tiistai, 8 lokakuun

Pelastakaa lapset lopettaa kansainvälisen adoption vuodenvaihteessa, mutta jo jonossa olevien henkilöiden adoptiot hoidetaan loppuun.

Pelastakaa lasten ilmoitus kansainvälisen adoption lopettamisesta on aiheuttanut huolta ja hämmennystä adoptiojonossa oleville, sanoo Adoptioperheet ry:n toiminnanjohtaja Jenny Nyman Ahokas.

– Olemme saaneet joitakin kyselyitä siitä, että loppuuko kansainvälinen adoptio kokonaan ja miten käy jälkipalvelun, Ahokas sanoo.

Pelastakaa Lapset ilmoitti eilen, että se ei ota enää uusia asiakkaita kansainvälisen adoption jonoon vuodenvaihteen jälkeen.

Syynä on se, että yhä harvempi haluaa adoptoida lapsen ulkomailta. Samaan aikaan lastensuojelun kehittymisen takia adoptioperheen tarpeessa olevien lasten määrä on voimakkaasti vähentynyt.

Pelastakaa Lapsilla on 44 paria tai henkilöä kansainvälisen adoption jonossa. Aluepalveluiden johtaja Kristiina Mattisen mukaan nämä adoptioprosessit hoidetaan normaalisti loppuun.

– Emme jätä heitä yksin, Mattinen sanoo.

Ahokas on huolissaan adoptiojonossa olevien jaksamisesta, sillä adoptio-odotus on tyypillisesti pitkä ja stressaava. Hakijoilta odotetaan hyvin vakaata elämää vuosien ajan, ja jopa työpaikan vaihdosta pitää tehdä selvitys adoptiolautakunnalle.

– Kaikki tällaiset tekijät, jotka jo ennestäänkin kuormittavat odotusta ja heiluttavat turvallisuuden tunnetta, ovat varmasti raskaita monille odottajille, Ahokas sanoo.

Pelastakaa Lapset jatkaa jälkipalvelua sekä hyvinvointialueiden asiakkaille tarjottavaa adoptioneuvontaa. Jälkipalvelua tarjotaan adoptoiduille sekä adoptioperheille, ja Mattisen mukaan Pelastakaa lapset on sitoutunut tarjoamaan sitä jopa vuosikymmenien ajan.

Kansainvälinen adoptio ei lopu Suomessa kokonaan, sillä Interpedian adoptiopalvelu jatkaa normaalisti. Viime vuosina Interpedian kautta Suomeen on adoptoitu ulkomailta 20–50 lasta vuodessa.

Adoptiomäärät syvässä laskussa maailmalla

Kansainvälisten adoptioiden määrä on laskenut dramaattisesti 2000-luvulla, koska adoptioon sopivia lapsia on entistä vähemmän. Lastensuojelun kehittymisen takia yhä useampi lapsi löytää kodin omasta maastaan.

Pelastakaa Lasten kautta ulkomailta Suomeen adoptoitujen lasten määrä on laskenut 85 prosenttia reilussa kymmenessä vuodessa. Vuonna 2010 lapsia tuli 65, viime vuonna enää kymmenen.

Adoptiotoimijat näkevät useampia syitä kansainvälisen adoption suosion laskulle Suomessa: lapsettomuushoitojen kehittyminen sekä mielikuva adoptiosta pitkänä ja vaikeana prosessina.

– Kyllä adoptiomaailmaan on myös heijastunut se, että kaikki eivät halua lapsia, Kristiina Mattinen sanoo.

Jaa.
Exit mobile version