keskiviikko, 23 lokakuun

– Kuluttavinta on eduskunnan työilmapiiri ja luottamuksen puute. Itselleni monesti on tullut mieleen, että olen ”aikuisten hiekkalaatikossa”. Kyselytunnit niin tällä kuin edellisellä kaudella ovat tästä hyvä esimerkki. Aikuiset ihmiset puhuvat toistensa päälle ja ilkeilevät toisilleen yrittämättä edes ymmärtää toisen näkökulmaa tai ymmärtävät sen tahallaan väärin.

Näin eduskunnan työtä kuvailee kokoomuksen toisen kauden kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen.

Kuormittava työ on Keto-Huoviselle ennestään tuttua. Hän oli kihlakunnansyyttäjänä yhdessä Suomen seuratuimmista oikeudenkäynneistä, jossa huumepoliisin entinen johtaja Jari Aarnio sai vankeustuomion muun muassa useista törkeistä huumausainerikoksista.

Työn raskaudessa eduskunta kuitenkin voittaa syyttäjänlaitoksen selvästi, Keto-Huovinen kertoo.

– Syyttäjänlaitoksessa olisin voinut luottaa vaikka henkeni kollegoiden käsiin. Eduskunta on työympäristönä täysin erilainen.

Eduskunnan työilmapiiri ja -määrä nousivat puheenaiheeksi, kun Terapeutti-Villenäkin tunnettu kansanedustaja Ville Merinen (sd.) jäi viime viikolla sairauslomalle ja kuvaili riitaisaa sosiaali- ja terveysvaliokuntaa ”sairaimmaksi työyhteisöksi”, jossa hän on ollut.

Aikaisemmin vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Li Andersson kertoi Ylen haastattelussa poikkeuksellisesta väsymyksestään.

Yle kysyi kansanedustajilta heidän työnsä kuormituksesta. Kyselyyn vastasi tiistaihin mennessä 58 kansanedustajaa.

Pihla Keto-Huovinen sanoo, että hänelle raskaimpia eduskunnassa ovat olleet arvoihin liittyvät tilanteet, joissa hän ollut oman ryhmänsä sisällä eri mieltä.

Ajoittain elimistökin on reagoinut eduskuntatyön tuomaan stressiin.

Työtä tehdään kellon ympäri

Osa kysekyyn vastanneista kansanedustajista kertoi olevansa hyvin väsyneitä jatkuvasti, osa silloin tällöin ja osa ei tuntenut itseään väsyneeksi juuri lainkaan.

Vastauksissa toistuu kokemus siitä, että työtä riittäisi loputtomiin, joten kansanedustajan on rajattava sitä itse ja priorisoitava asioita. Tämän kuitenkin koettiin olevan usein hankalaa, koska toiveita tulee monelta suunnalta ja paine tutustua päätettävänä oleviin asioihin syvällisesti on kova.

Yleensä aloitan noin kello 9 ja lopetan noin kello 21. Jos istunnot venyvät pitkälle, kuten ne tiettyinä kiireaikoina tekevät, työpäivä saattaa kestää klo 02.15 asti ja alkaa aamulla kello 8.

Tarja Filatov (sd.)

Yöt jäävät lyhyeksi, koska usein silloin pitää koostaa seuraavan päivän valiokuntien asiat ja perehtyä lausuntoihin.

Mira Nieminen (ps.)

Keskustan kolmannen kauden kansanedustaja Petri Honkonen sanoo, että hänen aloittaessaan eduskunnassa kollegat rentoutuivat viikoittain yhdessä baarissa. Nyt työhön haetaan virtaa Bottan sijaan kuntosalilta.

Eduskunnassa on onneksi hyvät mahdollisuudet harrastaa liikuntaa yksin tai jaostoissa. Ne ovat työn, edustajien välisen ilmapiirin ja jaksamisen kannalta tärkeitä. Ikävä kyllä lähes aina toimittajille pelkkä negatiivisten juttujen aihe, jolloin ei ymmärretä niiden monia positiivisia vaikutuksia juuri edustajien työhön.

Ari Koponen (ps.)

Honkonen sanoo, että matkustamisen vuoksi maakunnista tulevien kansanedustajien työ on muita raskaampaa. Hän pyrkii palaamaan kotikuntaansa Saarijärvelle joka viikonloppu.

– Me ollaan täällä vähän niin kuin sisäoppilaitoksessa viikot ja sitten sitten palataan viikonlopuksi kotiseudulle. Sielläkin odottavat omat äänestäjät ja verkostot, joita pitäisi hoitaa.

Asioiden lisäksi nyt riitelevät jo ihmisetkin

Kansanedustajat ovat nykyään kiireisempiä ja kiireen ja korona-ajan seurauksena tuntevat toisensa aiempaa huonommin, kertoo eduskunnan varapuhemies ja lähes 30 vuotta kansanedustajana ollut Tarja Filatov (sd).

Se on hänestä harmi, sillä henkilökohtaiset suhteet vaikuttavat siihen, menevätkö poliittiset erimielisyydet selkäänpuukotukseksi vai voidaanko eri mieltä olla sivistyneesti. Erityisesti keskustelut kiristyvät sosiaalisessa mediassa.

Rajan yli mennään Filatovin mielestä silloin, kun toisen edustajan koko arvomaailma ja motiivit olla jotain mieltä mitätöidään.

– Mitä parempi työilmapiiri eduskunnassa on, sitä parempia ratkaisuja saadaan. Taistelut kuuluvat politiikkaan, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa valtapolitikointia ja taktikointia.

Huono työilmapiiri lisää Filatovin mukaan myös työmäärää, sillä politiikassa tarpeelliset kompromissit löytyvät helpommin silloin, kun kilpakumppanit tuntee ja ymmärtää, miksi he tavoittelevat jotain asiaa.

Työmäärää on vaikea rajoittaa, mutta yhteistyö, hyvä työilmapiiri ja ystävällisyys tekee työstä vähemmän raskasta.

Eva Biaudet (r.)

Myös keskustan Petri Honkonen tunnistaa ilmapiiriongelmat, ja ajattelee, että ne ovat lisääntyneet hänen uransa aikana. Hänen mielestään kyräilyä näkee aiempaa enemmän myös käytävillä ja kanttiinissa. Osa edustajista viihtyy vain omiensa seurassa.

Vaikka Honkonen ei itse kuormitu ihmisten välisestä kipinöinnistä, somehuutelun hän kokee raskaana.

Petri Honkosen mukaan asiaton huutelu kärjistää vastakkainasetteluja, ja huono käytös valuu somesta jo istuntosaliin ja eduskunnan käytäville:

Työ on merkityksellistä ja mukaansatempaavaa, mutta myös raskasta. Kun asiat tuntuvat todella tärkeiltä tai ovat todella vaikeita, riittämättömyyden tunne on perusasetus.

Saara Hyrkkö (vihr)

Pidän erikoisena, ettei eduskunnassa pidetä vieläkään lounastaukoa. Aamupäivävaliokuntia on kello 10–12, ja iltapäivävaliokunnat ovat kello 12–14. Istunto alkaa suoraan edellisen päälle.

Miapetra Kumpula-Natri (sd)

Raskaina hetkinä omalta uraltaan Filatov mainitsee kompromissit, joihin ei ole ollut välttämättä itse tyytyväinen, mutta jotka on silti joutunut tekemään. Panoksena on yleensä ollut jonkun suuremman kokonaisuuden saaminen eteenpäin.

Tarja Filatov kertoo, miten selviää epämieluisista äänestyksistä, niin ettei äänestä omaatuntoaan vastaan:

Toisaalta Petri Honkosen mukaan kompromissit kuuluvat lajiin. Jos haluaa vaikuttaa, on pakko joustaa omista arvoista, hän sanoo.

Honkosen mukaan sosiaalisen median identiteettipolitikointi näkyy nykyään ikävästi Eduskuntatalossa.

– Tähän taloon on hiipinyt sellainen tapa, että omasta maailmankuvasta ja arvoista käsin huudellaan yhdestä nurkasta toiseen. Ajatellaan, että oman tahdon pitäisi mennä sataprosenttisesti läpi. Politiikka ei ole sellaista.

Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella

Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen tuomo.bjorksten@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Jaa.
Exit mobile version