maanantai, 1 heinäkuun

Aikuisten tunnekoulun viimeisellä viikolla opettelemme puhumaan itsellemme lempeästi. Se ei ole laiskuutta, vaan tutkimuksen mukaan jopa parantaa suoritustasi.

Olo 2.0 – tästä tulee tapa

Kesäkuussa etsimme mielen hyvinvointia yhdessä.

Kaikki sisällöt

Kuukausi on pian takana. Nyt alkaa aikuisten tunnekoulun neljäs ja viimeinen viikko. Tällä viikolla aiheena on itsensä turha kehittäminen. Viimeisen viikon tehtävänä teemme itsemyötätuntoharjoituksen.

Jos aikuisten tunnekoulun aiemmat osat ovat menneet sinulta ohi, ei hätää. Koulun ensimmäisen viikon sisällöt löydät täältä:

Tunnekoulun toisen viikon sisällöt löydät täältä:

Ja kolmannen viikon sisällöt täältä:

Milloin olen tarpeeksi hyvä?

Itsensä kehittämisessä ei ole mitään vikaa, mutta on hyvä tunnistaa motiiveja sen taustalla. Mitä tavoitteiden saavuttamisesta seuraa minulle? Milloin olen tarpeeksi hyvä? Aikuisten tunnekoulun asiantuntija, psykoterapeutti Emilia Kujala varoittaa liiallisesta itsensä kehittämisestä.

– Itsensä kehittäminen ei aina tee hyvää, etenkään jos sitä vaatii itseltään jokaisella elämänalueella, Kujala sanoo.

Ajassamme hyvä ihminen on itseään kehittävä ihminen. Meidän odotetaan kehittyvän esimerkiksi työntekijänä, vanhempana ja kumppanina. Tarjolla on kirjoja, podcasteja ja sosiaalisen median vaikuttajia, jotka kertovat toinen toistaan nerokkaampia ja helpompia metodeja itsensä kehittämiseen.

Neuvojen antajat saavat tietysti niistä rahaa. Usein motiivimme kehittää itseämme on se, että kelpaisimme muille, menestyisimme ja saavuttaisimme jotain. Emilia Kujalan mukaan motiivi voisi mieluummin olla se, että kehitämme itseämme tehdäksemme itsellemme hyvää.

– Hyvinvointiskene on pullollaan hokemia. Et voi rakastaa ketään, jos et rakasta itseäsi. Kuuntele intuitiotasi. Mene pois mukavuusalueeltasi. Joskus tällaisten ohjeiden noudattamisesta on jopa haittaa.

Kujala ei usko, että kehittyäkseen olisi esimerkiksi tarpeen jatkuvasti poistua omalta mukavuusalueeltaan. Päinvastoin, liian haastavaan tilanteeseen meneminen voi pahimmillaan estää uuden asian tekemisen jatkossa.

– Kannattaa edetä pienin askelin eikä mennä heti syvään päätyyn, Kujala sanoo.

Kannattaa edetä pienin askelin eikä mennä heti syvään päätyyn.

Emilia Kujala

Monella on sitkeä käsitys, että jos kohtelee itseään lempeästi ja pysyttelee mukavuusalueellaan, on laiska ja suoriutuu huonommin kuin itseään piiskaamalla.

Tutkimukset kuitenkin todistavat päinvastaista. Kaksi ryhmää laitettiin tekemään vaativaa ongelmanratkaisutehtävää. Toisen ryhmän ihmiset opetettiin puhumaan itselleen myötätuntoisesti ja toisen ryhmän ihmiset vaativasti. Koetilanteessa lempeästi itselleen puhuneet saivat aikaan paremmat tulokset.

Itsemyötätuntoinen puhe on armeliasta ja kannustavaa, mutta se ei yritä siivota pois ikäviä tunteita. Tarkoitus on hyväksyä elämän vastoinkäymiset liioittelematta tai vähättelemättä sekä tarjota lohdutusta ja nähdä itsessään hyvää.

Neljännen viikon tehtävä: Kirje minulle

  • Pysähdy tekemään harjoitus silloin, kun huomaat ikäviä tunteita. Vaihtoehtoisesti mieti päivän päätteeksi, missä hetkessä koit ikäviä tunteita.
  • Tee harjoitus viikon ajan mieluiten kerran päivässä, kuitenkin vähintään kolmesti.
  • Kirjoita itsellesi kirje tai puhu seuraavat asiat ääneen ja tallenna puheesi esimerkiksi puhelimesi sovelluksella:
  • Mitä tunsin? Millainen tilanne oli ja mitä tunteita siitä nousi? Ole rehellinen. Älä vähättele tilanteen painavuutta, mutta älä myöskään liioittele sitä.
  • Kirjoita tai puhu, miten tilanne ja sen nostattamat tunteet ovat osa ihmisenä olemista. Me kaikki koemme joskus huonommuuden tunnetta. Epäonnistumme ja teemme huonoja valintoja. On tärkeää tarjota itselleen ymmärrys, että se on normaalia. Jos voit, kirjaa ylös myös se, mitkä olosuhteet johtivat kokemiisi tunteisiin.
  • Kirjoita tai puhu lohduttavia sanoja itsellesi. Puhu itsellesi kuin puhuisit murheen murtamalle ystävällesi tai lapsellesi. Millaista lohtua kaipaat juuri nyt? Kaipaisitko esimerkiksi rohkaisua, lohdutusta tai armeliaisuutta? Voit jopa kokeilla silittää kehoasi siitä kohtaa, jossa tunne tuntuu painavimmalta.
  • Lopuksi lue tekstisi läpi tai kuuntele tallentamasi puhe.

Julian kanssa tunnekouluun

Toimittaja Julia Falck kävi aikuisten tunnekoulun ja dokumentoi oppimansa videolle. Kahdeksanosainen sarja on katsottavissa kokonaan Yle Areenassa. Tässä jaksossa Falck käy läpi, mitä oppi kuukauden pituisen tunnekoulun aikana:

Anna palautetta Olo 2.0:sta

Aikuisten tunnekoulu päättyy tähän, mutta julkaisemme muita Olo 2.0 – tästä tulee tapa -sisältöjä kesäkuun loppuun asti. Löydät tunnekoulun aiemmat osat ja kaikki muut Olo 2.0 -jutut kokonaisuuden omalta sivulta.

Jos ehdit antaa meille nopeasti palautetta Olo 2.0 -kokonaisuudesta, lämmin kiitos siitä. Se auttaa meitä kehittämään sisältöjämme jatkossa.

Palautetta käsittelevät vain Olo 2.0:n tekemiseen osallistuneet journalistit, palaute on nimetöntä eikä sitä voida yhdistää palautteen antajan henkilöllisyyteen.

Jaa.
Exit mobile version