perjantai, 25 lokakuun

Ähtärissä on syksyn aikana riidelty kahden yrityksen nimien rekisteröinnistä ja sitä kautta kaupunginhallituksen luottamuksesta. Asia sai lopputuloksen, jossa ”syytetyt” voittivat.

Ähtärin valtuustossa nähtiin tällä viikolla erikoinen näytelmä. Kahdesta perussuomalaisesta valtuutetusta haluttiin eroon, mutta tilanne kääntyikin perussuomalaisten voitoksi.

Kahteen perussuomalaiseen valtuutettuun kohdistui epäluottamus. Sotkussa oli kyse omistajaohjauksesta ja kahden yritysnimen rekisteröimisestä.

Syytettyjen penkillä olivat perussuomalaiset Juha Nortunen, joka oli kaupunginhallituksen jäsen ja Jarkko Salo, joka puolestaan istui tarkastuslautakunnan puheenjohtajistossa.

Kaupunginhallitus ja tarkastuslautakunnan puheenjohtajat erotettiin maanantain kokouksessa.

Kun valtuusto hetkeä myöhemmin valitsi uuden kaupunginhallituksen, samat nimet olivat listalla uudelleen. Juha Nortunen valittiin takaisin hallitukseen.

Kaupunginhallituksessa kokoomusta edustanut Matti Takamäki siirtyi kesken kokouksen perussuomalaisten ryhmään. Näin perussuomalaiset sai siis toisenkin edustajan hallitukseen. Takamäen varajäseneksi valittiin Jarkko Salo.

– Kun kuntapolitiikassa asioita valmistellaan huonosti, niin näin voi käydä, toteaa Salo.

Tilapäisen valiokunnan turha työ

Kaupunginhallituksen ja tarkastuslautakunnan puheenjohtajiston erottaminen oli syyskuussa perustetun tilapäisen valiokunnan esitys.

Tilapäinen valiokunta ehti kokoustaa kaikkiaan viisi kertaa pohtimaan sitä, onko Nortusella ja Salolla luottamusta. Päädyttiin siihen, että luottamusta ei ole.

Nyt luottamusta kuitenkin näytti olevan, kun valtuusto teki päätöksen uudesta kaupunginhallituksesta.

– Tässä hukattiin kyllä ähtäriläisten rahoja, kommentoi Nortunen, joka on pitänyt koko sotkua silkkana ajojahtina.

Perussuomalaiset sai tukea ainakin vasemmistosta, kokoomuksesta ja ehkä muutamasta sellaisesta, joka äänesti tyhjää.

Maanantain valtuuston kokouksessa äänestettiin kahdesta eri listasta, joista ensimmäinen lista sai ylivoimaisesti eniten ääniä. Sillä listalla olivat siis myös Nortunen ja Salo.

Takamäki ja perussuomalaiset

Perussuomalaisten ryhmä kasvoi ja samalla se nousi Ähtärin toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Ehdotus Takamäen siirtymisestä perussuomalaisten ryhmään tuli perussuomalaisten riveistä. Takamäki on toiminut valtuustossa kokoomuksen ryhmässä sitoutumattomana. Nyt hän olisi saattanut pudota kaupunginhallituksesta ilman siirtymistä.

Takamäelle perussuomalaisten ryhmä on jo jonkin aikaa ollut se, jonka kanssa mielipiteet ovat menneet yksiin. Yhteistyö ja luottamus ovat toimineet.

Takamäki oli muun muassa jo kesäkuun valtuustossa Nortusen kanssa samoilla linjoilla ja jätti hyväksymättä tilinpäätöksen, jossa oli heidän mielestään epäselviä asioita. Myös erottamisjupakassa hän oli Nortusen ja Salon tukena.

– Olen ollut tästä asiasta eri mieltä kuin moni muu ja olisin ollut pehmeämmän tien kannalla. Nyt tämä paisui suurempiin mittasuhteisiin ja meni monella tunteisiin, Takamäki kommentoi.

Sinänsä Takamäki itse haluaisi pysytellä sitoutumattomana edelleen, unohtaa puoluepolitiikan ja keskittyä hoitamaan kuntalaisten asioita.

– Ei puolueen vaan kuntalaisten parasta ajattelen, hän vakuuttaa.

Mitä keskusta tuumaa?

Ähtärin suurimman puolueen titteliä kantaa edelleen ylivoimaisesti keskusta. Puolue on saanut enemmistönsä takia usein päättää asioista, mutta nyt se koki jonkinlaisen arvovaltatappion.

Valtuuston puheenjohtaja Kauko Kantola (kesk.) ei kuitenkaan ota asiaa raskaasti.

– Sellaista on kunnallinen demokratia, hän toteaa.

Keskustan kansanedustajanakin toimiva valtuutettu Mikko Savola on moittinut kovin sanoin perussuomalaisia valtuutettuja, mutta yllättäen hän saa valtuuston puheenjohtajalta lievät moitteet.

– Ehkä se juontaa sieltä valtakunnan politiikasta, että sanotaan suoraan ja kovaakin. Se sitten peilautuu paikalliselle tasolle, mikä ei ehkä kuitenkaan olisi suotavaa, toteaa Kantola.

Hän toivoo, että kaupunginhallitus saa pian toimintakykynsä kuntoon, koska sillä on isoja talousasioita ratkaistavana.

– Hallituksella on nyt näytön paikka, Kantola sanoo.

Jaa.
Exit mobile version