torstai, 24 lokakuun

Poliisin mukaan kaikki epäillyt ovat miehiä ja heidät on otettu kiinni huhtikuussa.

Ahvenanmaalla vuosi sitten tapahtuneeseen epäiltyyn murhan yritykseen liittyen vangituista kaksi on Ruotsin kansalaisia.

Kolmas epäilty on Suomen kansalainen.

Epäiltyjen taustasta kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Matti Airaksinen keskusrikospoliisista.

Kaksi epäillyistä on vangittu todennäköisin syin murhan yrityksestä epäiltynä. Kolmannen henkilön vangitsemisen peruste on epäily törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

– Kaikki ovat aikuisia miehiä. Heidät otettiin kiinni huhtikuussa tänä vuonna, Airaksinen sanoo.

Poliisi tiedotti käynnissä olevasta rikostutkinnasta maanantaina. Vangittujen epäillään suunnitelleen yhden henkilön surmaamista Maarianhaminassa lokakuussa 2023.

Kaikki epäillyt ovat olleet tekohetkellä Ahvenanmaalla. Airaksisen mukaan epäillyt kiistävät osallisuuteensa rikokseen.

Aseella ei ammuttu uhria

Poliisi takavarikoi epäillyiltä luvattoman aseen, jonka on kerrottu olevan tekoväline.

Rikoskomisario Airaksisen mukaan aseella ei kuitenkaan ammuttu suunniteltua uhria. Teko on ollut poliisin epäilyn mukaan lähellä toteutumista.

– On ollut konkreettinen vaara, että teko olisi voinut konkretisoitua ja toteutua. Arvio siitä, mitä kaikkea olosuhteista tiedetään ja mitä johtopäätöksiä tehdään, jätetään harkittavaksi syyteharkintaan ja oikeudenkäyntiin.

Syytteitä käsitellään Ahvenanmaan käräjäoikeudessa ja syytteet tulee nostaa 21. marraskuuta mennessä.

Epäiltyjen ja uhrin välistä suhdetta tai teon mahdollista motiivia poliisi ei kommentoi.

Yhteistyötä Ruotsin viranomaisten kanssa

Poliisi kertoi maanantaina, että kaikkia teon suunnitteluun osallistumisesta epäiltyjä ei ole tavoitettu.

– Esitutkinnan perusteella epäillään, että suunnitteluun on osallistunut muitakin henkilöitä tai henkilö, Airaksinen sanoo.

Tekijöiden jäljille päästiin alkuvuodesta. Airaksisen mukaan rikoksen selviämisen taustalla ovat Ahvenanmaan poliisin muut tutkinnat.

– Ahvenanmaan poliisi on tehnyt hyvää työtä muiden rikostutkintojen yhteydessä. He ovat osanneet yhdistää eri asioita toisiinsa ja saaneet laite-etsinnällä hyviä todisteita.

Laite-etsintä on poliisin esitutkinnassa käyttämä pakkokeino, jossa tietoja etsitään esimerkiksi epäillyn puhelimesta tai tietokoneelta.

Keskusrikospoliisi ja Ahvenanmaan poliisi tutkivat tapausta yhdessä. Airaksisen mukaan tutkinnassa on tehty tiivistä yhteistyötä myös Ruotsin viranomaisten kanssa.

Jaa.
Exit mobile version