oli ymmärrettävää
Maksim Alievin mielestä Suomen Venäjä-politiikka on hyvää. Välineellistetyn maahantulon seurauksena Suomi laittoi itärajan kiinni, ja se oli Alievin mielestä hyvä päätös.
– Ymmärrän tietysti surun siitä, jos läheisiä ja omaisia on Venäjällä, eikä heitä voi nyt tavata.
Aliev ei ole huolissaan omasta perheestään, joka asuu Itä-Siperiassa. Alievin mukaan hänen vanhempansa ovat valtion viranhaltijoita, eivätkä he hyväksy poikansa Putinin hallinnon vastaista toimintaa.
Maksim Alievin uudessa kotikaupungissaan Kemissä mielenosoituksiin ja marsseille on osallistunut noin 30–40 ihmistä. Suurin osa heistä on Ukrainasta paenneita, mutta myös sotaa vastustavia venäläisiä sekä suomalaisia.
Aliev kertoo, että pieni osa ukrainalaispakolaisista on kyseenalaistanut hänen roolinsa mielenilmaisujen kokoonkutsujana.
– Kuinka sinä Venäjän kansalaisena kehtaat, minulle on sanottu. Mutta suurin osa on suhtautunut positiivisesti, koska olemme samalla asialla.
Maksim Aliev päätyi Kemiin sattumalta, sillä turvapaikkaprosessin myötä hänet sijoittettiin pohjoisen pienen kaupungin vastaanottokeskukseen.
Venäjällä kansainvälistä politiikkaa yliopistossa opiskellut Aliev on kouluttautumassa Torniossa nuoriso-ohjaajaksi. Hän tekee myös keikkatöitä henkilökohtaisena avustajana.
Vapaa-ajallaan Maksim Aliev lukee paljon kirjoja.
Kemin kulttuurikeskuksessa sijaitseva kirjasto on hänelle tärkeä paikka, jossa hän vietti paljon aikaa etenkin Kemiin saavuttuaan.
Lauantaisin Kemin kulttuurikeskuksessa kokoontuu suomenkielinen, ulkomaalaisille tarkoitettu keskustelukerho, jonka ohjaajana Aliev toimii.
Tällä hetkellä kesken on suomalaisilta ystäviltä joululahjaksi saatu suomennettu Aleksei Navalnyin muistelma Patriootti.
Maksim Aliev on aloittanut suomen kielen opiskelun jo Venäjällä. Suomessa hän on aloittanut ruotsin opinnot.
Venäjällä opiskelin ”pakkokiinaa”, mutta en osaa kieltä kuin vähän.
Maksim Aliev
Tiedotusvälineitä Maksim Aliev seuraa tarkasti.
Uutena harrastuksena hän mainitsee videoblogien tekemisen.
– Ne ovat ikään kuin dokumentteja, mutta se on tylsä sana, joten kutsun niitä vlogeiksi.
Hän osti Torista käytetyn kameran ja kiertää sen kanssa Lapissa. Hän ihailee toimittaja Jaakko Keson tapaa tehdä videoita, joista hän on saanut inspiraation harrastukseensa.
Hän on käynyt tutustumassa pieniin Lapin kuntiin, kuten Simoon, Tervolaan ja Ylitornioon, joissa hän on haastatellut myös paikkakuntien ihmisiä.
Suomen Lapista on hyvää vauhtia tulossa Alieville koti.
– Olen ihastunut Lappiin enkä halua lähteä mihinkään tästä maakunnasta.