EU-komission mielestä esitys on kilpailulakien vastainen, suhteeton, epäjohdonmukainen ja ulkomaalaisia tuotteita syrjivä. Hallitus korjaa lakia tammikuun aikana.
Euroopan komissio tyrmää hallituksen lakiesityksen alkoholin verkkokaupasta ja kotiinkuljetuksesta. Komissio pitää esitystä EU:n kilpailulainsäädännön vastaisena, joten sitä on muutettava.
Esitys sallisi Alkon, ruokakauppojen, kotimaisten pienpanimoiden ja tilaviinien valmistajien myydä alkoholia verkossa ja toimittaa sitä suoraan kuluttajille.
Komission mukaan nykyisessä muodossaan laki suosisi Alkoa ja suomalaisia verkkokauppoja muissa jäsenmaissa olevien verkkomyyjien kustannuksella. Komissio katsoo esityksen rikkovan EU:n kilpailulainsäädäntöä, kuten tavaroiden vapaata liikkuvuutta ja syrjintäkieltoa.
– Täytyisi luoda järjestelmä, jossa alkoholin verkkokaupan yhteydessä ei syrjitä kotimaisia tuottajia eikä toisesta jäsenvaltiosta tulevia tuottajia, toteaa komission lausuntoon tutustunut eurooppaoikeuden professori Juha Raitio.
Komissio kiinnittää huomionsa myös siihen, että ulkomailta verkosta tilatun ja Suomeen kuljetetun alkoholin oikeustila on alkoholilaissa yhä epäselvä. Suomi on ollut EU-Pilot-menettelyssä asiasta jo kolmisen vuotta.
Komissio kritisoi sitä, että Suomi vaikuttaa vaativan vähittäismyynti- ja toimitusluvat kaikilta yrityksiltä, jotka haluavat myydä ja kuljettaa alkoholia suomalaisille kuluttajille. Komissio pelkää, että vaatimus koskisi myös muiden EU-maiden yrityksiä, mikä rajoittaisi tai vaikeuttaisi niiden alkoholin myyntiä ja toimitusta Suomeen. Tämä tarkoittaisi käytännössä kiellettyä määrällistä tuontirajoitusta.
”Kun otetaan huomioon Suomessa tällä hetkellä vallitseva epävarmuus, ilmoitetussa luonnoksessa kyseenalaistetaan koko lupajärjestelmän ja erityisesti ehdotetun toimitusluvan oikeasuhteisuus, joka vaikuttaa suhteettomalta, epäjohdonmukaiselta ja mahdollisesti syrjivältä siltä osin kuin se ohjaisi kysyntää aiemmin mainittuihin paikallisiin tuotteisiin.”
Komission lausunto
Suomi on saanut Euroopan unioniin liittyessään Alkon monopolille poikkeusluvan kansanterveyssyistä.
Alkolla on yksinoikeus alkoholin vähittäismyyntiin Suomessa, mutta kaupat, kioskit ja huoltoasemat voivat hakea luvan myydä korkeintaan 8-prosenttista käymisteitse tuotettua alkoholia eli pääosin olutta, viiniä ja siideriä.
Juomavalmistajat ovat valittaneet viime kesäkuussa voimaan tulleesta muutoksesta komissiolle.
Myös käsityöläisoluiden ja tilaviinien tuottajilla on oikeus myydä tuotteitaan valmistuspaikalta mukaan pienessä mittakaavassa. Komissio huomauttaa, että jos kotimaista alkoholin verkkokauppaa ja kotiinkuljetusta laajennetaan hallituksen esityksen mukaisesti, toiminta ei ole enää pienmuotoista eikä myynti sidottu tuotantopaikkaan.
Kotimaan ja ulkomaan verkkokauppa käsiteltävä yhdessä
EU-komissio ottaa kantaa myös pitkään kiisteltyyn alkoholin etämyyntiin eli ulkomaisista verkkokaupoista Suomeen tilattuun alkoholiin.
Alkoholilaissa ei ole selkeää pykälää asiasta, joten suomalaiset viranomaiset ovat välillä tulkinneet sen olevan kiellettyä. Nykyisin alkoholia voi tuoda, kunhan myyjä tai ostaja maksaa verot Suomeen.
Hallituksen tahtotila on tehdä lakiin selkeästi alkoholin myynnin ja kuljetuksen ulkomaisista verkkokaupoista salliva pykälä. Myös komissio vaatii, että kotimaisen alkoholin verkkokaupan ja toimitusten yhteydessä on selkeytettävä myös ulkomainen etämyynti.
– Kyllähän tätä koskeva kansallinen lainsäädäntö täytyy selkeyttää viimeistään nyt komission antaman lausunnon jälkeen. Johtopäätös tästä on se, että etämyyntiä ja toimitusmyyntiä koskeva lainsäädäntö tulisi tehdä samanaikaisesti, eikä ikään kuin ripotellen erikseen, professori Raitio sanoo.
Muuten kotiinkuljetusta koskeva lakiesitys vain lisää rajat ylittävän etämyynnin epäselvää oikeudellista tilaa.
”Vaikuttaa perusteettomalta ja mahdollisesti syrjivältä lykätä ulkomailta tapahtuvan etämyynnin oikeudellisen aseman selventämistä samalla kun vahvistetaan selkeä järjestelmä kotimaisten vähittäismyyjien verkkomyynnille ja toimituksille.”
Komission lausunto
Ministeri: Hallitus tekee vaaditut muutokset esitykseen
Alkoholiasioista vastaava sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kertoo Ylelle, että hallitus tulee täydentämään kotiinkuljetusta koskevaa lakiesitystä.
– Me teemme siihen tammikuun aikana tarvittavat ja riittävät täydennykset, jotka selkeyttävät myös rajat ylittävää etämyyntiä. Tämä on ihan hallitusohjelman mukainen ja tälle keväälle aikataulutettu osa alkoholilainsäädännön laajempaa kokonaisuudistamista.
Valmistelun aikana täsmentyy, riittääkö kotiinkuljetuslain muokkaaminen vai tarvitaanko ulkomaisesta verkkokaupasta erillinen lakiesitys.
– Keskitymme nyt sisältöön, joka on se, että komissio edellyttää hyvinkin suoraan, että samaan aikaan kuin Suomessa mahdollistetaan kotimaan toimitusmyynti, niin myös rajat ylittävä etämyynti selkeytetään yksiselitteisen sallituksi.
Ministeri ei ole yllättänyt komission tiukkasanaisesta kannasta. Hänestä komission pitkä linja on ollut se, että tavaroiden vapaa liikkuvuus koskee myös alkoholikauppaa. Grahn-Laasosen mukaan lausunto antaa enemmän selkänojaa toteuttaa hallitusohjelmassa olevia kirjauksia.
Alkoholin kotiinkuljetusta koskevan lakiesityksen piti alun perin tulla voimaan jo tämän vuoden alussa, mutta sen käsittely jäi eduskunnassa kesken sosiaali- ja terveysvaliokunnan loppuvuoden ruuhkan takia.
Komission joulukuun puolivälissä annettu lausunto tarkoittaa sitä, että lakia ei voi käytännössä toimeenpanna ennen muutoksia.
Alkoholin verkkokaupan ja kotiinkuljetuksen salliminen tulee joka tapauksessa viivästymään suunnitellusta, koska lainsäädännössä on tavallisesti ainakin muutaman kuukauden siirtymäaika.
Komissio uhkaa Suomea rikkomusmenettelyllä ja EU-tuomioistuimeen joutumisella, jos Suomi ei muuta ongelmallisena pidettyjä kohtia.