Presidentti Stubbin koolle kutsumassa kokouksessa Helsingissä pohdittiin rauhattomuuden aikaa, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Sampo Vaarakallio.
Sampo Vaarakallioulkomaantoimittaja
Natoon kuuluvat Itämeren rantavaltiot kokoontuivat tiistaina Helsinkiin alleviivaamaan yhtenäisyyttään.
– Yhteinen vihollinen vahvistaa, tasavallan presidentti Alexander Stubb sanoi heti aamutuimaan.
Vanhassa ajattelussa vihollinen viittaa konfliktiin ja vastapuoleen, miksei sotaankin.
Tässä ajassa asiat ovat toisin. Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson muotoili asian viime viikonloppuna siten, että ”emme ole sodassa, muttei tämä oikein rauhakaan ole”.
Merenpohjassa kulkevia kaasuputkia ja kaapeleita katkotaan, tietoliikenneyhteyksiä sabotoidaan ja vaaleja häiritään. Salaliittoteorioita ja valheita levitetään paikassa, jota vielä eilen kutsuttiin tiedon valtaväyläksi, eli internetissä.
Itämeri-kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa Alexander Stubb jatkoi Kristerssonin ajatusta lainaamalla eurooppalaisen ajatushautomon johtajan Mark Leonardin teosta ”The Age of Unpeace”.
Vuonna 2021 ilmestyneessä kirjassaan politiikan tutkija Mark Leonard kuvaa osuvasti maailmaa, jossa elämme.
– Ne asiat, joiden piti tuoda meidät yhteen – eli kauppa, keskinäisriippuvuus, teknologia, energia tai valuutta – repivätkin meitä nyt erilleen, presidentti Stubb avasi Leonardin ajattelua.
Viime aikojen tapahtumat Itämerellä, Euroopassa ja lopulta koko maailmassa ovat vahvaa osoitusta siitä, että Mark Leonard on ajattelussaan oikeilla jäljillä.
Putkien ja kaapeleiden piti yhdistää. Kaasun, sähkön, rahan ja tiedon tuli liikkua vapaasti ja luoda yhteistä hyvää.
Nyt tämä illuusio on rikki. Näitä asioita halutaan käyttää tätä nykyä myös hajottamiseen.
Lisäksi Eurooppa tuudittautui vuosikymmenten saatossa lapsenuskoon, ettei sota sen perinteisessä mielessä kuulu enää valtioiden tapoihin selvitellä välejään. Tämä usko särkyi, kun Venäjä aloitti häikäilemättömän hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan.
Presidentti Alexander Stubb muistuttaa, että myös lisääntyneen hybridisodankäynnin taustalla on Venäjän lisääntynyt aktiivisuus.
– Tällä kokouksella vastataan juuri hybridielementteihin, joilla isketään kriittiseen infrastruktuuriin tai jotka uhkaavat aiheuttaa ympäristötuhoja.
Saamme siis tottua eloon sodan ja rauhan välissä.
Tuota harmaata aikaa on kuvattu monin tavoin. Yksi puhuu epävarmuuden ajasta, toinen epätietoisuuden ajasta, kolmas globaalin konfliktin ajasta.
Presidentti Alexander Stubb toi markkinoille uuden muotoilun. Hänen mukaansa elämme ”rauhattomuuden aikaa”.