Osassa maata astui torstaina voimaan maastopalovaroitus, joka kieltää avotulen teon. Ajankohta on poikkeuksellisen aikainen näin suurella alueella.
- Anne Elhaimer
- Ari Vihanta
Maasto on kuivunut isossa osassa maata poikkeuksellisen aikaisin. Maastopalovaroitus tuli voimaan eteläiseen ja läntiseen Suomeen torstaina, ja varoitus jatkuu lähes muuttumattomana viikonlopun yli.
Ilmatieteen laitoksella vastaavaan ei ole törmätty vuosikymmeniin.
– Kyllä tämä on tähän aikaan vuodesta hyvin harvinaista, että varoitus annetaan näin laajalle alueella ja näin aikaisin, vahvistaa päivystävä meteorologi Hannu Valta.
Maastopaloja on jo sattunut tänä keväänä.
Aiemmin laajempia varoituksia on totuttu antamaan vasta huhtikuun puolivälin tienoilla.
Viime vuoden alusta ruohikko- ja metsäpalovaroitus yhdistettiin maastopalovaroitukseksi osin pelastusviranomaisten toiveesta.
– Kun aiemmin annettiin pelkästään ruohikkopalovaroitus, ihmiset käsittivät, että nyt on hyvä aika kulottaa. Katsottiin sitä vähän väärin päin, Valta kuvaa.
Palojen leviäminen rakennuksiin yleistyi viime vuonna
Etelä-Pohjanmaalla havaittiin viime vuonna huolestuttava ilmiö maastopaloihin liittyen. Toukokuussa pelastuslaitos joutui sammuttamaan useita rakennuksiin levinneitä maastopaloja, kertoo Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Harri Setälä.
– Se kertoo siitä, että ilmasto muuttuu. Maailmalla on ollut vakavia tilanteita, joissa on menetetty ihmishenkiä.
Viime vuosina pelastuslaitoksella on riittänyt säiden aiheuttamia uusia tilanteita.
– Muutama vuosi sitten osa porukasta oli tulvatorjunnassa, osa sammutti maastopaloja. Silloin oltiin kuitenkin pidemmällä huhtikuuta.
Maastopalovaroituksen aikana avotulen teko on kielletty. Kulotus on kuitenkin lain mukaan sallittua, kunhan käyttää äärimmäistä varovaisuutta ja tekee ilmoituksen palolaitokselle. Pohjalaismaakunnissa kulottamisella on pitkät perinteet.
Pelastuslaki antaa viranomaiselle mahdollisuuden kieltää kaiken avotulen teon. Tähän Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos joutui turvautumaan viime vuonna.
– Tällä tavoin onnistuimme ehkäisemään maastopaloja, uskoo Setälä.
Pohjalaismaakunnissa poltetaan myös yleisesti pääsiäiskokkoja. Setälän mukaan niitä ei ole koskaan aiemmin tarvinnut kieltää, nyt se voi olla lähellä, kun pääsiäinen on myöhään ja kevät on edennyt luonnossa aikaisin.
– Vielä ei voi ennustaa, mutta kyllä se tietyn haasteen pääsiäisen seudulle tuo. Jos maastopalovaroitus on voimassa, kokot jäävät polttamatta.