torstai, 4 heinäkuun

Beryl on tilastohistorian ensimmäinen nelosluokan hurrikaani kesäkuussa Karibialla. Hurrikaanivaroitukset on annettu eri puolille Väli-Amerikan aluetta.

Äärimmäisen vaaralliseksi luonnehdittu hirmumyrsky Beryl lähestyy Kaakkois-Karibiaa, missä viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä hakeutumaan suojaan.

Beryl on tilastohistorian ensimmäinen kesäkuussa nelosluokkaan voimistunut hurrikaani, selviää Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen (NHC) tilastoista.

Beryl on myös Atlantin valtameren kuluvan myrskykauden ensimmäinen hurrikaani. Hurrikaanikausi alkaa Atlantilla varhain kesäkuussa ja jatkuu aina marraskuun lopulle.

Hurrikaaniasiantuntija Michael Lowryn mukaan edellinen ennätys varhaisesta voimistumisesta Atlantilla oli hurrikaani Dennisillä, joka yltyi nelosluokan hurrikaaniksi heinäkuun 8. päivänä vuonna 2005.

– Beryl on äärimmäisen vaarallinen ja harvinainen hurrikaani tähän aikaan vuodesta tällä alueella, hän sanoi The Guardianin mukaan.

Epätavalliseksi kuvailu on vähättelyä. Beryl on jo historiallinen hurrikaani, eikä se ole vielä päässyt edes iskemään.

Nelosluokan hurrikaanissa tuulet puhaltavat ainakin 59 metriä sekunnissa. Trooppisen hirmumyrskyn katsotaan olevan ykköstason hurrikaani, kun tuulen nopeus on vähintään 33 metriä sekunnissa.

Rantautunee nelosluokan hurrikaanina

Karibialla on annettu Berylin johdosta hurrikaanivaroitukset Barbadokselle, Saint Luciaan, Grenadaan sekä Saint Vincentiin, Grenadiineille ja Tobagoon.

NHC:n mukaan hengenvaarallisen kovia tuulia mukanaan tuovan myrskyn odotetaan rantautuvan varhain maanantaina Karibianmeren Windwardsaarille, joihin lukeutuvat muun muassa Martinique, Saint Lucia sekä Grenada. Berylin uskotaan olevan rantautuessaan edelleen voimakkuudeltaan nelosluokkaa.

NHC:n mukaan Beryl tuonee alueelle myös rankkasateita, tulvia sekä hengenvaarallisia myrskyvuoksia.

Keskuksen mukaan Berylin odotetaan pysyvän voimakkaana liikkuessaan Karibian halki. NHC on kehottanut muun muassa Dominikaanisen tasavallan, Haitin, Jamaikan ja Caymansaarten asukkaita ja viranomaisia seuraamaan tarkasti myrskytilanteen kehittymistä.

Hurrikaanikaudesta ennakoidaan poikkeuksellista

Lowry kertoi aiemmin, että Atlantilla on kirjattu mittaushistorian aikana ennen heinäkuun ensimmäistä viikkoa vain viisi vähintään kolmosluokkaan äitynyttä hurrikaania. Berylistä tuli täten kuudes.

Tavallisesti ensimmäinen Atlantin hurrikaani on Lowryn mukaan elokuun 11. päivänä ja ensimmäinen kolmosluokan hurrikaani syyskuun alussa.

Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio (NOAA) sanoi toukokuun lopulla uskovansa, että tämän vuoden hurrikaanikaudesta tulee poikkeuksellinen. Kolmosluokkaan tai sitäkin voimallisemmaksi yltyviä hurrikaaneja ennustetaan nähtävän jopa seitsemän.

NOAA:n mukaan ennustettujen myrskyjen taustalla ovat ainakin merivesien korkeat lämpötilat Atlantilla sekä Tyynenmeren La Niña -sääilmiöön liittyvät olosuhteet.

Viime vuosina äärimmäiset sääilmiöt ovat yleistyneet ja muuttuneet aiempaa tuhoisammiksi ilmastonmuutoksen vuoksi.

Jaa.
Exit mobile version