perjantai, 25 lokakuun

Lehden mukaan yhdysvaltalaismies luo nyt syväväärennöksiä ja levittää valheellista tietoa demokraattipuolueen presidenttiehdokkaan Kamala Harrisin vaalikampanjasta.

Entinen Floridan osavaltion apulaissheriffi John Mark Dugan on lähtenyt Moskovaan ja alkanut tehdä yhteistyötä Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU:n kanssa, kertoo yhdysvaltalainen sanomalehti Washington Post (WP) eurooppalaisilta tiedustelulähteiltä saamiinsa asiakirjoihin pohjaten.

WP:n mukaan myös Yhdysvaltain merijalkaväessä palvellut Dugan luo nyt syväväärennöksiä ja levittää valheellista tietoa demokraattipuolueen presidenttiehdokkaan Kamala Harrisin vaalikampanjasta. Asiakirjoista ilmenee, että Dugan on toiminut Venäjän laskuun ainakin vuoden 2021 maaliskuusta alkaen.

WP:n haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan Dugan on saanut rahoitusta GRU:n vanhemmalta virkamieheltä, jonka yksikkö valvoo poliittista vaikuttamista ja länsimaihin kohdistuvaa kybersodankäyntiä, kertovat WP:n tiedustelulähteet.

Duganin kerrotaan luoneen myös lukuisia valeuutissivustoja.

Vuoden 2023 syyskuusta lähtien Duganin ja hänen kanssaan työsketelevien venäläisten tuottamaa sisältöä on katsottu jopa 64 miljoonaa kertaa, kertoo Newsguard-yhtiön tutkija McKenzie Sadeghi. Yhtiö seuraa ja tutkii internetissä leviävää disinformaatiota.

– Verrattuna muihin venäläisiin disinformaatiokampanjoihin Duganilla on selkeä käsitys siitä, mikä saa vastakaikua länsimaisen yleisön keskuudessa, Sadeghi sanoi haastattelussa.

Newsguardian tutkijat epäilevät, että Dougan ja hänen verkostonsa olivat todennäköisesti hiljattain levinneen väärennetyn videon takana, jolla mustamaalattiin demokraattipuolueen varapesidenttiehdokasta Tim Walzia. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset kertoivat tiistaina, että video oli Venäjän tuottama.

WP:n mukaan Duganin toimintaa ohjaa ja tukee lisäksi venäläinen äärinationalisti Aleksandr Dugin. Duginia on kuvattu Vladimir Putinin ”aivoiksi” ja ”Putinin Rasputiniksi”, viitaten Grigori Rasputinin, jolla 1900-luvun alussa oli merkittävä vaikutusvalta Venäjän tsaarin Nikolai II:n hovissa.

Dugan itse kiistää väiteet disinformaation tuottamisesta ja yhteistyöstä GRU:n kanssa.

– Hypoteettisesti ajatellen: jos nämä sivustot olisivat minun sivustojani. Silloin voisi sanoa, että taistelen tulella tulta vastaan, sillä länsi valehtelee kaikesta, mitä tapahtuu. Länsi valehtelee aivan kaikesta, Dugin sanoi WP:n toimittajille.

Juttua oikaistu 24.10. kello 19.07: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, Dugan palveli merijalkaväessä eikä merivoimissa.

Jaa.
Exit mobile version