Väittely hallituksen julkistamista sote-säästöistä leimahti Ylen vaalitentissä.
Ylen alue- ja kuntavaalien kolmannessa puheenjohtajatentissä kohtaavat perussuomalaisten Riikka Purra, vihreiden Sofia Virta ja Liike Nytin Harry Harkimo.
Hallitus julkisti tänään listan uusista sosiaali- ja terveydenhuollon säästöistä. Säästöjä haetaan muun muassa vammaispalveluista, lastensuojelusta ja sosiaalihuollosta.
Virran mukaan säästöt pitäisi hylätä. Niillä syvennetään ihmisten ahdinkoa, Virta sanoo.
Virran mukaan säästöt näyttävät hetkellisesti hyvältä ”valtiovarainministeriön Excelissä”, mutta aiheuttavat haittaa esimerkiksi muistisairaiden vanhusten hoidossa.
Harkimon mukaan esimerkiksi kotihoitajilla ei nytkään ole tarpeeksi aikaa työhönsä ja hän kysyy Purralta, miten heidän palveluistaan voidaan säästää.
Purran mukaan vanhuksista pidetään huolta vain huolehtimalla julkisesta taloudesta ja huolehtimalla siitä, että rahaa ei käytetä turhiin asioihin.
– Olemme puhuneet samoista ongelmista edellisissä kuntavaaleissa, teidän hallituskautenne aikana, Purra sanoi Virralle.
Purran mukaan säästöjä on haettu normeja purkamalla. Purran mukaan myös digipalvelut ovat entistä suuremmassa roolissa tulevaisuudessa, ja sillä saadaan säästöjä.
Myös keskustelu maahanmuutosta äityi ajoin kovaääniseksi. Purran ja Harkimon mukaan maahanmuuttajien yhteiskuntaan integroitumisessa tarvitaan myös ihmisen omaa vastuuta esimerkiksi kielen opiskelussa.
Virran mukaan segregaatiossa puhutaan myös köyhyydestä.
– Tämä keskustelu menee aina vain maahanmuuttoon, kun te hallituksessa lisäätte lapsiperheköyhyyttä, mikä syventää näitä ongelmia.
Harkimo korostaa työllisyyttä
Ensimmäisenä on Harry Harkimon vuoro. Hän korosti puheessaan työllisyyden parantamista. Harkimon mukaan työllisyys pitää saada kasvuun ja suomalaisten pitää saada enemmän työtä ja lisää palkkaa.
– Nyt on uskallettava tehdä rohkeita veropäätöksiä.
Lisäksi Harkimo korosti arvokkaan vanhuuden merkitystä. Hän väläytti, että omaishoitajien verot pitäisi poistaa.
Liike Nyt vaatii kuntaverolle 7 prosentin ylärajaa.
– Niillä kunnilla, joissa on 10 prosentin veroprosentti, ei ole mitään mahdollisuuksia menestyä. Mikä yritys haluaa muuttaa sinne, Harkimo kysyi tentissä.
Harkimo muuttaisi kuntien saamia valtionosuuksia niin, että kuntaveroa laskevat kunnat eivät kärsisi rahapulasta.
Liike Nyt on myös esittänyt, että kuntia pitäisi yhdistää. Harkimon mukaan Suomessa tulee kymmenen vuoden kuluttua olemaan sata kuntaa.
Harkimon mukaan palveluja ei saada ylläpidettyä, ellei kuntia yhdistetä. Harkimo rakentaisi kunnille jonkinlaisen porkkanan, jotta kuntaliitokset olisivat niille houkuttelevia.
Liike Nyt haluaisi myös vain viisi hyvinvointialuetta. Esimerkiksi Uudellamaalla alueiden välinen yhteistyö toimii Harkimon mukaan valmiiksi hyvin, eikä erillisiä hyvinvointialueita tarvittaisi.
Hyvinvointialueiden pitää lain mukaan kattaa vuoden 2023 jälkeen syntynyt alijäämänsä ensi vuoteen mennessä. Alueille on kertynyt alijäämää yhteensä arviolta 2,7 miljardia euroa.
Harkimon mukaan alueet tarvitsevat lisärahoitusta, mutta eivät lisäaikaa alijäämien kattamiseen.
– Tällä hetkellä ei voi säästää enempää.
Harkimon mukaan lisärahoitusta pitäisi hakea valtion talouskasvua vauhdittamalla, sillä rahoitus tulee valtiolta.
Virta korostaa muutosta
Vihreiden Sofia Virta korosti puheessaan muutosta. Hän moitti hallitusta sosiaali- ja terveydenhuollon säästöistä ja vetosi omaan historiaansa sote-alalla. Virta on työskennellyt aiemmin muun muassa lastensuojelussa.
– Tiedän miten moni on vihainen, turhautunut ja peloissaan.
Virta lupasi puheessaan, että vihreät puolustaa muun muassa luontoa, ilmastoa, tasa-arvoa, ihmisoikeuksia ja kulttuuria.
Helsingissä vihreät ajavat bensiini- ja dieselautojen käytön rajoittamista. Virta sanoo, että vihreiden intressi ei ole tehdä autoilua vaikeaksi.
– Totta kai polttomoottoriautoilua pitäisi kyetä vähentämään siellä, missä se on mahdollista, eli suurten kaupunkien keskustoissa.
Virran mukaan autoilun rajoittaminen myös auttaa autoilijoita vähentämällä ruuhkia.
Vihreät haluaa vaaliohjelmassaan luopua yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksista. Viime viikolla vihreät kuitenkin äänesti eduskunnassa yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten korottamisen puolesta.
Hallituksen esityksessä korotetaan muun muassa gynekologikäynneistä, fysioterapiasta, hammashoidosta ja mielenterveyspalveluista maksettavia korvauksia.
Virran mukaan niin kauan, kuin iso osa palveluntuotannosta on yksityisellä ja jonot julkisella ovat kohtuuttomat, voidaan ohjata ihmisiä yksityiselle puolelle
Pidemmällä aikavälillä yksityisen puolen Kela-korvauksista pitäisi kuitenkin luopua, Virta sanoo.
Vihreät haluaa nostaa hyvinvointialueiden rahoitusta ja lisäaikaa alijäämien kattamiseen. Virta sanoo, ettei nykyisillä alijäämävaatimuksilla saada lopulta säästöjä, kun esimerkiksi ennaltaehkäisevistä toimista joudutaan leikkaamaan.
Vihreät kannattaa sitä, että hyvinvointialueet voisivat kerätä maakuntaveroa. Se kannustaisi alueita tekemään asioita kustannustehokkaasti, Virta sanoo. Hänen mielestään maakuntavero tullaan näkemään seuraavien kymmenen vuoden sisällä.
Asiantuntijoiden mukaan riski on, että eriarvoisuus alueiden välillä lisääntyy. Virran mukaan eriarvoistumista voitaisiin ehkäistä tasausjärjestelmällä.
Purra korostaa turvallisuutta
Perussuomalaisten Riikka Purra totesi puheessaan, että tärkeintä on, että Suomi on turvallinen maa.
Purran mukaan veronmaksajien rahat täytyy käyttää tarkasti ja viisaasti. Hänen mukaansa perussuomalaiset ajaa esimerkiksi taloudellista kasvua, työtä ja yrittämistä.
– Perussuomalaiset ei lupaa kuuta taivaalta.
Perussuomalaiset haluaa karsia kunnissa ”vähemmän tärkeitä rahareikiä”. Puolue haluaa myös purkaa turhia normeja ja sääntelyä.
Osassa kunnista eletään käytännössä kädestä suuhun, mutta etenkin suuremmissa kunnissa on ”kaikenlaista tyhjää”, Purra sanoo tentissä.
Purran mainitsee turhana sääntelynä muun muassa viime hallituskaudella tehdyn oppivelvollisuuden pidentämisen, joka ei hänen mukaansa tuo juuri hyötyjä.
Purra kuvailee hallituksen sopua sote-säästöistä tulosta poliittiseksi kompromissiksi.
– Jos tätä tulosta verrataan esimerkiksi siihen, minkälaisella pohjalla lähdettiin liikkeelle, niin kyllä, olen tyytyväinen.
Purra sanoo pitävänsä erittäin todennäköisenä, että sote-säästöjä tulee tällä vaalikaudella jonkin verran vielä lisää. Hän vetoaa esimerkiksi siihen, että puolustukseen on tullut uusia menotarpeita maailmanpoliittisen tilanteen takia.
Summista Purra ei kuitenkaan puhu.
Perussuomalaiset kannattaa tiukkaa talouskuria hyvinvointialueille. Se tarkoittaa terveydenhuollon jonkinlaista rajaamista, sillä kaikkeen ei ole tuolloin varaa.
Purran mukaan terveydenhuollon rajaaminen ei kuitenkaan kuulu poliitikoille, vaan lääkäreille. Purra ei kannata hyvinvointialueille lisäaikaa alijäämien kattamiseen.
Perussuomalaiset ei mainitse vaaliohjelmassaan kouluihin tiettyä luokkakokoa, johon kunnissa pitäisi pyrkiä. Hänen mukaansa kouluissa on muita oleellisempia toimia, joita pitäisi tehdä ensin.
Purran mukaan oppilaita ei tällä hetkellä jätetä tarpeeksi luokalle, jos oppilas ei saavuta tarvittavaa osaamista. Osaamista täytyy vaatia enemmän, Purra sanoo.
Puheenjohtajat tentataan yksin ja yhdessä
Puheenjohtajat pitivät tentissä ensin kahden minuutin puheen, minkä jälkeen he pääsivät tentattavaksi yksitellen. Yksilötenttien jälkeen vuorossa oli puheenjohtajien yhteinen keskustelu.
Yksilötenttien järjestys ja puheenjohtajatenttien kokoonpanot valittiin arpomalla. Puheenjohtajat pääsivät vastaamaan myös yleisökysymyksiin.
Lähetyksen juonsi toimittaja Laura Arffman ja puheenjohtajia tenttasi politiikan toimittaja Matti Koivisto.
Voit katsoa tentin kokonaisuudessaan alta.