Yhdysvaltain kongressin alahuone, edustajainhuone, kokoontuu tänään perjantaina kello 19 Suomen aikaa valitsemaan itselleen uuden puhemiehen. Tehtävään on ehdolla enemmistöpuolue republikaanien edustaja Mike Johnson, joka toimi tehtävässä myös viime vuonna.
Presidentinvaalit voittanut Donald Trump tukee Johnsonia, mutta tämän valinta on silti kaikkea muuta kuin varma. Jos Johnsonin valinta epäonnistuu, seurauksena on Yhdysvaltain politiikassa jonkinasteinen kaaos.
Republikaanien enemmistö edustajainhuoneessa on äärimmäisen niukka. Puolue sai vaaleissa 220 paikkaa, kun demokraatit jäivät 215:een. Republikaanien paikkamäärä supistui vielä yhdellä, kun oikeusministerin paikkaa tavoitellut Matt Gaetz luopui paikastaan. Gaetz menetti mahdollisuutensa myös ministerinvirkaan seksiskandaalinsa tultua julki.
Kun edustajainhuone kokoontuu äänestämään, Johnsonilla on varaa menettää kaksi ääntä, sillä kaikki demokraatit aikovat äänestää häntä vastaan. Johnson häviää äänestyksen myös, jos yksi republikaani äänestää häntä vastaan ja kaksi pidättyy äänestämästä.
Paljon vastustajia
Republikaanipuolue on ollut viime vuosina hyvin jakautunut. Trumpia kannattavat äärimieliset ovat halunneet muun muassa erittäin tiukkaa raja- ja veropolitiikkaa.
Koska oman puolueen rivit ovat rakoilleet, Johnson on joutunut kääntymään demokraattien puolueen saadakseen elintärkeitä lakeja läpi. Tämä raivostuttaa MAGA-republikaaneja (Make America Great Again), kertoo esimerkiksi CNN-uutiskanava.
Politico-lehden mukaan vielä perjantaiaamuna noin tusinan verran republikaaniedustajia ei ollut päättänyt, tukevatko he Johnsonia. Johnson ja hänen avustajansa käyvät kiivasta puhelinkampanjaa heidän käännyttämisekseen.
Kentackyläinen edustaja Tom Massey on jo ilmoittanut, ettei aio äänestää Johnsonia, mikä pudottaa enemmistön yhteen.
Oma lukunsa on ukrainalaistaustainen edustaja Victoria Spartz, joka ilmoitti joulun alla, ettei aio lainkaan ottaa osaa kongressin toimintaan, vaan keskittyy kovien säästötoimien läpiviemiseen uudessa hallinnon leikkauksiin keskittyvässä virastossa.
Spartz tunnetaan omapäisenä poliitikkona. Hän on sanonut voivansa tukea Johnsonia, mutta vain jos tämä julkisesti ilmoittaa ryhtyvänsä poikkeuksellisiin toimiin julkisten rahojen säästämiseksi.
Ankara ryhmäpaine
Republikaaniedustajien paine äänestää Johnsonia on äärimmäisen kova. Republikaanit haluavat osoittaa, että he kykenevät hallitsemaan maata. Heillä olisi siihen nyt kaikki edellytykset, kun he voittivat vaaleissa enemmistön kongressin molemmissa kamareissa ja vielä presidenttiyden.
Edustajainhuoneen enemmistö on pahaksi onneksi niin suppea, että parikin oman tien kulkijaa voi sekoittaa maan hallinnon. Republikaaneissa on kovissa liemissä keitettyjä edustajia, jotka eivät piittaa ryhmäpaineesta.
Myös presidentiksi valittu Trump sekoitti puolueen teemoja ennen joulun alla käytyä budjettiäänestystä. Kun republikaanit ovat painottaneet valtionvelan vähentämistä, Trump yllättäen alkoikin vaatia valtionvelalle asetetun katon poistamista.
Äänestys voi tuoda kaaoksen
Äänestäjät muistavat vielä runsaan vuoden takaiset sekavat tapahtumat, kun republikaanit erottivat oman puhemiehensä Kevin McCarthyn. Tämän jälkeen he ehdottivat useita nimiä puhemiehiksi, mutta kukaan ei saanut enemmistöä ennen Mike Johnsonin valintaa.
Nyt pelissä on vielä enemmän, sillä jo ensi maanantaina, 6. tammikuuta, edustajainhuoneen on määrä hyväksyä presidentinvaalien tulos. Jos puhemiestä ei tuolloin ole valittu, on edustajainhuone halvaantunut. Puhemiehen valinta on ensimmäinen päätös, jonka uusi edustajainhuone saa perustuslain mukaan tehdä.
Normaalioloissa edustajainhuoneen puhemiehen valinta on rutiinia. Yhdysvaltain perustuslaissa ei ole säädöksiä tilanteelle, jossa edustajainhuone ei saa valittua itselleen johtajaa.
Politico-lehti on kysynyt asiantuntijoilta, miten tilanne voitaisiin ratkaista. Edustajainhuone voisi mahdollisesti valita määräaikaisen puhemiehen, joka olisi virassa vain sen ajan, kunnes määrätyt asiat on saatu hoidettua.
Tämä ei kuitenkaan olisi aivan perustuslain mukaista. Lisäksi on kyseenalaista, hyväksyisivätkö Johnson ja hänen tukijansa hänen asemansa heikentämisen.
Jos epäselvyys puhemiehestä jatkuu, se voi vaikuttaa Trumpin virkaanastujaisiin, joiden tulisi tapahtua 20. tammikuuta.
Jos presidenttiä, eikä siten varapresidenttiäkään saada nimitettyä, perustuslain mukaan valtaan nousee president pro tempore, eli senaatin pisimpään virassa ollut jäsen. Se henkilö olisi tässä tapauksessa 91-vuotias iowalainen Chuck Grassley.
Uusia nimiä
Republikaanien keskuudessa on etsitty vaihtoehtoisia henkilöitä puhemieheksi, mutta Johnsonia vahvempaa nimeä ei ole löydetty.
Todennäköistä on, että Mike Johnson valitaan edustajainhuoneen puhemieheksi, mutta äärimmäisen pienellä äänimäärällä. Tämä on republikaanien näkökulmasta vaikea tilanne, sillä parikin edustajaa voi tiukassa äänestystilanteessa vaatia myönnytyksiä missä tahansa itselleen tärkeässä asiassa.